Na een trouwfeest is er aan mooie herinneringen meestal geen gebrek. Het huwelijk van de reuzen Nilus en Kessela van 1 oktober 2023, dat gaan we hier in Nijlen niet snel vergeten! Het was groots in alle mogelijke betekenissen van het woord. Maar liefst 46 jaar lang waren Nilus en Kessela 'vrijers'. Al sinds 1977 wonen ze, samen met Bevele, in onze gemeente. In 1990 voegde Hoeberke zich bij het trio als symbool voor de verbroedering met de gemeente Voeren.

FotografieFotoclub Folerma Nijlen
De Nijlense reuzen met hun alter ego's op het reuzenfeest op 1 oktober 2023.

Heel vaak kwamen onze reuzen niet buiten. Nilus en Kessala liepen ook nooit te koop met hun liefde. En toch… niet zo heel lang geleden heeft Nilus zijn liefde verklaard aan Kessela en haar ten huwelijk gevraagd. Waar en wanneer dit gebeurde, zal voor altijd een groot mysterie blijven. Maar wat belangrijker is, Kessela zei ‘ja’ en op 1 oktober traden de twee in het huwelijk!

Een gouden oktoberdag werd het die zondag. Een uitbundige nazomerzon aan een blauwe, wolkeloze hemel bracht een grote menigte op de been. Uit de vier windrichtingen kwamen onze Nijlense reuzen, vergezeld van gastreuzen uit Lier en Mechelen, maar ook Merksem, Beveren en zelfs Blankenberge! Ook een grote delegatie van onze Voerense vrienden stond hen samen met honderden enthousiaste bezoekers op te wachten.

Iedereen hield zijn adem in toen burgemeester Verbeeck de huwelijksceremonie voltrok op het hoge podium. In hun piekfijne nieuwe kleren werden Nilus en Kessela voor altijd man en vrouw. Het grote volksfeest kon nu echt beginnen. Bij pot en pint, in de schaduw of in de zon, met het gezin of met een bende vrienden, iedereen genoot met volle teugen. Letterlijk en figuurlijk!

Met dank aan de fotografen van Fotoclub Folerma : Simone Vleugels, Johan Vandevoort, Rudy Faes en Jozef Bockx

Het reuzenfeest in cijfers

• Het Reuzengezelschap kwam een heel jaar lang elke week samen om het volledige project te plannen. Dit komt neer op meer dan 106 uur aan werkmomenten.
• Voor de 8 nieuwe handen van de reuzen werd 160 uur gewerkt aan modelleren, boetseren met vogelgaas en papier-maché, schilderen en vernissen.
• De naaisters besteedden sinds 2022 meer dan 240 uur in hun atelier aan de kleding van onze Nijlense reuzen en hun alter ego’s.
Het restauratieteam werkte meer dan 400 uur aan de restauratie van de Nijlense reuzen.
• Het decoratieteam werkte in de kerk sinds mei 2023 meer dan 60 uur aan de decoratie voor het reuzenfeest.
• De ring van onze bruid heeft een diameter van 3 cm. De diamant werd gerecupereerd van het vorige grote evenement.
• De kinderen van kinderopvang ‘Dolfijn’ knutselden 153 stoffen en geplastificeerde vlaggetjes in elkaar.
• Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en Harmonie Culturalia zetten 56 muzikanten in om onze reuzen muzikaal te begeleiden.
• 77 afgevaardigden uit zustergemeente Voeren liepen mee in de reuzenstoet, waarvan 40 leden afkomstig van de Schutterij Sint-Martinus.
• Tijdens het reuzenfeest waren er 10 gastreuzen aanwezig, waarvan 5 uit Lier, 2 uit Merksem, 1 uit Beveren, 1 uit Blankenberge en 1 uit Mechelen.
• 900 servetten gevouwen tot bloemen ter decoratie in de tent, 600 bloemblaadjes geknipt van crêpepapier.
• Gastreus Mieke uit Mechelen werd reeds geboren in 1618! De jongste Nijlense reuzendrager is amper 14 jaar oud.
• In de stoet liepen 6 kindjes mee als bruidsmeisjes en 14 kinderen droegen bordjes.

 

‘Gilde van de Nijlense Reuzen’

Na de renovatie en het grandioze reuzenfeest is het van groot belang dat we de reuzen zorgvuldig behouden. Zo leeft hun rijke geschiedenis voort bijvoorbeeld als ze deelnemen aan festiviteiten, zowel binnen onze gemeente als daarbuiten. Om dit te realiseren, wordt de ‘Gilde van de Nijlense Reuzen’ in het leven geroepen.
Ben je geïnteresseerd om aan dit prachtige project mee te werken?
Aarzel niet om contact op te nemen met team Cultuur van het lokaal bestuur Nijlen via cultuur@nijlen.be of 03 410 02 11.

V.l.n.r.: Jonkvrouw Bevele, Vrouwe Kessela, Here Nilus, Hoeberke na de resaturatie in 2023.
Deel dit artikel
THEMA