Dinsdag 5 juli, dan verwacht je in de gebouwen van githo nijlen een serene stilte, een gewijde rust misschien zelfs. Maar niks is minder waar, vandaag pijnigen 60 jongens en meisjes hun hersenen op wat voor hun misschien wel het moeilijkste maar zeker één van de belangrijkste examens uit hun jonge leven is. Want voor de allereerste keer vond het toelatingsexamen voor arts ook in Nijlen plaats. De inzet: bij de beste 1500 van de in totaal 5000 deelnemers zijn! Enkel dan mag je gaan voor een carrière als dokter.

Geen massa-examen op één locatie dit jaar dus, u weet wel waarom, maar verspreid over tientallen plaatsen in Vlaanderen. Wij gingen eens kijken en spraken met één van die toekomstige dokters, Nijlenaar Lars Bosschaerts en met directeur Steven Helsen.

“Ik zit nog maar in mijn vijfde jaar wetenschappen-wiskunde”, zo steekt Lars van wal. Ik kom dus eigenlijk vooral al eens kennis maken met het soort vragen en hoe die gesteld worden. In de voormiddag hebben we drie uur vragen over wetenschappen gekregen en ik vond het echt wel heel moeilijk. Ik heb ook nog niet alle leerstof gezien, dus ongerust maak ik me niet. Volgend jaar ben ik hier terug”.

“Nu ja, ik zeg wel hier, maar ik weet natuurlijk nu nog niet of het ook hier zal doorgaan volgend jaar. Ik hoop het alleszins, want het is voor mij als Nijlenaar natuurlijk heel handig. Van mij mogen ze het gerust elk jaar hier organiseren. Wel eerst nog door het zesde jaar komen natuurlijk. Dat is uiteraard nodig. Als ik het nu goed gedaan zou hebben, dan mocht ik als vijfdejaars sowieso niet verder, maar het was zeker nuttig om vandaag al deel te nemen. Na de middag nog deel twee, de generieke competenties zoals dat heet. Ook naar die vragen ben ik zeer benieuwd”

“Wetenschappen spelen een belangrijke rol in onze STEM-domeinschool”, vertelt Steven Helsen (algemeen directeur githo nijlen). “Met Wetenschappen-Wiskunde, Biotechnologische & Chemische STEM-Wetenschappen en Industriële Wetenschappen bieden wij wetenschappelijke studierichtingen aan die sterk focussen op doorstroom naar het hoger onderwijs. De organisatie van het toelatingsexamen arts sluit hier mooi bij aan. Wij wilden ons dan ook graag engageren om de organisatie op ons te nemen. Het was niet moeilijk om mensen van onze school te vinden die vandaag wilden komen. Er zijn ook 5 externen, mensen die dit elk jaar doen en die toezicht houden en de deelnemers begeleiden. Het loopt allemaal prima en we hopen natuurlijk voor onze lokale studenten dat ze allemaal geslaagd zijn”

Deel dit artikel
THEMA