Blauwe bessen zijn de ideale snack tijdens de warme zomermaanden. Maar wist je al dat je ze zelf kan plukken in onze gemeente? Dat kan op de Bogaertsheide in Kessel! Op deze zelfplukweide groeien sinds 2013 zo’n zeven verschillende soorten blauwe bessen die je op de weide zelf kan oogsten. In Nijlen geteeld, geplukt en opgegeten. Van een korte keten gesproken!

TekstJoke Vervoort

We babbelden met een jong Nijlens gezin dat elk jaar op de Bogaertsheide te vinden is. Mama Kim, papa Marijn en kinderen Marie (12), Mies (9) en Cis (5) vertellen je er alles over.   

Wat brengt jullie bij de zelfpluk-weide? Wat vinden jullie er zo leuk aan?

Mies: ‘Ik vind het leuk om naar de zelfplukweide te komen omdat je blauwe bessen anders gewoon in de winkel koopt en dan weet je niet hoe het is om ze zelf te plukken. In de winkel heb je soms ook bessen die nog niet helemaal rijp zijn. Hier kies je echt zelf welke bessen je mee naar huis neemt.’
Marijn: ‘We kiezen de mooiste en de dikste er uit (lacht).’
Marie: ‘En hier zijn ze echt vers uit de wei. Of hoe zeg je dat weer? Echt vers van de pers!’
Kim: ‘Het is niet alleen gezond, maar het is dan ook nog eens biologisch. Dat is ook mooi meegenomen. Voor ons is het ook wel echt een activiteit. We komen met de fiets tot hier, we plukken hier een tijdje en we rijden met de fiets terug naar huis. Het heeft veel meer waarde dan gewoon een halve kilo bessen in de winkel kopen.’
Mies: ‘Bovendien is fruit in de supermarkt ook vaak verwikkeld in plastiek. Als je hier zelf komt plukken, krijg je een herbruikbaar emmertje en composteerbaar zakje mee. Er komt dan geen overvloed aan plastiekafval aan te pas en dat is goed voor het milieu.’

Is dit een vaste gewoonte van jullie? Doen jullie dit elke zomer? 

Kim: ‘Ik denk dat we dit tijdens de zomermaanden ongeveer om de 2 weken doen. De kinderen van de uitbaters zaten destijds in de klas bij Marie en Mies dus we wisten redelijk snel dat ze ermee van start waren gegaan. Dan hebben we ook eens bij een verjaardagsfeestje een ‘zelfplukbon’ gekregen als cadeau. Zo zijn we hier eigenlijk terecht gekomen.’

Wat doen jullie met de bessen? Eten jullie ze het liefst zo op of verwerken jullie ze in gebak, confituur…?

Kim: ‘Eigenlijk worden de bessen bij ons thuis heel snel zo opgegeten. Als we een keer echt veel bessen plukken, kan het wel zijn dat we ze ook nog ergens in verwerken. Zo heb ik er wel eens plattekaastaart mee gemaakt.’
Marijn: ‘De bessen krijgen de kans niet om in iets anders verwerkt te worden want ze zijn altijd heel snel op.’
Cis: ‘Je kan er ook een milkshake van maken!’
Kim: ‘Ja, dat is waar. De bessen in een smoothie draaien, hebben we ook al eens gedaan. Als er wat bessen blijven liggen en dus heel rijp zijn, is het ideaal om ze daarvoor te gebruiken. Of bij een ijsje of fruitsalade eten we ze ook soms!’ 

Jullie zijn dus wel fan van lokaal winkelen?

Kim: ‘Ja, waar dat het kan, is het een kleine moeite om iets lokaal te kopen. Het heeft een grote impact en ook een meerwaarde. Sinds we onze bessen zelf plukken, let ik er in de winkel ook vaak op vanwaar het fruit komt dat we kopen. Dan staat er vaak Marokko of Peru op. Nu probeer ik toch meer mijn steentje bij te dragen om fruit te kopen dat in België geteeld werd. Zo werken we aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.’

De Bogaertsheide is te vinden in Kessel, te Bogaertsheide 11. Ook voor het plukken van wildboeketten kan je er terecht!

De bessen krijgen de kans niet om in iets anders verwerkt te worden want ze zijn altijd heel snel op.
Marijn
Deel dit artikel
THEMA