In het najaar komt er een gloednieuwe animatiereeks van Meneer Papier op Ketnet. Leuke vooruitzichten! Maar hoe zijn jullie eigenlijk op het idee van Meneer Papier gekomen? Jos: Toen onze zoon klein was, lazen we hem elke avond een verhaaltje voor. Wanneer we een verhaal opnieuw lazen en we wijzigden er enkele woorden in, er stond bijvoorbeeld ‘de regen valt met bakken uit de hemel’ en wij zeiden ‘de regen valt met emmers uit te hemel’, dan corrigeerde hij ons altijd. We moesten lezen wat er stond en niks anders. Nicole en ik dachten toen, ‘laat ons zelf een verhaal voor kinderen schrijven dat we elke avond kunnen veranderen zoals we willen.’ Zo is Meneer papier ontstaan. Meneer Papier knipt en plakt de wereld die hij wenst. Hij knipt een fles water tegen de dorst, een appel tegen de honger en als Poes geen zin heeft om te spelen, knipt hij een hond of een meisje om mee te wandelen.
Nicole: Een tijd later kwamen we illustratrice Gerda Dendoven tegen op een tentoonstelling en we vertelden haar over Meneer Papier. Ze vond het concept zo leuk dat ze er meteen een boek van wilde maken. We zijn ermee naar een uitgever gestapt, en die zei: “Tof verhaal, maar dan mag je er niet 1 boek van maken. Dan moet je er een reeks over schrijven.” Zo is dat dan een reeks van boekjes geworden die Gerda heeft getekend en wij hebben geschreven.
Jos: Nog een tijd later gaven wij een van de boekjes van Meneer Papier cadeau aan een pas papa geworden regisseur als geboortegeschenk. Hij kwam met het idee om er een animatiereeks van te maken.
Wanneer zal de animatiereeks van Meneer Papier juist op het scherm verschijnen? Jos: Ik denk dat ze 30 oktober start.
Nicole: Ja, in Vlaanderen toch. In Nederland zal het een gelijkaardige periode zijn en in Duitsland verschijnt het volgend jaar. Het is met de mensen van animatiestudio ‘Beast Animation’ uit Mechelen dat we de reeks hebben gemaakt. Zij hebben dat echt fantastisch goed gedaan!
En hadden jullie dan zelf een beetje inbreng in hoe de animatiereeks er juist moest uitzien of hebben ze echt hun ding gedaan? Nicole: Vooraleer een ploeg animatoren aan de slag kan gaan, hebben zij eerst een uitgewerkt kader nodig. Vragen zoals ‘Wie is Meneer Papier?’, ‘Wat kan hij en wat kan hij niet?’, ‘Hoe ziet zijn wereld eruit?’ worden eerst gedetailleerd beantwoord. Voor een animatiereeks moet er veel meer ingevuld worden dan wanneer je gewoon een boek maakt. Na die fase hebben wij alle scenario’s geschreven en daarna moet je het eigenlijk loslaten. Het is net zoals bij film, er zijn zoveel verschillende stappen voordat een reeks klaar is, er zijn zoveel mensen bij betrokken, als scenarist ben je daarvan slechts één onderdeel. Het produceren van de reeks heeft zes jaar geduurd. Alles is met stop motion gemaakt. Dat wil zeggen dat alles manueel geknipt werd en beeld per beeld verlegd, verschoven. Daar heb je een engelengeduld voor nodig.
Jos: Aan een filmpje van vijf minuten wordt maanden gewerkt. Eerst is er één proefaflevering gemaakt die getest is bij een publiek van jonge kinderen. Die proefaflevering is vertoond op tientallen internationale festivals en heeft de publieksprijs gewonnen op het Kidscreen festival in Amsterdam. Daarna is de hele reeks ontwikkeld.
Werden de verschillende boekjes van Meneer Papier omgetoverd tot de animatiereeks? Of zijn het nieuwe verhalen? Nicole: Er waren maar drie boekjes en twee van de drie boekjes zijn meegenomen in de scenario’s van de reeks. Eentje niet. Dat wil zeggen dat we 24 nieuwe verhalen hebben gemaakt want in totaal zijn er 26 afleveringen. Dat is veel hoor! (lacht). En toch hebben we voor het nieuwe boek van Meneer Papier dat in oktober verschijnt nog een nieuw verhaal gemaakt dat dan weer niet in de animatiereeks zit.
Jullie hebben zeker niet stilgezeten want naast Meneer Papier hebben jullie ook nog een boek geschreven genaamd ‘Wat alleen wij weten’. Kunnen jullie even schetsen waarover het boek juist gaat?
Jos: Wel, er zijn twee personages in de novelle. Een broer en een kleine zus. Het zusje is ongeneeslijk ziek. De uitkomst ligt vast, dat beseffen ze allebei maar samen bouwen ze een wereld van verhalen om een naderend afscheid draaglijker te maken.
Nicole: Wat alleen wij weten is een vertelling over liefde, afscheid en de veerkracht van jonge mensen om met zo’n moeilijke dingen als de dood om te gaan en hoe taal en verhalen hen daarin helpen.
Jos: De tijd van de grote verhalen ligt achter ons, horen we al een paar decennia, maar zonder verhalen kan een mens niet leven. Je kunt niet louter wiskundig in het leven staan. Afgeleid worden van de ernst van het leven of je erover kunnen verwonderen zijn van vitaal belang.
Nicole: Op het einde, waar de woorden stoppen, nemen tekeningen het verhaal over. Charlotte Peys heeft de tekeningen gemaakt. Ze heeft een verlengstuk aan het verhaal gebreid met beelden waarna wij dan terug eindigen met een paar korte zinnen.
Jos: Inderdaad! Het boek vloeit over in woordloze tekeningen. En dan als slot heb je nog 4 lijntjes. Het ziet er heel mooi uit en het is ook heel poëtisch geschreven. Alléz, dat zeggen wij natuurlijk hé. (lacht)
‘Wat alleen wij weten’ komt uit op 21 september, Meneer papier knipt! verschijnt in oktober. Beide boeken zijn te koop in de boekhandel.
Wat alleen wij weten is een vertelling over liefde, afscheid en de veerkracht van jonge mensen om met zo’n moeilijke dingen als de dood om te gaan en hoe taal en verhalen hen daarin helpen.
Meneer papier is een nieuwe Vlaamse cut-out animatiereeks voor kleuters. Met zijn schaar knipt meneer Papier de wereld die hij wenst. De reeks is gebaseerd op de boeken van Elvis Peeters en Gerda Dendooven. De kortfilm ‘Meneer Papier gaat uit wandelen’ – waar de reeks op geïnspireerd is – won al de nationale publieksprijs op het Cinekid Film en TV-festival in Amsterdam. Meneer Papier is een coproductie met het Vlaamse productiehuis A Private View met steun van het VAF. Vanaf 30 oktober te bekijken op Ketnet Junior.
www.elvispeeters.be