Oorlogspost Willy verzamelt al jarenlang oude kerstkaarten en dan bedoelen we niet zomaar kaarten van enkele tientallen jaren oud. Zijn collectie begint met een kaart die verstuurd is op 31 december 1899. “Pas in de vroege jaren zestig begon men met het maken van dubbele kerstkaarten. In mijn collectie tref je alleen enkele kaarten aan van vóór 1960.”
“Het begon in 1981 met het vinden van een kaart die na de oorlog verzonden was vanuit Arendonk met helikopterpost. Deze kaart werd direct aangeslagen door mijn zoon, die toen militaria verzamelde. Vervolgens zijn we verder blijven zoeken, met het bekende gevolg.”
“Op mijn oudste kaart is te zien dat mensen hun wensen op de voorkant schreven (zie foto onder). Op de achterkant was geen ruimte voor geschreven tekst, enkel het adres van de ontvanger kon daar worden genoteerd. De kaarten uit de verzameling zijn allemaal vanuit of naar België verstuurd.”
Unieke postzegels “Ik heb gemerkt dat ik op het juiste moment ben begonnen met verzamelen. Tegenwoordig zie je dat de prijzen op rommelmarkten en beurzen aanzienlijk zijn gestegen. Het gebeurt zelfs wel eens dat er een unieke en waardevolle postzegel op de kaart is gekleefd.”
“Om alle kaarten in verzamelmappen te bewaren, heb ik er te veel. Maar door ze toch in mappen te ordenen, krijg ik een duidelijk overzicht en zie ik verschillende thema’s terugkeren. Soms heb ik bijna identieke kaarten van verschillende jaartallen waarbij de kleuren bijvoorbeeld verschillen. Een mooi voorbeeld van zo’n thema is hoefijzers (zie foto hieronder). Het is duidelijk dat het hoefijzer, als symbool voor geluk, veelvuldig werd gebruikt in vroegere jaren.” Glas, de glitter van weleer “Onlangs was in het nieuws te horen dat glitter binnenkort verboden wordt vanwege microplastics. In 1950 gebeurde iets soortgelijks. Gedurende de jaren was het gebruikelijk dat drukkerijen er alles aan deden om hun kerstkaarten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vaak werden de kaarten lokaal versierd met kleine glasscherven en schilfers (zie foto onder). Dit resulteerde in kaarten die glinsterden, vaak gebruikt om sneeuw te simuleren. De schilfers waren zo klein en werden vaak royaal aangebracht, wat ertoe leidde dat de postbodes van die tijd gewond raakten aan hun vingers. Na 1950 was het gebruik van deze techniek niet langer toegestaan. Mijn grootvader was postbode en heeft er vaak op gevloekt.
Favoriete kaart “Op mijn favoriete kaart zie je een jongen en een meisje die een enorme bos bloemen vasthouden (zie foto onder). Deze kaart is verstuurd in 1900. Ik vond deze kaart zo mooi dat ik haar enkele jaren geleden heb laten reproduceren en er zelf een kerstkaart van heb gemaakt om naar vrienden en familie te sturen. Ze is prachtig en vaak veel mooier dan wat je tegenwoordig in winkels kunt vinden.”
Ben of ken je een verzamelaar met een unieke collectie?
Laat het ons weten: bekend@nijlen.be 03 410 02 11