Dag Ella en Andries, hoe gaat het met jullie? Ella: “Goed eigenlijk. Al wens je natuurlijk in de huidige omstandigheden altijd dat het beter kan. Je hoopte op meer sociaal contact en zeker met het mooie weer wil je met vrienden afspreken of een terrasje doen en dat lukt natuurlijk niet. Ook activiteiten organiseren mis ik wel.
Andries: “Het is van FOMO naar JOMO. (nvdr van Fear Of Missing Out (het gevoel hebben dat je iets mist) naar Joy Of Missing Out (even genieten dat je er (even) niet bij bent)) Vroeger een overvloed aan keuze en nu niets meer. Dat is eens tof maar niet voor ondertussen al langer dan een jaar.”
Momenteel kan je tweewekelijks op zaterdagavond mee genieten van Radoenkel. Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Ella: “Online radio en Kroenkel: Radoenkel dus! Onze mannelijke vrijwilligers Jeffrey, Michaël, Brent én Brent zijn ook graag met techniek in het jeugdhuis bezig. (al lachend) Michaël en Brent De Vos regelen de uitzending achter de schermen en Brent Beullens en Jeffrey, dat zijn onze ‘tetterwijven’ dus het ideale presentators duo om alles aan elkaar te babbelen. Maar het maakt vooral dat ze als vrijwilligers op deze manier terug hun plekje vonden in het jeugdhuis, dat nu al vele maanden gesloten is. De sfeer van het jeugdhuis komt zo terug een beetje naar boven.
Er komt al eens een dj draaien tijdens de live uitzending. En ze nodigen meestal een gast uit die iets komt vertellen. Zo kwam er al een jongere langs die zelf ook corona gehad heeft. Binnenkort mogen we de burgemeester verwachten voor een babbel. Falke en Xann, twee van onze kernleden traden ook al akoestisch op tijdens de uitzending. Het is luchtig en plezant.”
Is de jeugdhuiswerking nu volledig stil gevallen? Ella: “Gelukkig niet. We proberen op regelmatige basis een online spelletjesavond te organiseren. Dat is best wel fijn, een vast groepje jongeren neemt telkens deel en er is best wel wat interactie. Daarnaast hebben enkele kernleden ook twee doe-wandelingen uitgewerkt, zo kan de jeugd actief bezig blijven. En daarnaast proberen we onze vrijwilligers achter de schermen ook betrokken te houden. We hebben al deelgenomen aan een jeugdhuizenquiz en een online teambuilding. Op Paasmaandag zit er weer geen Free Podium in dit jaar dus kiezen we voor de gezelligheid thuis en houden we met onze vrijwilligers een online bingonamiddag.”
Kan TST zijn wagonnetje aanpikken aan deze alternatieven van het jeugdhuis? Andries: “Dat hebben we tot hier toe nog niet gedaan. We zitten een beetje in een kunstmatige winterslaap. We schoten begin maart wel terug in actie met de hoop om kortelings terug iets te mogen organiseren maar dat is voorlopig terug afwachten. Toch mikken we er op om tijdens de zomermaanden terug buiten enkele optredens te kunnen organiseren in het amfitheater aan ’t Gesticht. Ik lanceer bij deze graag een oproep: jonge lokale bands die goesting hebben om te spelen mogen altijd contact opnemen met ons.”
Van waar komt die naam This Shittown eigenlijk? Andries: (moet al erg lachen) “Die vraag krijgen we wel vaker te horen. Dat is een uitvinding van een oud-medewerker in het jeugdhuis, ik ga zijn naam niet vermelden hier. Op een gegeven moment vonden enkele vrijwilligers dat er in Nijlen op het iets meer avontuurlijk muzikaal vlak niets te beleven viel en dat we dus maar beter zelf aan de slag konden gaan. De naam ‘This Shittown’ was een feit. Ze vonden dat er te weinig te doen was en kregen met deze werkgroep de kans om in het jeugdhuis zelf van alles op poten te zetten.”
Ik lanceer bij deze graag een oproep: jonge lokale bands die goesting hebben om te spelen mogen altijd contact opnemen met ons.
TST zoekt nog nieuw bloed. Wat moet je als vrijwilliger kunnen? Andries: “Je hoeft op zich nog niet veel bands te kennen. Gewoon interesse in muziek hebben en goesting om mee te organiseren, dan ben je welkom. We hebben in het verleden zo goed als elk muziekgenre al een plekje kunnen geven in het jeugdhuis en dat willen we in de toekomst blijven doen. Wie dus goesting heeft om mee de handen uit de mouwen te steken, mag ons een seintje geven.”
Tot slot… welke tips of goede raad geven jullie nog graag mee aan de Nijlense jeugd in deze coronatijd? Ella: “Ik vind het zelf belangrijk om contact te blijven houden met mijn vrienden. Ondanks de maatregelen van geen feestjes te houden en geen binnenactiviteiten te doen, kan je wel gaan wandelen, samen picknicken, van die kleine dingen die maken dat je toch contact met elkaar kan houden. En probeer zeker ook het positieve te blijven zien. Dat lijkt moeilijk want we zitten al een jaar in deze pandemie maar ik ben er van overtuigd dat voor velen er ook goede zaken overblijven. Misschien kreeg je meer tijd voor jezelf of om samen binnen je gezin door te brengen.”
Andries: “Op tijd buiten komen!”.
Burgemeester live en coronaproof te gast bij Radio Radoenkel tijdens de uitzending van zaterdag 10 april.
Bedankt beiden voor dit gesprek en we kijken uit naar de eerste frisse pint aan de toog in het jeugdhuis.
Jeugdhuis Kroenkel volgen? Jeugdhuis Kroenkel Instagram Jeugdhuis Kroenkel Facebook
Goesting om op te treden? Contacteer TST: tst@kroenkel.be of TST Facebook
Coverfoto: Cybren Verhoeven