Walter Maes, een gepensioneerde huisarts uit Nijlen, is momenteel bezig met de organisatie van twee grote benefietconcerten die in het najaar zullen plaatsvinden. Het zijn geen gewone concerten, maar eerder ambitieuze producties met niet minder dan 250 uitvoerders die het podium van de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen zullen betreden. Walter is enorm enthousiast over dit project en vertelt er graag meer over.

Van kleine naar zeer grote plannen.

Mijn vrouw Hilde en dochter Ruth zijn lid van het Kempens Symfonisch Orkest (KSO) van Nijlen. Ze oefenen wel vier maanden voor één avond optreden. Na het concert krijgen ze applaus en is het gedaan. Ik vond dat gek, al die maanden oefenen om maar één keer te schitteren. En zo kwam ik op een idee. Mijn eerste plan was om hetzelfde concert tweemaal in een kerk in Lier te laten spelen voor twee maal 400 personen, en voor een goed doel. Die plannen waren we aan het maken net toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en zo zouden we de opbrengst schenken aan de Oekraïense vluchtelingen en oorlogsslachtoffers via Unicef.

In de media kwam er wel eens commentaar op de massale steun voor Oekraïne terwijl er in Afrika ook enorme nood aan steun nodig is. Ik vond dat er in die kritiek wel waarheid zat en ben dan beginnen te dromen van een grotere aanpak van de benefiet en uitbreiding van de goede doelen. Naast Unicef werd ook Mercy Ships toegevoegd. Mercy Ships maakt sinds 1978 medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten. Met twee grote private ziekenhuisschepen varen ze naar landen waar mensen geen toegang hebben tot betaalbare medische en chirurgische zorg.
Met de vrees dat de kerk in Lier te klein zou zijn, ontstond het grotere plan om in alle provinciehoofdsteden een heel groot concert te geven. Niet alleen met het KSO maar met 3 orkesten, 4 koren, 5 solisten en 2 dirigenten.

Ik ben voorzitter van ‘La Passione’, een orkest van gedreven professionals en heb wel wat contacten in de muziekwereld. Ik nam contact op met mijn vriend Freddy Marien, wie directeur van Podiumacademie Lier en het conservatorium in Antwerpen is geweest. Freddy belde me na een dag terug en zei: ‘alle provinciehoofdsteden, dat gaan we niet doen. We doen twee concerten op één dag in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Dan doe ik mee én ik veroorloof me geen mislukking.’ Gesterkt door Freddy zijn enthousiasme en met een strak plan voor ogen zijn we aan de organisatie begonnen.

Studenten ontwerpen affiche

Voor het ontwerp van de affiche heb ik het kunstsecundair Sint-Lucas, Antwerpen aangesproken. Onze kleindochter volgt er les en ik ben in haar klas gaan spreken om het project uit te leggen. 25 leerlingen hebben een affiche ontworpen en met de organisatie hebben we gestemd voor een top vier. De maakster van het winnende ontwerp met het beertje krijgt de enige vrijkaart van de concerten. De drie andere gekozen ontwerpen krijgen een publicatie in het programmaboekje.

Omringd door ambassadeurs

Op het podium zullen die avond wel 250 uitvoerders staan. Dat vereist een hele strakke organisatie. Vera Van Eyndhoven, echtgenote van Freddy Marien, neemt de afspraken met de uitvoerders voor haar rekening.

Willeke Dijkhoffz is CEO van het Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) met meer dan 10.000 werknemers en zit ook in het bestuur van Mercy Ships. Deze straffe dame zit volop mee in het verhaal en zet haar enorme netwerk in om van de concerten een succes te maken.

Verder kunnen we rekenen op schrijfster Dalilla Hermans. Dalila is de meter van ‘Symphony of Giving’.
Zangers en muzikanten Mathieu en Guillaume zullen het peterschap voor hun rekening nemen.
Consulting bureau Seven Beaufort uit Edegem neemt kosteloos de verzorging van de website, promotie en sociale media op zich.

Lokaal in Nijlen kunnen we rekenen op de steun van tennisclub Molenbos. Eigenaar Stein Celis is zelf een virtuoos slagwerkspeler en heeft een hart voor klassieke muziek. Stein heeft het plan om een ‘Symphony of Giving’-zondag te organiseren en gaat alle Molenbossers en bevriende muzikanten aanspreken om promotie te maken.

Graag wil ik nu alvast iedereen bedanken die zich heeft ingezet en zal bijdragen aan de voorbereiding en het doen slagen van de concerten. Zonder het harde werk en toewijding van de vrijwilligers zou dit organiseren niet mogelijk zijn.

Op het programma

Wat mogen de mensen verwachten van het concert? In het eerste deel staat het Tripple Concerto van Beethoven op het programma met piano, cello en viool. Na de pauze staan er 200 uitvoerders op het podium en zij brengen het werk Jubilato Deo van de beloftevolle Amerikaan Dan Forrest. Er wordt zelfs gezongen in acht talen.

Een mooi en gevarieerd programma gebracht door professionals en gedreven amateurs en dat allemaal in de prachtige Koningin Elisabethzaal naast het station en de Zoo.

Als laatste zou ik nog willen eindigen met een oproep naar sponsors. Die kunnen we nog goed gebruiken om deze productie te doen slagen.
Geïnteresseerden die niet naar het concert kunnen komen, maar wel Unicef en/of Mercy Ships willen steunen, kunnen een donatie doen via www.symphonyofgiving.be.

‘Symphony of Giving’
Zondag 12 november 2023
2 concerten (2×2000 tickets)
14:30 uur en 19:30 uur
Koningin Elisabethzaal

Tickets te koop via
www.symphonyofgiving.be

Info: info@lapassione.be

Deel dit artikel
THEMA