Eind september 2021 streek het Belgisch Kampioenschap Muurke Klop neer op het August Hermansplein. Een jaarlijkse sportieve hoogdag die velen met nostalgie laat terugdenken aan de speelplaats. Hoe het BK is ontstaan en hoe Muurke Klop nu echt werkt, horen we van Evert Kenens, die er van in het begin bij was.

TekstHans Selderslaghs FotografieMuurke Klop

Muurke Klop was vooral hier in de streek populair op de speelplaatsen van scholen. Hoe komt dat en is dat nog steeds zo?
Muurke Klop is een tijdloos spel. Doordat het makkelijk te spelen is (je hebt enkel een bal en een muur nodig), ligt de instapdrempel ook laag. Iedereen kan wel tegen een bal slaan, jong of oud. In Nijlen werd dit van oudsher gespeeld: in elke Nijlense jeugdbeweging of school is er wel een ‘Muurke Klop-muur’ waar uren tegen werd gespeeld.

Vanwaar het idee om hier een BK voor te organiseren?
Goh, een tiental jaar geleden organiseerde een vriend van ons het bekende ‘Summer in october’-punkweekend in het jeugdhuis Kroenkel. Hij zocht nog een leuke activiteit voor diegenen die op zaterdagavond bleven overnachten en wij zaten toen net op het idee van een BK Muurke Klop te broeden. Daardoor deden tijdens de eerste edities ook veel punkers met een kater uit heel Vlaanderen mee. Plezante tijden

Neemt de populariteit van de sport toe, zowel wat betreft het aantal deelnemers als geografisch?
Dat merken we wel ja. In de beginjaren organiseerden we ons toernooi op parking ’t Zand, maar omdat het deelnemersaantal vlot naar de 200 ging, zijn we uitgeweken naar het grotere August Hermansplein. Terwijl we in de beginjaren vooral punkers en leden van Nijlense en Herenthoutse chiro’s als deelnemers hadden, hebben we de laatste vijf jaar een mengelmoes van kloppers uit heel Vlaanderen. Jaarlijks komen er deelnemers vanuit onder meer Antwerpen, Sint-Niklaas, Leuven en Zaventem naar ons evenement en ze komen voor de toffe gemoedelijke sfeer ook elk jaar terug. En voor het ‘Viswijf’ natuurlijk, het Nijlens biertje dat we al aanbieden sinds het begin.

Ondertussen worden we uitgenodigd om demonstraties te gaan geven en in Vlaams-Brabant (Blauwput) en Antwerpen (Merksem) vinden er zelfs al provinciale kampioenschappen plaats. We hopen binnen twee jaar ook voet aan de grond te krijgen in de andere Vlaamse provincies.

Hoe maken jullie de jeugd warm voor de sport, op school en daarbuiten?
Een aantal van onze vrijwilligers geven les en stimuleren het Muurke Klop-gebeuren in de Nijlense scholen door regelmatig initiaties of toernooien te organiseren. Op de jaarmarkt zijn we het populairste standje na Chiro Bevel: we scoren daar met ons ludiek Nijlens kampioenschap. Dit jaar organiseerden we op zondag voor de eerste keer ook een jeugdkampioenschap, in samenwerking met de mannen van Chiro Bevel. De Nijlense jeugd gaf trouwens aan een echt Muurke Klop-terrein te missen en we zijn daarom nu in overleg met de schepen van jeugd om een Muurke Klopterrein te kunnen integreren in het Beekpark. Dat zou een unicum in Vlaanderen zijn, hoewel Lint ook vergevorderde plannen in die richting heeft. Verder zijn er plannen om volgende zomer een echt zomerkamp te organiseren rond Muurke Klop.

Welke vormen zijn er, één tegen één, twee tegen twee, gemengd mannen en vrouwen, …?
Op een kampioenschap speel je met maximum zeven andere willekeurige deelnemers een achttal spelletjes. Diegene die eerst afvalt krijgt een punt, de volgende twee, enz. Diegene die laatst overblijft krijgt het meeste punten. Na acht spelletjes worden deze opgeteld en gaan de best gerangschikte deelnemers door naar de volgende ronde. Ook zijn er herkansingen zodat iedereen minstens twee keer mag spelen. De finale is best spannend, want dan werken we met levens die je kwijt kan spelen. Stel je bovendien 300 man voor die op je vingers kijken tijdens het finalespel: je zou voor minder stress krijgen. De vrouwen beginnen samen met de mannen, maar krijgen nog aparte herkansingsrondes waarmee ze nog tot in de vrouwenfinale kunnen geraken. Vaak wordt er harder voor de vrouwen gesupporterd dan voor de mannen. 

Waarom is de sport zo leuk?
Deelnemen is bij deze sport belangrijker dan winnen, maar je wil natuurlijk ook geen mal figuur slaan. Net omdat het een spel is dat iedereen kan spelen én je achteraf toch het gevoel hebt dat je aan sport gedaan hebt, lijkt aan te slaan. De bijbehorende sportdrankjes, cava en Viswijven in gezelschap van vrienden en andere deelnemers maken het geheel misschien nog wel aantrekkelijker.

Daarnaast zeggen veel mensen en bedrijven die met ons willen samenwerken aan het promoten van Muurke Klop dat de sport eigenlijk “speelplaatsnostalgie” in een nieuw jasje is. Zo staan ze bijvoorbeeld ook telkens versteld van ons puntensysteem, waarbij scheidsrechters de scores digitaal opvolgen. Onze aanpak is blijkbaar semi-professioneel. Maar voor ons maakt dat niet uit: de sport valt in de smaak, dus blijven we er verder initiatieven rond organiseren. Ook al zijn we intussen dertigers met eigen gezinnetjes.

Belgisch Kampioenschap 2021 • Klassement

Algemeen klassement

  1. Glenn Daneels
  2. Glenn Peeters
  3. Gilles Lagrièrre

Vrouwen

  1. Birthe Verrelst
  2. Sarah Andries
  3. Lisse De Bock

Ploegenklassement

  1. Achilles en Moustafa
  2. Malse Mannen
  3. KMKC Lint C

Nijlenaars

  1. Glenn Daneels
  2. Glenn Peeters
  3. Gilles Lagrièrre

Klassement U16

  1. Adriël Arias Pergachi
  2. Jasper Hoefkens
  3. Benne Smets

Klassement U13

  1. Lennert Buermans
  2. Luïs Thys
  3. Jack Hairemans
Deel dit artikel
THEMA