Eerder lanceerde Lokaal bestuur Nijlen een oproep naar 'Lokale Duurzame Helden'. Dit zijn burgers, organisaties, verenigingen, scholen, bedrijven of andere groepen die in hun dagelijkse bezigheden bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Uit de genomineerden koos de jury voor de 17 ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen’ een winnaar. Deze helden werden op vrijdag 20 september gehuldigd in de raadzaal van het gemeentehuis. Er werd Fairtrade chocolade uitgedeeld en er klonk een luid applaus voor onze lokale duurzame helden.

1 – Geen armoede: Inge Hechtermans is zeer gewaardeerd als gezinsbegeleider, lesgever en experte inzake armoede. Daarmee helpt zij niet alleen rechtstreeks gezinnen verder, maar leidt zij ook anderen op en helpt zo netwerken uitbouwen. Daarnaast heeft zij oog voor een duurzame levensstijl op heel wat andere vlakken.
2 – Geen honger: vzw Lena. Met een winkeltje in de Klokkenlaan maakt vzw Lena (“Laat elkaar niet alleen”) voeding en verzorgingsproducten beschikbaar voor mensen in financiële moeilijkheden die om een of andere reden niet bij andere instanties terechtkunnen. Zodat niemand honger moet lijden.
3 – Goede gezondheid en welzijn: Rode Kruis Nijlen. Al jarenlang zetten vrijwilligers zich in voor bloedinzamelingen, opleidingen eerste hulp en steun bij evenementen. Daarmee zijn zij cruciaal zowel in dringende medische hulpverlening als in de basisgezondheidszorg van de gemeente.
4 - Kwaliteitsonderwijs: Hubert Sels, Wout Smits en Paul Jacobs van avondschool githo nijlen Oprichter en trekkers van de avondschool die al meer dan 40 jaar wordt ingericht in het githo nijlen. Hubert Sels is nog steeds actief als vrijwillige lesgever, Paul Jacobs nam de organisatie van hem over en werd intussen opgevolgd daarin door Wout Smits. Zij staan hiermee symbool voor levenslang leren.
5 - Gendergelijkheid: KFC Bevel meisjes- en damesvoetbal. Door een sterke werking in het damesvoetbal ook al naar de jeugdreeksen door te trekken, zijn binnen de club intussen al zo’n 100 dames en meisjes actief. Heel wat mensen engageren zich hier om meisjes de kans te geven deze bij hen ook steeds populairder wordende sport te beoefenen.
6 – Schoon water en sanitair: De vergroeningsteams van vrije basisschool Kinderpad (Bevel) en vrije basisschool De Zandloper (Nijlen). Net als een aantal andere scholen in de gemeente eerder, zijn deze scholen de speelplaatsen intensief aan het ontharden en vergroenen. Dat zorgt niet enkel voor een fijne leer- en leefomgeving, maar ook voor een betere waterhuishouding in deze scholen en hun omgeving.
7 – Betaalbare en duurzame energie: Greenpower Challenge van githo nijlen. Leerlingen van verschillende klassen en richtingen werkten samen aan elektrische racewagens en de omkadering. Een heel interessant project om samen te leren werken rond innovatie met duurzame energie.
8 – Eerlijk werk en economische groei: • Het organiserend comité van de braderij in centrum Nijlen. Zij hebben met intussen vijf edities beleving gebracht in de kern van Nijlen in het laatste weekend van augustus. Daarmee geven zij de lokale handelaars en ook verenigingen een mooie gelegenheid om zich in de kijker te zetten. • Rein Dillen van het Ondernemershuis. Hijzelf en zijn team zetten hun ervaring in om startende en groeiende ondernemingen op weg te helpen en ondersteunen daarmee de uitbouw van een duurzaam ondernemersklimaat in de gemeente.
9 – Industrie, innovatie en infrastructuur: Digihelpers. Deze vrijwilligers helpen in het Buurtpunt en in de bibliotheek inwoners met hun digitale vragen en problemen, opdat iedereen op weg geholpen kan worden in de digitale wereld.
10 – Ongelijkheid verminderen: Parlangi. Een coöperatief platform uitgebouwd vanuit Nijlen dat moedertaalsprekers in contact brengt met mensen die een taal willen leren. Met een groot bereik naar anderstaligen die Nederlands willen leren en verbeteren met het oog op werkkansen.
11 – Duurzame steden en gemeenschappen: Zorgzame buurten Bevel – Buurtzorg De Geburen. Met dit project zetten zij samen met een netwerk van partners in op een leeftijdsvriendelijk dorp in Bevel met concrete aanpak en acties op de thema’s mobiliteit, respect en sociale inclusie, zorg en gezondheid. Niet alleen werden de problemen in kaart gezet en onder de aandacht gebracht, maar er werden ook concrete oplossingen uitgewerkt met onder meer een doorgeefdoos, een liftpunt en een verpleegkwartier.
12 – Verantwoorde consumptie en productie: Spelotheek, Pamperbank en Weggeefwinkel bij het Buurtpunt Nijlen. Deze initiatieven bij het Buurtpunt zorgen voor een duurzame omgang met al dan niet noodzakelijke producten. Niet enkel zorgt dit voor minder overbodige productie en afval, maar het maakt deze ook toegankelijk voor iedereen.
13 - Klimaatactie: Vrije basisschool De Ceder als Eco-School. De school kreeg een ‘Groene vlag’ van Eco-Schools omdat ze zich actief inzet voor duurzaamheid in de volledige werking en de leerlingen daartoe ook actief uitdaagt. Daarmee kunnen zij kennis en vaardigheden opdoen om ook in hun latere leven mee te werken aan een beter klimaat.
14 – Leven in het water: • Cup2rent. Met duurzame materialen zorgen zij ervoor dat evenementen in Nijlen en omgeving vlot kunnen overschakelen naar minder afval en impact op de omgeving waaronder zeker de waterlopen. •Brands in Motion (niet op foto) Een Kessels bedrijf dat met duurzame ballonnen van gerecycleerd hard plastic een alternatief in de markt brengt voor gewone ballonnen, die nog al te vaak in het milieu en water belanden.
15 – Leven op het land: De imkers uit Nijlen. Niet enkel zorgen zij met hun bijenvolkeren voor heerlijke producten, maar zij engageren zich mee voor een bijenvriendelijke omgeving. De imkers kunnen ons daarmee een blik helpen krijgen op het landleven in onze gemeente en hoe we deze nog vriendelijker kunnen inrichten. We willen ook nog Herman Dhondt uit Kessel vernoemen, die helaas twee maanden geleden is overleden maar als imker en zeer actief lid van Natuurpunt hier zeker mee als held had mogen staan.
16 – Vrede, justitie en sterke publieke diensten: Koffie en formulieren in Buurtpunt Nijlen. Deze vrijwilligers helpen iedereen wegwijs in niet altijd even gemakkelijke of toegankelijke administratieve zaken.
17 – Partnerschap om doelstellingen te bereiken: Elisabeth Vandenberghe ging op projectreis als vrijwilliger aan de slag in de geestelijke gezondheidszorg in Tanzania. Zij zocht bewust deze uitwisseling tussen culturen op, volgend op haar eigen opleiding psychologie.
Deel dit artikel
THEMA