KEMPENS DIAMANTCENTRUM 

Adres 

Spoorweglei 42
2560 Nijlen
Let op, je ziet ons niet zo makkelijk vanop de straat. Ga het straatje in tussen nummers 40 en 44. Wij liggen achterin. 

Contact 

kempensdiamantcentrum@nijlen.be
03/481 81 48 

Openingsuren 

Van dinsdag tot en met vrijdag van 9u30 tot en met 16u30.
In juli en augustus ook open op zaterdag van 10u00 tot 14u00
Wij zijn gesloten tijdens officiële feestdagen en tussen Kerstmis en Nieuwjaar. 

Prijs 

Het Kempens Diamantcentrum is gratis te bezoeken. Een bezoek aan Slijperij Lieckens kost €2,00.
Ben je jonger dan 12 jaar of heb je een lerarenkaart? Dan is jouw bezoek volledig gratis! 

Groepsbezoeken met gids (max. 20 personen per gids) kunnen ook op zaterdag en zondag. 

Groepsbezoeken 

In groep naar het Kempens Diamantcentrum: een BRILJANT idee! 

Mogelijkheden 

Rondleiding: € 5 per persoon of € 50 voor een groep kleiner dan 10 personen, circa 1,5 uur. Gids inbegrepen. 

Rondleiding + demonstratie slijpen of snijden: € 7 per persoon, circa 2 uur. Gids inbegrepen. 

Koffie+: € 4 per persoon 

Onze rondleidingen zijn standaard in het Nederlands. Heb je graag een rondleiding in Engels of Frans dan bekijken wij graag met jullie de mogelijkheden. 

Een groepsbezoek met gids kan enkel telefonisch via 03/481 81 48 of via mail naar kempensdiamantcentrum@nijlen.be gereserveerd worden. 

Heb je graag een formule op maat? Korter of langer? Streekbieren of cava in plaats van koffie? … Wij bekijken graag samen wat wij voor u kunnen doen! 

Scholen 

Met je klas naar het Kempens Diamantcentrum! 

Prijs per leerling: 3 euro. Leerkracht gratis. 

Kom je met het openbaar vervoer? Dan kan je gratis reizen met De Lijn via dynamoOPWEG. Het Diamantcentrum is erkend als cultuurschakel. Dit zijn culturele instellingen in de wijde schoolomgeving. Je school kan met De Lijn gratis naar cultuurschakels. 

Kom je met eigen busvervoer naar het Kempens Diamantcentrum? Bussen parkeren gratis vlakbij op het August Hermansplein. Van hieruit is het nog 100 meter te voet naar het Diamantcentrum. 

Met de trein? Het Kempens Diamantcentrum ligt op 300m van het station van Nijlen. 

Vanuit de omliggende gemeenten kan je natuurlijk ook met de fiets komen! Je kan je fiets gemakkelijk stallen aan het Diamantcentrum. 

Contacteer ons voor meer informatie en/of reservatie via kempensdiamantcentrum@nijlen.be  

Dementievriendelijke rondleiding in Slijperij Lieckens

Dementievriendelijke rondleidingen
Eerstvolgende ‘Dementievriendelijke rondleiding’ is op vrijdag 6 september 2024 om 10.00u
Alle info hierover vind je HIER

Voor wie nog thuis woont: 

 • Jaarlijks in de eerste helft van september. 
 • € 5 p.p. incl. koffie of thee 
 • UiTPAS Nijlen met kansentarief 1,00 euro 
 • Mantelzorger gratis 

 Voor organisaties (bv. Woonzorgcentrum): 

 • Op aanvraag 
 • €5 p.p.  
 • Inclusief koffie of thee indien gewenst, dit dien je door te geven bij jouw reservatie. 
 • 1 begeleider of mantelzorger gratis per betalende persoon 
 • Minimum 5 betalende personen max. 12 personen (6 personen met dementie en 6 mantelzorgers of begeleiders)
  Optioneel (meerprijs): demonstratie met slijper 

Vooraf inschrijven is verplicht. Dit kan in het Kempens diamantcentrum, telefonisch via 03/481 81 48 of via mail naar kempensdiamantcentrum@nijlen.be. 

 

Shop 

In de winkel van het Kempens Diamantcentrum kan je terecht voor leuke hebbedingen, streekproducten en ludieke Kempense publicaties zoals de heerlijke Nijlense Schijfjes, lekkere advocaat van Den Gouden Haan of streekbieren van Viswijf. 

Neem regelmatig een kijkje want het assortiment verandert al eens. 

Slijperij Lieckens

Slijperij Lieckens 

Geschiedenis 

In 1908 liet Petrus Lieckens in de Spoorweglei in Nijlen een slijperij bouwen voor zijn zonen, War en Denis, die in Antwerpen het vak van het diamantslijpen hadden geleerd. De slijperij bestond uit een gelijkvloers met één verdieping en een schuin dak. Tijdens WOI leed het dak brandschade door een bominslag op de molen ernaast en werd het door een plat dak vervangen. Na de komst van elektriciteit in Nijlen werd rond 1929 de gasmotor, die de twee aandrijfassen van de beneden- en de bovenverdieping aandreef, vervangen door een elektrische motor. Sindsdien onderging het atelier geen ingrijpende wijzigingen meer. Uiteindelijk sloot de werkplaats in 1985 de deuren. 

In de slijperij werd nooit iets anders gemaakt dan platte goederen. Het begon met schildjes, chiffers maar geleidelijk aan werd overgeschakeld naar het slijpen van halve en volle rozen. 

War en Denis Lieckens hielden zich hun leven lang bezig met de slijperij. Denis Lieckens stierf op relatief jonge leeftijd, in 1960, aan een hartkwaal. Hij was tot aan zijn dood bestuurslid van de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen als afgevaardigde van de Kempische Diamantfabrikanten. 

War Lieckens vatte post in de woning bij de slijperij. Deze woning bevond zich aan de straatkant van de Spoorweglei en werd enkele jaren geleden afgebroken. De ongetrouwde War hield zich bezig met het uitsorteren en wegen van de diamanten en het opmaken van de partijen voor de slijpers. Daarnaast was hij de snijder van dienst. Na WOII kreeg hij daarbij gezelschap van zijn nichten Magnelle en Maria. Hij zou overlijden in 1973 waarna de slijperij voornamelijk geleid werd door Fons Lieckens. 

De Restauratie van Slijperij Lieckens 

In 2004 kocht het Nijlense gemeentebestuur de slijperij en enkele aangrenzende gronden aan. De rest van het perceel. Op donderdag 27 november 2008 werd Diamantslijperij Lieckens erkend als beschermd monument, het 10.000ste in Vlaanderen! 

Gestimuleerd door deze erkenning, vroeg gemeente Nijlen subsidies aan om de slijperij, zowat de laatste volledig uitgeruste vooroorlogse diamantslijperij uit de streek, te kunnen restaureren. Deze subsidies werden toegekend in 2014. Architecte Ellen Vertommen van Pluspunt Architectuur beet zich in het project vast. Plusplunt Architectuur, gespecialiseerd in het aanpakken van historische gebouwen, probeerde zoveel mogelijk de authenticiteitswaarde van het gebouw te bewaren. De restauratie omvatte het hoofdgebouw met alle bijgebouwen, inclusief de drie toiletten achter de slijperij. Ook de achtergelaten voorwerpen, van slijpersstoeltjes tot de typische groene lampen kregen een opknapbeurt. De slijperij werd hierna opengesteld voor het publiek. 

Met dank aan onze partners:

Deel dit stukje toerisme