Een Nijlenaar die wereldkampioen wordt, daar kunnen we alleen maar trots op zijn. Adam Lambrechts (29) werd op zondag 15 september wereldkampioen aquabike in Almere (NL). De wedstrijd was een onderdeel van de ‘Wereldkampioenschappen Multisport’, georganiseerd door de 'Internationale Triatlon Unie'. Wat aquabike precies is en veel meer, lees je hier.

Wat is aquabike?

Aquabike bestaat uit twee onderdelen: (open water) zwemmen, gevolgd door fietsen. Het is dus eigenlijk een triatlon zonder het looponderdeel. Op het WK Multisport in Almere, Nederland, moesten we eerst 3,8km in een meer zwemmen en vervolgens 180km fietsen. Het fietsonderdeel is non-drafting, wat wil zeggen dat je niet in groep mag fietsen en dat het ieder voor zich is.

De combinatie van enkel zwemmen en lopen, bestaat dat ook?

Ja, dat bestaat ook en dit noemt men aquathlon. Dit ligt me wel minder aangezien lopen niet echt mijn discipline is.

Normaal stond de aquathlon ook op het programma van het WK, maar vanwege corona werd dit verplaatst naar een andere datum en locatie.

Op dat WK in Almere was je de beste van 115 deelnemers. Is de discipline in Nederland al beter bekend?

Dit was de vierde keer dat de aquabike onderdeel uitmaakte van het WK Multisport. Het is dus nog een relatief nieuwe sport die nog vrij onbekend is bij het grote publiek, ook in Nederland. Ik heb me wel laten vertellen dat de sport populairder aan het worden is in Amerika, maar toch hadden slechts enkele Amerikanen de oversteek gemaakt naar Almere.

Hoe diep ben je moeten gaan om die titel te pakken?

De aquabike maakt gebruik van een rolling start. Dit wil zeggen dat elke tien seconden een groepje van vier atleten samen vertrekt en wanneer je tijd begint te lopen vanaf je over de startlijn komt. Bij het zwemonderdeel was ik samen met de allerlaatsten in het water gegaan. Zo kon ik mij heel de wedstrijd door focussen op de atleten voor mij om hen één voor één in te halen. Ik had bij het zwemmen meteen het goede ritme te pakken en kwam al als derde uit het water. Vervolgens had ik na ongeveer 10km fietsen de tweede atleet te pakken en daarna maakte ik verder jacht op de eerste. Doordat we samen met de atleten van de triatlon op het parcours waren, was het steeds turen naar hun nummer elke keer ik een atleet voorbij stak. Toch ben ik blijkbaar de leider voorbij gestoken zonder het zelf te beseffen. Dat zorgde ervoor dat ik me toch stilaan wat zorgen begon te maken aangezien ik echt wel tegen mijn limiet aan aan het rijden was. Gelukkig konden mijn supporters mij na de eerste ronde van 90km geruststellen en meegeven dat ik toen al tien minuten voorsprong had. Vanaf toen wist ik dat het binnen was, maar ik bleef mezelf toch pushen om de voorsprong zo groot mogelijk te maken. Zo kwam ik na 150km alsnog de man met de hamer tegen en daarna was het vooral een mentaal gevecht met mezelf.

Aan de finish had ik uiteindelijk een voorsprong van 16 minuten, maar ik was toch vooral blij dat ik er was.

Hangt die gouden medaille nu ergens mooi in het zicht in je huis?

Ja, ik heb een plekje op mijn slaapkamer waar ik mijn speciale medailles en trofeeën bewaar. Zo sta ik er elke ochtend mee op en ga ik er elke avond mee slapen. Dat geeft me de moed om er elke dag voor te blijven werken.

Het meest trots ben ik op de trui die mijn team voor mij heeft laten maken. Met een regenboogtrui rondrijden, daar droomt elke atleet toch een beetje van.

Als er mensen zijn die zich na het lezen van dit artikel zich willen aanbieden als sponsor, mogen zij mij steeds contacteren.
Adam Lambrechts

Volgend jaar vindt het WK plaats in Australië, wat heel ver en heel duur is. Wat kan je zeggen tegen mensen die je eventueel willen sponsoren om daar te geraken?

Dat WK is helaas al geannuleerd vanwege corona, maar alle steun blijft natuurlijk altijd welkom. Het zou leuk zijn moesten ze het WK volgend jaar toch nog inrichten op een andere locatie en hopelijk wat dichter bij huis. In dat geval overwegen mijn omkadering en ik om een eetdag of iets dergelijks te organiseren om zo wat centen op te halen. Maar die plannen zijn dus nog niet concreet.

De sponsors van mijn club/team ondersteunen me nu ook al wel, vooral qua materiaal en een klein beetje financieel. Ik ben hen daar enorm dankbaar voor en dit helpt zeker, maar op jaarbasis kost de sport me toch nog steeds geld. Het is dus echt wel puur door de passie voor de sport dat ik het doe.

Indien er toch mensen zijn die zich na het lezen van dit artikel willen aanbieden als sponsor dan mogen zij mij steeds contacteren (adam@ktt.be). Dan kunnen we samen eens bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ook onze club is zeker geïnteresseerd in extra sponsors, niet in het minst omdat er nog heel wat jong opkomend talent bij de club is aangesloten.

Hoe zie je de toekomst van deze sport?

Ik zie de sport de komende jaren nog wel verder groeien en populairder worden en ik hoop dat het niveau ook verder mee stijgt.

Ik ben ondertussen ook al benaderd door iemand uit het buitenland die een Europese aquabike website en wedstrijdkalender aan het samenstellen was. Dit zijn in ieder geval initiatieven die de sport mee vooruit helpen. Al ben ik wel realistisch en denk ik dat aquabike steeds het kleine broertje van de triatlon zal blijven.

Nog even iets totaal anders. Je hebt dierenverzorging gestudeerd en we hebben horen waaien dat jij een klein beetje een varkensfluisteraar bent… Vertel eens?
Dat klopt inderdaad. Voor het vak dierengedrag moesten wij een dier een kunstje aanleren. Ik had op dat moment geen huisdier maar was geïnspireerd door een toenmalig reclamefilmpje op tv waarbij men een varken probeerde door een hoepel te laten springen. Ik dacht dat het wel grappig zou zijn moest dit mij ook lukken. Vervolgens heb ik heel wat opzoekwerk gedaan en na een heel hok in elkaar te hebben getimmerd enzovoort heb ik een minivarken in huis gehaald. Varkens zijn heel slimme dieren, slimmer dan een hond, en  daarnaast doen zij echt alles voor eten. Bijgevolg kon mijn varken na vijf dagen op commando door een hoepel springen en had ik een 10/10 voor het vak dierengedrag…

Proficiat Adam met je gouden medaille en veel succes met je toekomstige wedstrijden!

Adam Lambrechts contacteren -> adam@ktt.be

Deel dit artikel
THEMA