Waar ooit de bommen vielen, daar weerklonk bijna 200 keer ‘Ten Velde’, gebracht door de gidsen ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van de twee wereldoorlogen. Nu komt er een passend nieuw monument. Tijdens het herdenkingsmoment op vrijdag 11 november 2022, Wapenstilstand onthulden de gidsen van Kessel Fort het monument. We spreken erover met gidsen Jos De Haes en Marnix Verelst.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van een herdenkingsmonument?

Jos: Tussen juni 2015 en november 2018 hebben we hier aan Kessel Fort iedere vrijdagavond ‘Ten Velde’ gebracht. In totaal 181 keer, 100 jaar na WOI. De wekelijkse ceremonie had een vaste structuur. Eerst werd er ‘De Reveille’ geblazen door Marnix en enkele andere enthousiaste trompettisten. Daarna werd er een tekst, meestal een oud nieuwsbericht gelezen van wat er letterlijk 100 jaar geleden rond die dag gebeurde. Daar zochten we dan nog een gedicht bij. Het was zeker geen gemakkelijke oefening om telkens iets passend te vinden. Vaak moesten we vertrekken van een Engelse tekst of gedicht. Daarna volgde het gekende ‘Ten Velde’.

Marnix: Telkens werd de avond afgesloten met een gedicht geschreven door Jos, dat eigenlijk alles samenvat. Het monument is een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers en aan alle streekgenoten uit onze ruime regio die vier jaar lang en ver van huis in het krijgsgeweld aan het front (‘ten velde’) hebben gediend. Niet alleen jonge mannen vertrokken naar het front, maar ook veel vrouwen uit de streek hebben zich aangeboden als verpleegster.

Welke bloem zien we op het monument?

Jos: In het monument is een madelief verwerkt. Deze bloem is het symbool voor de Belgische soldaten. De meeste mensen denken aan de klaproos als symbool voor WOI. Maar de ‘poppy’ was het symbool voor de Engelse soldaten. Net zoals klaprozen wisten ook madeliefjes te overleven in de bitterste omstandigheden. Belgische soldaten staken vaak madeliefjes in hun post naar het thuisfront. De Fransen hadden dan weer de korenbloem als symbool.

Marnix:  De madelief is verwerkt in een grote cortenstaal plaat. Het geeft een mooi effect als ’s morgens de zon op komt aan het fort en door het monument schijnt. Zeker de moeite om eens te komen kijken. Het herdenkingsmonument is voortaan een plek waar mensen het hele jaar door slachtoffers van WOI en WOII kunnen herdenken.

Herdenkingsmoment ter nagedachtenis van de onbekende soldaat aan Kessel Fort. 11 november 2022
Herdenkingsmoment ter nagedachtenis van de onbekende soldaat aan Kessel Fort. 11 november 2022
Bloemlegging door burgemeester Paul Verbeeck. 11 november 2022
Burgemeester en enkele gidsen onthullen het monument.
Burgemeester en enkele gidsen onthullen het monument.
Het gedicht van Jos De Haes, dat telkens werd voorgelezen ter afsluiting van 'Ten Velde'.
Kessel Fort magisch verlicht.
Deel dit artikel
THEMA