Koers en traditie horen samen zoals twee rijders op zo’n ouderwetse tandemfiets. Maar de retrokoers in Kessel Station, dat is koers én traditie in één hetzelfde grote dorpsfeest samen. Het is een evenement zoals je dat nergens anders kan meemaken! Nu zaterdag, 9 juli, is het weer zover. We praten erover met Wim Arras, voorzitter van Veloclub Torenven.

Het woord retrokoers is hier zeker niet overdreven, want de geschiedenis gaat al heel ver terug?

Dat mag je zeker zo stellen. We moeten helemaal terug tot 1935 voor de eerste editie van het kampioenschap van Kessel. Buiten de oorlogsjaren was het tot 1995 elk jaar dikke feest in Kessel-Statie, met bezoekers van onze gemeente én ver daarbuiten. De cafés zaten tot in de vroege uurtjes stampvol, sfeer en volk alom. Midden jaren ’90 kwamen er minder coureurs en het werd moeilijker om de nodige centen bij mekaar te krijgen. De mooiste traditie van allemaal was niet meer… Maar niet lang nadat het legendarische café Torenven in al zijn authentieke glorie werd hersteld, met de unieke gevel en tijdloze binneninrichting, werd de droom om er opnieuw mee te beginnen realiteit. Op 12 juli 2016 begon de retrokoers letterlijk als herboren aan zijn tweede leven! Dit jaar zijn we zo al aan de 66e editie toe en het zal ongetwijfeld weer een hoogdag worden!

Op welke manier zorgen jullie ervoor dat het echt de naam retrokoers meer dan waard is?

We nemen het begrip retrokoers serieus en dat vertaalt zich in bijzondere voorwaarden om te mogen deelnemen. Van klikpedalen of versnellingen op de buis is geen sprake en van geschoren benen willen we al helemaal niet weten. Vroeger mochten enkel mensen uit Kessel deelnemen, nu is dat niet meer het geval. Maar de titel van kampioen van Kessel is natuurlijk wel voorbehouden voor de eerste deelnemer van Kessel-Statie of van Kessel dorp. Het gaat ook niet alleen meer over een koers. Loopwedstrijden voor kinderen en volwassenen zorgen al daarvoor voor heel wat begankenis en leven aan café Torenven en ruime omgeving.

Het reglement bevat nog wel enkele bijzonderheden, kan je daar wat meer over vertellen?

Heel kort samengevat zeggen we ‘’t is gelak vruuger’ Geen geschoren benen dus, het is voor echte venten. Een helm is verplicht en zoals het hoort heeft de jury altijd gelijk. Veel discussie kan er ook niet zijn, wie eerst over de meet komt, die wint. Deelnemers moeten minstens 18 jaar zijn, geen gedoe dus met papa’s of mama’s die niet graag hebben dat hun zoon op café moet gaan om zich in te schrijven. Duur is het ook niet: je betaalt 200 frank en nog eens dat sommetje als waarborg voor de nummer. Dat krijg je na de koers terug, samen met nog wat bonnekes (als ge niet te hard zaagt toch). Er is van alles te winnen, elke ronde is er bijvoorbeeld een spurt voor een waardebon.

Het is meer dan de koers alleen, het hele dorp loopt er voor uit, dat moet geweldig zijn.

Ja het is echt ongelofelijk hoeveel volk dat op de been brengt. Aan de finish en aan het kruispunt aan café Torenven is het over de koppen lopen maar ook langs het parcours staat er altijd heel veel volk. Alles verloopt ook in een ongedwongen, joviale en vriendschappelijke sfeer. Na de koers is er om 21u een live-optreden van ‘Rumble Dolls’ en aansluitend zorgt een DJ voor de nodige sfeer. Het is Kessel-Statie op zijn best en dat willen heel wat mensen meemaken. Eerst nog helemaal bewust, sommigen in de latere uurtjes iets meer euh… beneveld. Het hoort erbij, oude kameraden zien mekaar terug en babbelen bij of nieuwe vriendschappen worden geboren. Het is mooi om zien en vooral: daar moet je gewoon bij zijn!

 

Deel dit artikel
THEMA