Zaterdag 7 mei stelt de academie van Nijlen zijn ateliers open voor iedereen. Deze dag kan je komen kennismaken met het atelier in werking. Naar aanleiding van de open-atelier-dag spraken we met Wouter Dupré. Wouter volgt sinds dit jaar les in de academie. Hij is ingeschreven in atelier fotokunst en vertelt ons vol enthousiasme over zijn ervaring.

Wat bracht jou tot de academie? Wat overtuigde je om je in te schrijven?

Mijn twee zonen Kasper en Bram zijn van hun 6 tot 18 jaar naar de academie in Kessel en Nijlen geweest en hebben dit altijd graag gedaan.

Ik speelde al langer met de gedachte om iets meer te doen met mijn fotografie. De afgelopen 7 jaar ben ik meer en meer foto’s gaan nemen (vooral tijdens wandelingen in de natuur). Heel regelmatig kreeg ik positieve reacties op mijn foto’s, maar tegelijk voelde ik ook wel dat er nog veel verbetering mogelijk was. Twee jaar geleden al had ik de intentie om een cursus fotografie te gaan volgen en vermits de opleiding fotokunst op de academie in Nijlen bestond, leek me dat een logische keuze. De pandemie heeft me toen weerhouden om te starten, maar afgelopen september heb ik de knoop doorgehakt en ben ik een proefles gaan volgen.

Dat was op een maandag, wanneer digitale beeldverwerking op het voorplan staat, terwijl er op zaterdagvoormiddag meer focus ligt op de fotografie. Ik heb ervoor gekozen om enkel op zaterdag te gaan. Aan de ene kant omdat daar voor mij het zwaartepunt ligt van waar ik naartoe wil. Aan de andere kant dacht ik dat de lessen op maandag te vroeg zouden starten (18u30) en dat dit niet zou lukken met mijn werk. Dat blijkt mee te vallen, dus overweeg ik sterk om volgend jaar ook het stuk digitale beeldverwerking mee op te nemen.

Bram en Wouter Dupré in het atelier fotokunst

Welke meerwaarde levert les volgen op de academie voor jou?

De meerwaarde uit zich op meerdere vlakken. Aan de ene kant leer ik veel bij over de technische kant van het fotograferen, zoals bijvoorbeeld technieken voor portret en studiofotografie. Anderzijds wordt ook veel aandacht besteed aan het creatieve en het experimenteren. Zo leer je anders naar de wereld kijken als fotograaf. En de derde meerwaarde is dat het een zeer aangename groep is, die mekaar altijd helpt en ondersteund. We leren dus niet alleen van de docent (Pieter-Jan Peeters), maar ook van mekaar. En er wordt veel gelachen 😉
Mede dankzij de academie, ben ik vanaf 1 april ook gestart als fotograaf in bijberoep en wie weet kan ik er binnen een paar jaar mijn hoofdberoep van maken.

Welke opdracht/project is je het meest bijgebleven? 

Ik denk de opdracht rond remake in het thema van Frida Kahlo. Het besturen van het thema, het verzamelen van attributen, de zoektocht naar modellen, het opzetten van de studio, de fotoshoots,… Er kwam heel wat bij kijken, maar de resultaten waren (naar mijn mening) heel mooi.

Remake project over Frieda Kahlo van Wouter

Waar werk je momenteel aan? 

Op dit moment ben ik bezig met een fotoreeks rond de tweede fortengordel van Antwerpen, met als inspiratie de fotografen Bernd en Hilla Becher. Zij legden bijv. mijnliften vast op de gevoelige plaat door ze op eenzelfde manier te fotograferen, qua afstand, instellingen en zelfs weersomstandigheden, zodat wanneer je ze naast mekaar zet, er een bepaalde sfeer gecreëerd wordt. Zo kan je ook een mooie vergelijking maken, zonder afgeleid te worden door eventuele verschillende omstandigheden waarin de foto genomen zou zijn.

Ze deden dit onder andere om ze te documenteren vooraleer ze zouden verdwijnen, toen er meer en meer mijnen gesloten werden.
Hoewel deze forten allemaal in dezelfde periode gebouwd werden in eenzelfde stijl, zien ze er vandaag toch vaak heel anders uit. Vooral de staat waarin ze zich vandaag bevinden is erg verschillend.

Fotoreeks rond de tweede fortengordel van Antwerpen, met als inspiratie de fotografen Bernd en Hilla Becher

Heb je ook interesse om les te volgen op onze academie? Kom dan deze zaterdag  kennismaken met een les tekenkunst, keramiek, fotokunst, digitaal beeldende kunst en schilderkunst. Alle ateliers zijn vrij toegankelijk, ontmoet studenten, leraren en sla een praatje. Kom kijken en ontdek o.a. de techniek van het paardenhaar-stoken in het keramiek atelier. Welkom!

We leren niet alleen van de docent (Pieter-Jan Peeters), maar ook van mekaar. En er wordt veel gelachen ;-)
Deel dit artikel
THEMA