Was het jullie al gauw duidelijk dat jullie de erfgoedwerking wilden verder zetten?
Marc: “De beslissing om de werking van de Heemkring stop te zetten, hing nauw samen met het achteruitgaan van de gezondheid van voorzitter en bezieler Walter Caethoven. Walter nam de afgelopen 40 jaar de coördinatie van de uitgave van maar liefst 108 edities van het tijdschrift op zich en liet dus logischerwijze een leegte achter.
Toch leefde er bij enkele voormalige ‘poempisten’ nog wel goesting om verder te doen.”
Annelies vult aan: “Ik heb zelf vanuit mijn vorige functie als cultuurbeleidscoördinator in Nijlen 18 jaar nauw samengewerkt met de heemkring. Vanuit mijn huidige job bij erfgoedcel Kempens Karakter mocht ik een ondersteunende rol opnemen in de zoektocht naar oplossingen. We zijn dan met enkele mensen, met een groot hart voor erfgoed, aan tafel gaan zitten om de mogelijkheden af te tasten. Dat was het begin van een doorstart naar een nieuwe vereniging, maar met veel respect voor wat De Poemp heeft achtergelaten.”
Rudy: “Walter overleed op 19 juni 2024, enkele dagen voor zijn 83ste verjaardag. Hij heeft de oprichting van de erfgoedkring niet mogen meemaken, maar wij zijn dankbaar dat we hem in de voorafgaande gesprekken konden duidelijk maken dat zijn levenswerk niet zou verdwijnen. Het is ook zeer bijzonder dat zijn dochter Kristel nauw betrokken was bij de doorstart en kleindochters Lisa en Cédrique actief lid zijn van de Erfgoedkring.”
Wat maakt jullie Erfgoedkring Tussen Twee Nethes uniek?
Annelies: “We zijn op verschillende manieren een nieuwe weg ingeslagen en hebben een antwoord gevonden op een aantal vraagstukken die veel heemkringen op dit moment bezighouden: duurzaamheid, traditionele taakverdelingen en zware engagementen, verjonging, de veranderende tijdsgeest en nieuwe communicatiemogelijkheden…
We publiceren enkel nog digitale artikels, zonder vaste publicatiedatum. Zo kunnen we sneller inspelen op actuele onderwerpen. Elk artikel wordt wel als pdf vormgegeven en beschikbaar gesteld op onze website, zodat mensen het kunnen opslaan of afdrukken. Voor mensen zonder internettoegang zijn de artikels beschikbaar in de bibliotheek.
We kiezen resoluut voor een mooie en overzichtelijke website die we hopelijk kunnen laten uitgroeien tot een erfgoedforum voor iedereen.”
Jullie willen de website uitbouwen tot een erfgoedforum. Wat vinden bezoekers er, naast artikels, nog meer?
Rudy: “Je vindt er ook alle gedigitaliseerde uitgaven van Heemkring De Poemp en van Salvator en er is een koppeling met de beeldbank www.kempenserfgoed.be, zodat bezoekers foto’s van Bevel, Kessel en Nijlen kunnen bekijken. Tot slot zetten we er ook regelmatig nieuwsberichten op. Als je bent ingeschreven op onze nieuwsbrief, ontvang je automatisch onze artikels en nieuwsberichten in jouw mailbox.”
Welke mensen maken deel uit van de Erfgoedkring?
Annelies: “Onze erfgoedkring draait op enthousiaste vrijwilligers, elk met hun eigen talenten. Sommigen doen opzoekwerk, anderen schrijven of bewerken foto’s, weer anderen houden de website up-to-date. Iedereen draagt op zijn eigen manier zijn steentje bij. We hebben een aantal vaste auteurs, maar we staan ook open voor gastauteurs! Elk engagement wordt in dank aanvaard. Dat maakt dat jong en oud zich welkom voelen.”
Vanwaar de naam ‘Tussen Twee Nethes’?
Rudy: “De Poemp verwees naar de Nijlense dorpspomp. Omdat we ons inzetten voor het erfgoed van onze drie deelgemeenten, zochten we een naam die Nijlen, Kessel en Bevel kon vertegenwoordigen. En die vonden we in onze unieke ligging tussen de Grote Nete en de Kleine Nete. Marc, de vaste tekenaar van De Poemp, maakte mee de overstap. Hij ontwierp het mooie logo en de huisstijl. Hij tekent ook voor elk artikel een aquarel in zijn herkenbare stijl.”
Wie is jullie doelpubliek? Mikken jullie vooral op de voormalige Poemp-abonnees?
Marc: “Neen, maar de voormalige lezers van De Poemp kregen wel als eerste de kans om kennis te maken met onze nieuwe Erfgoedkring.
Onze artikels zijn interessant voor iedereen die in Nijlen woont. We hebben een heel brede kijk op erfgoed: van monumenten, over tradities, mensen, anekdotes… Om dat kracht bij te zetten, gaat ons eerste artikel ‘Op staminee bij ons in ’t dorp’ over de herbergen en cafés van nu en weleer.”
Het klinkt alsof jullie veel goesting hebben om er in te vliegen!
“Absoluut! Het enthousiasme is groot en de hartverwarmende reacties van de voormalige leden en lezers van De Poemp hebben ons deugd gedaan. Half september hadden er trouwens al meer dan 420 mensen zich aangemeld voor de nieuwsbrief. Toch straf!
Wij zijn vastbesloten om het erfgoed van onze regio te blijven koesteren en uitdragen. Of zoals we zelf graag zeggen: we hebben veel zin om ‘verder te Poempen’!”
www.tussentweenethes.be