Op 10 juni werden er in de Kiezelweg 36 in Bevel vier toch wel bijzondere nieuwkomers verwelkomd. Vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen konden er 4 jonge kerkuiltjes ringen bij de familie Soens.

TekstDidier Soens

Bij de renovatie van het dak van de schuur in 2015 had men het uilengat terug opgemaakt en er een kerkuilenbak voorzien. De eerste jaren zonder succes, maar 2020 was er een eerste broedsucces met twee jongen. Jaarlijks komen de vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep een kijkje nemen. Groot was de verbazing toen bleek dat er dit jaar 4 jonge uilskuikens werden aangetroffen. Het leverde mooie plaatjes op!


De kleine uiltjes wachten om geringd te worden.

Zo goed als uilen kunnen horen en zien, zo slecht kunnen ze ruiken. Anders zouden ze het trouwens niet lang uithouden in hun kerkuilenbak, waarrond een bijzonder ‘braakballen’-geurtje hangt. Daarom dat samen op de foto voor een familiekiekje geen probleem vormt. Met dank trouwens aan de enthousiaste vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep, die jaarlijks hun leven riskeren om de kerkuilen populatie in kaart te brengen.

 

Familie Soens met de vier nieuwe bewoners.

meer info: kerkuilwerkgroepvlaanderen.be

Deel dit artikel
THEMA