FC De Boeren mogen we sinds kort aanspreken als Koninklijke De Boeren. Het is een Nijlense voetbalploeg die al 50 jaar wekelijks vriendschappelijke wedstrijden speelt. In het begin voetbalden ze op het terrein van Sparka, later bij Vera. Nu vind je hen bij elke thuiswedstrijd, zondagochtend op KFC Nijlen. BEKEND sprak met voorzitter Danny Bernaerts en Gust Bruynseels, die er bijna vanaf het begin bij was.

De Boeren - Seizoen 1976-1977

De Beginjaren

Gust: Karel ofwel ‘Charel’ Op De Beeck was een melkveehouder uit Nijlen en lid van de Boerenbond.(n.v.d.r. momenteel beter bekend als Landelijke Gilde). Hij ging bij collega-boeren, vrienden en kennissen langs om spelers te ronselen voor een Nijlense voetbalploeg. Samen zouden ze de Boerenbond van Bouwel uitdagen voor een vriendschappelijke wedstrijd. Al gauw had hij een team bij elkaar en op 8 augustus 1973 speelden ‘De Boeren’ hun eerste wedstrijd op het terrein van Sparka in Nijlen. ‘De Boeren’ verloren die dag nipt met 4-3.

Danny: Onze naam was niet vanaf het begin ‘FC De Boeren’. Er werd eerst gespeeld onder de naam ‘Boerenbond Nijlen’. De tegenstanders gebruikten de naam ‘boeren’ eerder als scheldnaam, zoals ‘we zullen die boeren eens inmaken…’. De spelers van toen waren trots op hun afkomst en besloten de naam te veranderen naar ‘FC De Boeren’.

Gust: Gedurende al die jaren hebben we nooit in een competitie gespeeld. We zochten en zoeken nog steeds teams uit de buurt om vriendschappelijke wedstrijden tegen te spelen. Deze worden al twee jaar van tevoren vastgelegd.

Het enige jaar waarin we aan een echte competitie hebben deelgenomen, was het seizoen 1974-1975. We eindigden toen als vierde van de tien Boerenbond-teams.

De Boeren - Seizoen 1981-1982

De rode kaft

Danny: Gust was in de beginjaren niet alleen als speler actief maar hij deed ook het papierwerk voor het team. Vanaf het begin hield hij met de precisie van een boekhouder bij wie er speelde, de scores, enzovoort. Die rode kaft met spelerslijsten bestaat nog steeds en wordt wekelijks met dezelfde nauwkeurigheid bijgewerkt door Max De bruyn.

Gust: Dat klopt, ik heb dat gedaan tot en met wedstrijd 798 in 1994. De gegevens klopten altijd, behalve één keer. In het seizoen 1975-1976 speelden we tegen Loenhout.
De wedstrijd begon chaotisch omdat twee spelers te laat waren. Achteraf bleek dat we de hele wedstrijd met 12 spelers hadden gespeeld. De supporters, de tegenstanders, de scheidsrechter, zelfs wij hadden het niet door. We speelden met een man te veel en hadden het gevoel dat er altijd wel iemand op de verkeerde plek stond. Uiteindelijk verloren we ook nog met 3-5.

In onze spelerslijsten vinden we ook terug dat de voormalige pastoor Seuntjes van de Sint-Paulusparochie enkele wedstrijden als doelman fungeerde in het eerste seizoen van 1973-1974. We hadden dus een pastoor die het doel verdedigde.

Manager

Danny: Ik ben in 1987 lid geworden van het team. Michel Voorspoels was destijds de voorzitter, maar iedereen noemde hem ‘de manager’. Michel is helaas veel te jong overleden en toen werd mij gevraagd zijn rol over te nemen. Dus sinds 2009 ben ik de trotse voorzitter van de leukste ploeg van Nijlen en omstreken. We hebben een toffe groep spelers en een hele bende trouwe supporters. Trainen voor de matchen doen we niet, na de match wordt er aan de toog wel wat getraind.

Het eerlijkste spelerssysteem

Danny: Alle 22 spelers van de kern spelen evenveel, ongeacht hun voetbaltalent. Onze jongste speler is 20 en de oudste 64. Spelers spelen een halve of een hele wedstrijd. Via een wiskundig model, ooit briljant uitgewerkt door Gust, wordt alles netjes bijgehouden en is er nooit discussie. Bij de ledenvergadering aan het begin van het seizoen leggen we dit systeem uit aan de nieuwe spelers. Zij moeten dan wel goed opletten om de formule meteen te begrijpen.

De Boeren - Seizoen 1986-1987

Koninklijke De Boeren

Danny: Spelers uit de kern krijgen ook nog een tweede taak. Zo is er bijvoorbeeld iemand die wekelijks de ploeg bijeenbrengt, iemand die verantwoordelijk is voor de tenues, enzovoort. Ook op de leden van het feestcomité kunnen we altijd rekenen. Zij zorgen voor de nodige humor en sfeer.

Als je vereniging 50 wordt en je wil de titel ‘Koninklijke’ ontvangen dien je daar wel wat voor te doen. Het belangrijkste is dat je kan bewijzen dat je vereniging 50 jaar onafgebroken bestaat. Dat doe je bijvoorbeeld aan de hand van krantenknipsels, aktes of oude foto’s. De aanvraag doe je per brief met de hoofding van de vereniging en ondertekend door de voorzitter.

In september werden we dan plechtig ontvangen in het Provinciehuis in Antwerpen door gouverneur Cathy Berckx om onze titel als ‘Koninklijke’ in ontvangst te nemen.

Om dit te vieren werd nadien een heus galabal georganiseerd met champagne. Om onze koninklijke titel te benadrukken was de feestzaal helemaal versierd met foto’s van koningen en koninginnen, zelfs op de WC’s hingen foto’s. Achteraf bleek dat de grapjassen van het feestcomité de flessen cava hadden overplakt met dure champagne-etiketten. Ze hadden ons goed liggen.

De Balans

Gust: Om af te sluiten en om nog even terug te komen op de rode kaft: ‘KFC De Boeren’ hebben inmiddels 1789 wedstrijden gespeeld, waarvan ze er 801 hebben gewonnen en 629 hebben verloren. 359 wedstrijden eindigden in een gelijkspel. In totaal hebben we 4564 doelpunten gescoord en 3803 doelpunten tegen gekregen!
Danny: En zo willen we nog heel lang doorgaan.

De Boeren - Seizoen 2023-2024
Deel dit artikel
THEMA