Sinds de zomer van 2022 zet lokaal bestuur Nijlen extra in op jongeren die rondhangen op straat en tegelijk is er extra ondersteuning voor jeugd in maatschappelijk kwetsbare situaties. Verschillende diensten, organisaties en de politie werken samen aan een positief verhaal. Jongeren moeten de kans krijgen om te ontmoeten, als ze daarbij ook rekening houden met de mensen in de buurt. En jeugd die het moeilijk heeft, op welke manier dan ook, kan altijd een duwtje in de rug gebruiken.

TekstGunther Melis FotografieKurt Heylen

Om deze extra initiatieven te realiseren, sloten de lokale besturen van Nijlen en Berlaar een samenwerkingsovereenkomst met Arktos vzw.

Arktos is een Vlaams expertisecentrum dat kinderen en jongeren in kwetsbare situaties versterkt waar nodig, en ouders, scholen, partners, overheden en de bredere samenleving ondersteunt om hetzelfde te doen.

Rondhangen is een hele normale bezigheid onder de jeugd, niet alleen in Nijlen. Zo ontwikkelen jongeren sociale vaardigheden en een eigen identiteit en worden ze volwassen. Omdat ze elkaar graag willen ontmoeten, babbelen, chillen… zonder toezicht van volwassenen, maken ze veel gebruik van de publieke ruimte. Maar dat wil niet zeggen dat zomaar alles kan en mag. Het is belangrijk dat jongeren rekening houden met anderen om overlast te voorkomen.

Twee jeugdopbouwwerkers van Arktos vertoeven wekelijks enkele uurtjes in onze gemeente, Lotte Goovaerts en Frinka Van Staeyen. Je zag hen misschien al rondhangen in de woonwijk te Kessel of aan de Beekmobiel aan het pannaveld in het Beekpark te Nijlen of op een ander plekje in onze gemeente. Zij zien vanop de eerste rij hoe het project loopt en BEKEND ging eens luisteren.

Frinka Van Staeyen en Lotte Goovaerts

Ontmoeting en eten

Hoe ziet jullie werkdag er uit?

Frinka: “Elke dag is anders, dat is het leuke aan onze job als jeugdopbouwwerker. Op een woensdag overleggen we in de voormiddag samen hoe het loopt op alle plekken waar we langs komen in Berlaar en Nijlen, bespreken wat we gaan doen en gaan we meestal ook even naar de winkel om iets te eten aan te kopen. Want wanneer we een snackje voorzien is dat vaak voor jongeren de perfecte aanleiding om af te zakken naar bijvoorbeeld de Beekmobiel, onze uitvalsbasis aan het Beekpark.”

Lotte: “Wanneer de school uit is, hangen we rond in de buurt van de scholen en voorzien we aan de Beekmobiel bijvoorbeeld een hotdog of een croque-monsieur. Via onze Instagrampagina kondigen we vooraf aan dat we er zijn en ook dat wordt vaak opgepikt door de jongeren. Tijdens het eten is er tijd om te babbelen. Na het eten voorzien we vrij aanbod zoals een gezelschapsspel, spikebal of een ander spelletje.”

Daagt er altijd volk op?

Frinka: “Als jongeren niet komen of we zien ze niet meteen, gaan we op zoek naar hen. We passeren langs verschillende gekende hangplekken en spreken aan wie we tegenkomen. Dat doen we ook op andere momenten dan woensdag, een keer een avond na schooltijd, op wisselende momenten en dagen. Op die manier proberen we ook te ontdekken wat de noden van de jongeren zijn en informeren we naar wat hen bezighoudt.”

Lotte: “We nodigen ze dan ook uit op de momenten dat we aan de Beekmobiel vertoeven of wanneer we activiteiten gepland hebben met de wijkwerking van Kessel.”

Wat gebeurt er met de signalen die jullie oppikken?

Lotte: “We zitten maandelijks samen met de jeugdconsulent en de beleidsadviseur sociaal beleid. Daar bespreken we waarmee we bezig zijn en blikken vooruit naar de komende activiteiten. Vanuit de gemeente worden er dan ook tips en verwachtingen mee gegeven.”

Frinka: “Daarnaast komen we vier keer per jaar samen met de stuurgroep; hierin zit een afvaardiging van politie Berlaar-Nijlen, medewerkers van het OCMW, schepenen, de medewerkers die met jeugdbeleid bezig zijn en Arktos. Hier volgen we het project op en geven we telkens een stand van zaken waar we staan en waar we verder naar toe willen. Erg waardevol.”

De garage in de wijk

In Kessel is er een aparte wijkwerking in Tweebunder-Seringenhof?

Lotte: “Dat klopt. Die bestaat al vele jaren en werd in het verleden zowel door de gemeente als Arktos opgevolgd. Die werking ondersteunen wij ook. In de wijk hebben we een garagebox. Het is een plek voor en door de jongeren waar ze samen met ons kunnen chillen, een activiteit doen of als uitvalsbasis om samen ergens iets te gaan doen.”

Frinka: “Ook voor de kinderen uit de wijk voorzien we een aanbod. Ze kijken telkens uit naar onze komst. Ze spelen zelf ook wel samen buiten maar missen toch vaak iemand die zegt ‘nu spelen we dit’. Die begeleiding voorzien wij dan en ook een aantal materialen die ze zelf thuis misschien niet hebben. Als we langsgaan in de wijk, gaan we vaak bij iedereen aanbellen om zo alle kinderen en jongeren mee te krijgen”

Lotte: “Sommige jongeren groeien na enkele jaren uit ons project: ze hebben eigen hobby’s of beginnen op eigen benen te staan. Dat is mooi om zien want dan hebben ze ons niet meteen meer nodig.”

Wat vinden jullie leuk aan je job?

Frinka: “Het contact met de jongeren natuurlijk! Ze zijn super open naar ons toe en we merken dat ze ons snel vertrouwen.”

Lotte: “En ze zijn altijd blij als we er zijn. Dat maakt het de moeite om er mee bezig te zijn. Jongeren zijn op zoek naar een plek om jong te kunnen zijn. Het is goed dat we hier mee op kunnen inspelen.”

En ze zijn altijd blij als we er zijn. Dat maakt het de moeite om er mee bezig te zijn. Jongeren zijn op zoek naar een plek om jong te kunnen zijn. Het is goed dat we hier mee op kunnen inspelen.
Lotte Goovaerts
Deel dit artikel
THEMA