Voor de kookies start het kamp al heel wat weken vooraf. Als onze heemfeesten amper voorbij zijn beginnen we stilaan aan het kamp te denken. De kookie-organisatoren maken een draaiboek op, plaatsen bestellingen en slaan uiteindelijk aan het winkelen. Bouillon kopen we niet met blokjes maar per 10 kg. En in onze spaghettisaus zitten 24 liter gepelde tomaten. Als alles perfect is uitgerekend, zijn we volledig klaar om met een 10-tal kookies op kamp te vertrekken. De sportiefste onder ons doen dat net zoals onze oudste groepen, met de fiets.
Wie op kamp is, eet voor twee!
Als kookie stillen we twee keer per dag 153 magen. En die zijn hongerig. Dankzij jaren van inzicht en ervaring, werken we dit probleemloos bol.
Elke kampdag start om 8u30 stipt met ontbijt. Onze buffetverantwoordelijke zorgt dagelijks voor vers brood. En ook cacaopoeder, choco, confituur enzovoort worden dagelijks nagekeken en aangevuld. Niet vergeten om boterhamworst bij te bestellen… Die mag zeker niet op geraken! Tijdens het ontbijt vullen we aan en delen we brood thee en koffie uit.
En als je als kookie tijdens het ontbijt niet weet wat te doen, is het altijd een strak plan om te starten met de afwas of om groenten beginnen te kuisen. Zo’n 17 kg verse groenten verwerken we ’s middags in de soep. Onze soep heeft altijd succes, ook al is het 38°C op de speelwei.
We eten soep, petatten en porei met appelmoes en spijs erbij
Of toch niet. De tijd dat iedereen alles mag eten, lijkt lang achter ons. In de verschillende groepen vinden we leden met een glutenallergie, lactose-allergie, notenallergie, sulfietenallergie en… vergeten we er nog?
Onze dieetkeuken draait elke dag op volle toeren: ajuinloze soep, een sojapuddinkje… Wij zijn als kookie ondertussen echte voedingsprofessionals geworden.
Voor leden die nog wel alles eten, of alles lusten, koken we elke avond een warme maaltijd. Gelukkig komen onze patatjes geschild binnen. Dit scheelt toch wat in ons arbeidsregime. We starten ‘s namiddags opnieuw met het kuisen van een hele hoop groenten. Onze ‘vliejesbakkers’ steken 1,5 uur voor het eten alvast de bakplaten aan. Vlees bakken op kamp gaat immers niet rap in een tefalpanneke. Voor alles op tafel gaat nog even kwaliteitscontrole uitvoeren en go. Er stapelt zich ondertussen een overvloed aan afwas op.
Kleine wasjes, grote wasjes
Een kamp stopt als kookie niet bij het koken alleen. Want naast koken, gebeuren er nog een heel aantal nevenactiviteiten op kamp. Wanneer de hele kookploeg onze winkeliers helpen om een vracht winkelwaar uit te laden, loopt de droogkast weer af. Onze Roxy, de wasverantwoordelijke, rept zich naar de wasmachine. Het pakweg 7de wasje van vandaag is klaar om gevouwen te worden. Zo wassen we elke dag een grote lading keukenhanddoeken, nachtelijke-accidentjes-slaapzakjes en ontgronde chirobroeken. Ondertussen ontfermt er nog iemand van de kookploeg zich over een miniclubje dat even een ‘moederke’ nodig heeft.
Verder zijn we ook nog technische dienst, plakken we banden en runnen we een heus containerpark. Hiernaast hebben we nog een parttime naaister en draait vooral onze taxidienst hoogdagen.
De avond is neergekomen
Wanneer de zonne zonk en het duister klom, zit ook onze dag er bijna op. Bijna. Voor het slapengaan is er nog zoals dat heet een ‘papke’. Onze rijstpaproerders hebben forse spierballen gekweekt vandaag en ondertussen doet onze kampcoördinator nog even wat paperassen. Wanneer het kampdomein stil wordt, kunnen we als kookie zelf nog even ontspannen. Een drankje wordt uitgeschonken. Oeps, daar komt nog een groepje hongerige pubers aangewandeld. ‘We hemme nog een klaan hoengerke. Is er nog iet over?’ Ondertussen is ook middernacht gepasseerd. Gaan we slapen? Of nee, we wachten nog op onze VB*. Die zit nog mee te vergaderen in de leidingskring. Halen we het of halen we het niet? Morgen op tijd weer op.
*VB = volwassen begeleider
Het kamp in cijfers:
Enkele vaste kamgerechten
Wie op kamp is, eet voor twee! Als kookie stillen we twee keer per dag 153 magen. En die zijn hongerig. Dankzij jaren van inzicht en ervaring, werken we dit probleemloos bol.