Enkele jaren geleden kon je hier al lezen over de geboorte van vier kerkuiltjes in Bevel. Nu zijn er twee steenuiltjes geboren. Een heel andere soort, maar ook een soort die onze hulp heel goed kan gebruiken. Daarover straks meer, eerst wat details over deze nieuwe heuglijke gebeurtenis.

De twee steenuiltjes werden geboren in een kast die speciaal werd geplaatst door Véronique Verwulgen om deze dieren een veilige thuis te geven. Vorig jaar lukte het nog niet en bleef het bij drie onbevruchte eitjes maar deze keer werd er een tweede kast bijgehangen en het was twee keer prijs. Boomverzorger en vogelliefhebber en Wim Mertens zegt daarover: “Hoewel vorig jaar het broedseizoen in de kasten niet succesvol was, heeft Véronique niet opgegeven. “Ik heb toen een tweede kast gehangen op een andere plek, zodat ze de keuze hebben. Ook uiltjes hebben graag keuze als het aankomt op hun woonplaats. En nu zaten ze in beide kasten, heel uitzonderlijk”

Unieke situatie dankzij maatregelen om de natuur rust te gunnen

Wim Mertens, die al dertig jaar ervaring heeft als boomverzorger, plaatst vrijwillig nestkasten in de regio, ook voor de gemeente Nijlen. Hij benadrukt hoe bijzonder de situatie in Bevel is. “De geboorte van de steenuiltjes is mede te danken aan de gunstige omstandigheden in het gebied, zoals grasstroken langs de randen van landbouwpercelen, verkeersarme wegen en het doven van de straatverlichting ’s nachts, waardoor de natuur rond de landbouwvelden meer rust krijgt. Ik ken maar één verhaal waar het nog zo is. Ik ben hier zeven op zeven mee bezig, het is niet zomaar mijn werk. Het is mijn leven”, aldus Mertens over zijn toewijding aan de bescherming van vogels en hun leefgebieden.

 

De geboorte van de steenuiltjes is mede te danken aan de gunstige omstandigheden in het gebied, zoals grasstroken langs de randen van landbouwpercelen, verkeersarme wegen en het doven van de straatverlichting ’s nachts, waardoor de natuur rond de landbouwvelden meer rust krijgt
Wim Mertens

Hang zelf ook een nestkast en help deze uilensoort!

Inwoners uit Nijlen kunnen steeds (marterproof) nestkasten aankopen en ophangen op een tak van een hoogstam eik, wilg of fruitboom. Zo help je deze kleinste voorkomende uilensoort in ons land  zich voort te planten. Een geschikte biotoop om deze nestkasten op te hangen is dicht bij landbouwpercelen of paarden- en hobbydieren weides. Best niet in bosgebieden, daar wordt deze steenuil bejaagd en opgegeten door zijn eigen familielid, de bosuil.

Je kan deze nestkasten aankopen via verschillende kanalen.

Metgezel van de godin Athena

Voor natuurliefhebster Véronique Verwulgen is het genieten, zij is gefascineerd:  “Ze houden van nature van knotwilgen, fruitbomen en eikenbomen vol holtes. De steenuil schuwt menselijke activiteiten niet, zolang er maar rustige hoekjes zijn”, legt ze uit. “Ondanks zijn geringe formaat, maakt de steenuil behoorlijk wat geluid, vooral tijdens de schemering en ‘s nachts, of bij alarm voor rondsluipende roofdieren, zoals de steenmarter. De wetenschappelijke naam van de steenuil, Athena Noctua, verwijst naar zijn geheimzinnige nachtelijke roep. De oude Grieken vonden daardoor dat hij een metgezel was van de godin Athene en dus de boodschapper van de dood aan de zieken, zo lezen we op https://www.onzenatuur.be/soortenbank/steenuil

Bekijk hier het bericht van 2020 over de geboorte van vier kerkuiltjes in Bevel

Deel dit artikel
THEMA