Naast het Oostenrijkse Güssing en Hodora in Roemenië, heeft Nijlen nog een derde zustergemeente, het Limburgse Voeren. Nijlen en Voeren delen niet alleen een gespiegeld wapenschild maar hebben nog meer gemeenschappelijk. Een stukje geschiedenis over hoe het Nijlense wapenschild tot stand kwam en hoe dit tot een verbroedering met Voeren leidde, lees je hier.

Hoe Nijlen aan zijn leeuwen komt?

Aan de toekenning van het Nijlens wapenschild is een lange voorgeschiedenis voorafgegaan.

Na de overwinning in de Slag bij Woeringen (1288), werden het hertogdom Limburg en “de landen van Overmaas” bij Brabant gevoegd. Jan I van Brabant liet zijn wapen aanpassen met naast twee Brabantse leeuwen, ook twee Limburgse leeuwen. Hij verleende zijn hertogelijk wapen aan Nijlen voor bewezen moed en heldhaftigheid tijdens de veldslag. Vanaf toen droeg Nijlen zijn vier leeuwen in het vaandel.

Sinds 2 september 1985 werd het eeuwenoude schild per koninklijk besluit officiëel aan Nijlen toegekend: een gevierendeeld schild met in vak 1 en 4 een gouden, roodgewapende en -getongde leeuw op een zwarte achtergrond (de Brabantse leeuw). In vak 2 en 3 een rode, goudgekroonde, -gewapende en -getongde leeuw met dubbele staart op een zilveren achtergrond (de Limburgse leeuw).

Nijlen was echter niet de enige met dit wapenschild. Voeren is een Limburgse gemeente, in het noorden grenzend aan Nederlands-Limburg en verder omgeven door de Waalse provincie Luik. Groene heuvels en kleurrijke valleien in combinatie met de rust en de stilte die er heerst, zorgen er voor dat dit één van de mooiste plekjes van Vlaanderen is. Zij dragen het Nijlens wapen… in spiegelbeeld!

Redenen genoeg

Deze opvallende gelijkenis was voor beide gemeenten reden genoeg voor een jumelage* waarbij vooral de vriendschappelijke contacten tussen bestuur en lokale verenigingen benadrukt werden. Al is het gespiegelde wapenschild niet de enige gelijkenis met het Limburgse dorp en haar deelgemeenten. Je vindt er ook een Sint-Lambertuskerk, een Hoogbos, een dorpspomp en enkele opvallende molens. Klinkt bekend, niet?

(N.v.d.r. *jumelage= overeenkomst tot vriendschappelijke betrekkingen tussen twee gemeenten, aangegaan door de respectieve lokale besturen.)

Net zoals Kessel heeft ook Voeren een Sint-Lambertuskerk

Wettelijk verbonden

Sinds eind jaren ’80 zijn er officieuze toenaderingen tussen beide gemeenten.

In 1990 bezochten delegaties van beide gemeenten elkaar en vervoegde Hoeberke, een geschenk van Voeren, onze Nijlense reuzenfamilie.

Nijlen nodigde de Voerense vrienden uit op de première van ‘De Moord van Nijlen’ in 2006.

Na het bezoek van een Nijlense delegatie van het bestuur en de cultuurraad aan Voeren in 2009 werd alles in werking gesteld om de verbroedering officiëel te maken.

In 2011 volgt een tegenbezoek van Voeren aan Nijlen. Samen ondertekenen ze de oorkonde van de verbroedering tussen de twee gemeentes. Ze gaan een verbintenis aan om te werken aan duurzame contacten en vriendschapsbanden

Samen feesten

In de daarop volgende jaren worden met enige regelmaat wederzijdse bezoeken georganiseerd. Zo gingen onze Nijlense senioren 2 dagen lang mee carnaval vieren in de Voerense straten en kroegen. Een feest waar nog lang werd over nagepraat!

Op zondag 14 mei dit jaar bracht een Nijlense delegatie een bezoek aan de schuttersfeesten in Voeren.

Leden van lokale en internationale schuttersverenigingen komen netjes uitgedost en in grote getale samen onder begeleiding van drumbands om hun schutterskunsten te tonen.

Op zondag 1 oktober 2023 hopen wij op onze beurt opnieuw onze Voerense vrienden te mogen verwelkomen op het grootse huwelijksfeest van onze Nijlense reuzen. Want zo gaat dat met goede vrienden… als er gefeest wordt, doe je dat samen.

Het verslag van Herman Van Looy van het bezoek van de Nijlense delegatie aan de Schutterfeesten lees je HIER

De dorpspomp van Voeren
Deel dit artikel
THEMA