Begin juli 2023 nam Nijlenaar Dennis De bruyn (29) deel aan zijn eerste Iron Man wedstrijd in het Zwitserse Thun. Tegen zijn eigen verwachtingen in belandde hij op het podium. Tine Van Leemput-Bogaerts, een goede vriendin van de familie, sprak met Dennis over zijn prestatie.

TekstTine Van Leemput-Bogaerts FotografieSportograf

Dennis, jij deed mee aan een Iron Man Triatlon. Vertel eens even, wat houdt dat precies in?

Triatlon is een duursport die uit drie verschillende disciplines bestaat: zwemmen, fietsen en lopen. In die volgorde. De afstanden van een triatlon variëren, maar bij een volledige afstand bestaat dit uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en afsluiten met 42 km lopen, een marathon. De meest courante zijn daarentegen eerder een halve, kwart of achtste triatlon, waarbij de naam de afstand beschrijft. Iron Man daarentegen is een organisatie die langeafstandstriatlons organiseert. Het is één van de meest gerenommeerde organisaties waarvan je in je triatloncarrière zeker een wedstrijd wil doorstaan hebben.

Was het geen zwaar parcours? Want bij Zwitserland denken wij meteen toch aan hoge bergen…

Klopt! Veel hoogtemeters in het fietsparcours, zo’n 2200 op precies te zijn. Pittig dus, maar dat levert ook wel de mooiste natuurtaferelen op.

Je deelname was heel succesvol. Vertel even wat het resultaat was.

Mijn doel was om mijn eerste volledige triatlon te finishen binnen de magische 10 uur. Aangezien het aantal hoogtemeters niet te onderschatten was, zou het nog spannend kunnen worden om mijn doel te bereiken. Uiteindelijk deed ik het in 9 uur 18 minuten en 41 seconden. Wat onwerkelijk, maar ongelooflijk fier. Dit heeft mij, buiten mijn verwachtingen om, een podiumplaats opgeleverd in mijn leeftijdscategorie: een mooie derde plaats! In de algemene ranking van de amateurs was dit goed voor een zevende plaats. Als je de profatleten meetelt, was ik nummer 30 van de 1190 deelnemers.

©Sportograf

Klopt het dat je naar het WK mag?

Dat klopt inderdaad. Bij vrijwel elke Iron Man wedstrijd kan je kwalificeren voor het WK, waarbij dan voor de top-finishers binnen elke leeftijdscategorie een tijdslot is voorbehouden.

Afhankelijk van het aantal startende deelnemers wordt het aantal beschikbare tijdsloten voor het WK bepaald. Het WK wordt afwisselend georganiseerd in Nice (Frankrijk) en in Kona (Hawaï). Dit jaar vond dit plaats op zondag 10 september 2023 in Nice.

In mijn leeftijdscategorie waren er uiteindelijk 6 WK-tickets beschikbaar zodat ik met een derde plaats was gekwalificeerd om naar Nice te gaan. Het is dan ter plaatse bij de prijsuitreiking dat je onmiddellijk je ticket (met een zeker prijskaartje) moet verzilveren. Omdat ik mijn doel (een volledige triatlon uitlopen) al bereikt had en omdat het WK nog geen twee maanden later al voor de deur stond, heb ik mijn tijdslot niet zelf ingevuld, al is het wel een kinderdroom om ooit aan de start te staan van het WK.

Voor zo’n grote sportieve deelname moet je je wel goed voorbereiden. Maar hoe begin je daaraan en hoeveel tijd steek je hierin?

Goede voorbereiding en training is inderdaad alles. Daarbij is het KTT (Kempisch Triatlon Team) ongetwijfeld een grote meerwaarde: georganiseerde trainingen, doorgegeven ervaringen, motiverende sfeer en vooral een hechte club.

Gedurende het jaar waren het eerder weken van +10 uur trainen, maar naarmate de wedstrijd naderde liep dit op tot wel bijna 20 uur of meer per week.

Betekent dat ook dat je op je eten moest letten en medisch begeleid werd of deed je alles op je eentje?

Voeding is misschien wel de vierde discipline. Bij mij is dit niet zozeer tijdens de trainingsweken vooraf, maar eerder vlak voor en tijdens de wedstrijd. Apotheker Bart Heylen heeft voedingsbegeleiding en -advies gegeven. Sportbegeleiding krijg ik van Tom Dankers die wekelijks een trainingsschema op maat opstelt en mij zeer periodiek opvolgt voor het meest doeltreffende resultaat.

©Sportograf

Ben je altijd zo sportief geweest of gebeten door sport?

Om eerlijk te zijn: niet echt. Zelfs voor mijn ouders is het een raadsel van wie ik dit heb…

Is dit een eerste wedstrijd en komen er nog meer of heb je door je deelname je doel bereikt?

Een eerste wedstrijd was het niet, wel een eerste (maar zeker nog niet laatste) volledige Iron Man. Mijn volgend doel: een tijd neerzetten onder de 9 uur. En wie weet ooit mijn kinderdroom in Hawaï?

Tot slot zou ik graag mijn vrienden en familie, rond het parcours en de thuissupporters, willen bedanken. De steun die ik heb ontvangen, heeft me enorm veel energie gegeven.

©Sportograf
Deel dit artikel
THEMA