Op zondag 14 mei dit jaar bracht een Nijlense delegatie een bezoek aan de Schuttersfeesten in Voeren. Leden van lokale en internationale schuttersverenigingen komen netjes uitgedost en in grote getale samen onder begeleiding van drumbands om hun Schutterskunsten te tonen. Nijlenaar Herman Van Looy maakte een verslag van deze mooie dag.

TekstHerman Van Looy FotografieErwin Vroonen & Herman Van Looy

Op zondag 14 mei stond om klokslag 9u de bus te wachten op het August Hermansplein. Samen met een 40-tal enthousiaste Nijlenaars vertrokken we richting Voeren om het vijfjaarlijks schuttersfeest te gaan bijwonen. De weergoden waren ons gunstig gezind, de sfeer zat erin, we waren er klaar voor! We hadden wel op voorhand het programma ontvangen, maar konden toch niet helemaal goed inschatten wat er ons nog allemaal te wachten stond.

Na een busrit van ongeveer anderhalf uur, reden we de feestelijke, gezellige straatjes van Voeren binnen, geflankeerd door de blauw-gele vlaggen, de kleuren van onze zustergemeente. Daar aangekomen werden we hartelijk onthaald door de burgemeester en zijn ontvangstcomité. Na de gebruikelijke speeches, verwelkomingen en bedanking, foto’s nemen met onze gemeentevlaggen en uitwisselen van cadeaus, werd ons een heerlijke lunch aangeboden.

Nadat iedereen had genoten van het uitgebreide buffet, werden we begeleid naar de place to be: de lokalen en terreinen van de Voerense Chiro. Deze deden die zondag dienst als uitvalsbasis voor de schuttersfeesten.

De grote feesttent stond ook opgesteld en het domein was gevuld met allerhande Belgische en Nederlandse schutters die voor deze zondag (en misschien ook wel een beetje speciaal voor ons) hun allermooiste kostuum hadden aangetrokken. Ook de dames en leden van de bijhorende drumband moesten zeker en vast niet onderdoen.

Om 14u werd het schuttersfeest officieel geopend: de Brabançonne, het Limburgs Volkslied en het Wilhelmus werden om beurt door de drumbands met volle overtuiging gebracht.

Onder een stralende zon én onder het toezicht van onze persoonlijke begeleider daalden we af naar het centrum van Voeren. Daar mochten we vanop de eerste rij ervaren wat de échte betekenis is van zo’n schuttersfeest. Iedere schuttersvereniging neemt deel aan de optocht, voorzien van geweren, revolvers, drums en trompetten…

Opvallend was iedere keer de aanwezigheid van de koning, met zijn gezellin. De koning is nl. de schutter die tijdens de jaarlijkse wedstrijd, het koningsschieten, erin geslaagd is om het laatste restje hout van de vogel af te schieten. Deze koning (zie foto) draagt een opvallende zilveren vogel als symbool voor zijn overwinning en ook diverse zilveren schilden op zijn kostuum.

Tijdens de optocht is er ook een afgebakende zone waar de jury klaarstaat om iedere schuttersvereniging te beoordelen. Zo wordt er gekeken naar synchroon stappen of beter gezegd marcheren, de pracht en praal van de kostuums, enz.

Na deze parade is er nog een extra jurymoment voorzien aan de grote tent: de gewapende schutters moeten nog in een vierkant marcheren, terwijl de dames ook nog onderworpen worden aan een grondige keuring. Deze elementen worden beoordeeld: hoe is de kledij op mekaar afgestemd, hoe mooi zijn de kapsels en hoeden, hoe dragen ze… mee en paraderen ze allemaal netjes samen.
Ondertussen was er in de tent al een klein feestje op gang gekomen. Een Waalse Big Band bracht met hun klassieke instrumenten een reeks aan populaire songs. Dit zorgde voor de nodige sfeer tussen alle aanwezigen.

Daarnaast werd er ook nog een schietwedstrijd georganiseerd, waarbij iedereen, ervaren of minder ervaren, zijn kans mocht wagen. Als afsluiter van een meer dan geslaagde zondag hebben zowel onze burgemeester, als ook onze meegereisde schepenen hun kans gewaagd.

Na een boeiende, goed gevulde dag, was het omstreeks 19u tijd om terug te verzamelen zodat we een half uurtje later terug naar Nijlen konden vertrekken.

Het was een meer dan geslaagde zondag, waarbij alle elementen aanwezig waren om te kunnen genieten van de gastvrijheid van onze zustergemeente Voeren.

Het is nu al uitkijken naar het weerzien met deze hartelijke mensen. Op 1 oktober verwachten wij dat ze vanuit Voeren ook talrijk aanwezig zullen zijn wanneer wij hier in Nijlen ons Reuzenfeest zullen organiseren.

Het was een meer dan geslaagde zondag, waarbij alle elementen aanwezig waren om te kunnen genieten van de gastvrijheid van onze zustergemeente Voeren.
Herman Van Looy
Deel dit artikel
THEMA