Optreden Rik Ghesquière en Nicolas Mortelmans Neos Bevel-Kessel-Nijlen

Rik Ghesquière is mede-stichter en dirigent van het Vlaams-Brabants Symfonie Orkest. In 2010 vestigde Rik Ghesquière zich te Lier en werd er aangesteld als dirigent van het Symfonieorkest “De Lier”. Hij wordt geregeld gevraagd als gastdirigent in binnen- en buitenland en begeleidde zeer gerenommeerde solisten

Nicolas Mortelmans is een sitarspeler uit Lier/Antwerpen en student van Anoushka Shankar. Hij speelt in bands zoals Condor Gruppe, Roland van Campenhout, Leki, Merdan Taplak.. en deed opnames voor oa Dijf Sanders

When Asia meets Europe

 

Muziek spreekt een universele taal die kloven overbrugt, verschillen uitvlakt en bevrijdend werkt. Dit is wat er onder meer gebeurt wanneer twee rasmuzikanten een rijke en onvergetelijke oogst aan verklankte spiritualiteit serveren. Waarbij alternatieve toonladders en ritmes die met de westerse muzieknotatie niet altijd even goed te beschrijven zijn,  samensmelten met muziek die in wezen slechts gebruik wil maken van enkelvoudige maatsoorten, eenvoudige melodieën en akkoorden. Als het beste van twee continentenbreed vertakte werelden simpelweg samenvalt. When Asia meets Europe.

 

Als rode draad doorheen het optreden van Rik Ghesquière – fluegelhorn – en Nicolas Mortelmans – sitar –  lopen de oriëntaalse Ohm/Aum oerklanken (die volgens de overlevering zowat het dichts de oorspronkelijke scheppingsklanken zouden benaderen) én improvisaties op het aloude gregoriaanse intredegezang Rorate caeli (dat verwijst naar het boek van de profeet Jesaja).

 

Ook benieuwd hoe een sitar en een fluegelhorn, als denkbeeldige verre neven van elkaar, samenklinken? Hoe een karakteristiek Europees koperblaasinstrument een betoverend Hindoestaans snaarinstrument ontmoet en hoe ze samen een verrijkende diversiteit aan verklankte mystiek ten gehore zullen brengen? Hoe westerse harmonie de grillige motieven van het oosten dragen zal? Of omgekeerd?

Want wat je tijdens zo’n raadselachtig optreden te horen krijgt, is zoveel meer dan alleen maar oosterse toonladders, westerse melodieën en betoverende  instrumenten met een aanzienlijk ‘sprookjes van 1001 nacht’ – gehalte.

 

Want waar muziektradities uit verschillende werelddelen samenkomen onstaat een ongehoord krachtveld van verbindende muziek. De betoverende wierook en het verrassende kleurenpalet denk je er dan als vanzelf bij.

Tekst: Benny Madalijns

Info
Deel dit artikel
05 februari