Tijdens schooljaar 2021-2022 werd in Vlaanderen de Digisprong uitgerold met als doel het versnellen van de digitalisering van leren en lesgeven in het leerplichtonderwijs. Al snel groeide het idee om een volgende pedagogische studiedag volledig aan dit onderwerp te wijden met als doel de ICT-kennis en -vaardigheden van personeel te verruimen. Door deze ICT-studiedag niet te beperken tot één school of scholengemeenschap verruimden we onze mogelijkheden en versterkten we het netwerk binnen en over de scholen heen.
De organisatie van deze studiedag werd volledig in eigen beheer uitgewerkt. Achter de schermen werd de afgelopen maanden door een werkgroep binnen het directieteam hard gewerkt aan het contacteren van externe lesgevers, het mogelijk maken van inschrijvingen, het vinden van een geschikte locatie, het voorzien van catering en zo veel meer. Dit alles resulteerde in een uitgebreid aanbod workshops volledig op maat van de kleuterschool, lagere school, leerkrachten lichamelijke opvoeding, zorgcoördinatoren en administratieve medewerkers. Het programma werd aangevuld met netwerkmomenten waarin collega’s in groep in gesprek konden gaan over digitalisering.
Het verspreiden van alle noodzakelijke informatie en het inschrijven voor de workshops naar keuze gebeurde via een eigen ontwikkelde website. Via dit kanaal werd meteen na afloop van de studiedag ook aan alle deelnemers gevraagd een evaluatieformulier in te vullen. Dankzij deze feedback kan, bij een eventuele volgende editie, nog efficiënter gewerkt worden.
Om een vlotte organisatie mogelijk te maken was het vinden van een locatie, met voldoende sterk WiFi-netwerk, een extra uitdaging. Hiervoor werd dankbaar gebruik gemaakt van de accommodatie van githo nijlen waar we tijdens de facultatieve verlofdag van onze collega’s van de secundaire school volledig over mochten beschikken.
Een greep uit het aanbod workshops:
Maak kennis met 5 leerzame kleuterapps
Meester Sander
Tablet in de les LO: gedifferentieerd en leerlinggestuurd werken met de SAMapp
ICT-tools die een meerwaarde in de klas kunnen betekenen
Klasmanagement: Tools om je les te organiseren
Snel en efficiënt differentiëren met de computer. Zet heel je klas aan het werk met eenvoudige Eureka-technieken
Efficiënt en doelgericht evalueren met Google formulieren
Interactief gebruik van het digibord via Prowise Presenter 10
Elke dag aan de slag met Google Chromebooks en Classroom in jouw klas
Digitale werkblaadjes maken met Google Docs & Google Presentaties
Interactieve betrokkenheid met Google Presentaties en PearDeck
Minecraft for education
Digitaal lesgeven met Teams en Onenote
Whizzkids
CanvaCreatief aan de slag met Canva en Stop-Motion
Een interactieve ervaring bij YouTube-video’s
…