Woon(de) je op de Broechemsesteenweg? Ken je leuke verhalen of interessante weetjes over ‘de steenweg’? Of misschien heb je nog wel leuke foto’s van vroeger of nu liggen? Bezorg ze snel aan de erfgoedcel en schrijf zo mee aan het Buurtverhaal van de Broechemsesteenweg. We spraken erover met Annelies Tack van de erfgoedcel Kempens Karakter.

Annelies, jullie zijn op zoek naar leuke verhalen, weetjes en oude foto’s van de Broechemsesteenweg. Waarom specifiek deze locatie? Wat maakt deze straat zo bijzonder?
‘We kozen voor de Broechemsesteenweg omdat het een plek is waar verschillende generaties wonen, elk met hun eigen ervaringen en herinneringen. Het is een typische steenweg die doorheen de jaren veel veranderingen heeft meegemaakt, maar tegelijk nog steeds een sterke band heeft met zijn verleden. Door verhalen en oude foto’s te verzamelen, willen we die rijke geschiedenis naar boven halen en ook terug delen met de buurtbewoners.’

Wat is precies het doel van het project ‘Ons Buurtverhaal’? Waarom vinden jullie het belangrijk om erfgoed van een buurt te verzamelen?
‘Met ‘Ons Buurtverhaal’ willen ontmoeting tussen buren stimuleren aan de hand van het erfgoed van hun buurt én de bewoners . Erfgoed is zoveel meer dan enkel gebouwen of monumenten. Het omvat ook tradities, gebruiken, foto’s en verhalen. Door deze te verzamelen en te delen, willen we een gevoel van verbondenheid creëren.Het idee is om niet alleen het verleden te bewaren, maar ook de sociale cohesie in de buurt te versterken. Samen schrijven we aan een verhaal dat mensen dichter bij elkaar brengt.’

Wat kunnen bewoners precies verwachten tijdens de activiteiten die jullie organiseren?
We organiseren heel toegankelijke buurtbabbels waarbij ontmoeting en gezelligheid centraal staan. We hebben twee ontmoetingsmomenten achter de rug en we kunnen wel zeggen dat we al ontzettend leuke verhalen en foto’s hebben verzameld van vroeger en nu.

Het volgende buur(t)moment zal ook het laatste zijn. Dan gaan we met onze  retro-woonwagen ter plaatse en nodigen we iedereen uit voor een gezellig buurtfeest. We zullen dan ook ‘rondleidingen in de eigen buurt’ organiseren voor de bewoners. Een soort mini-open monumentendag zeg maar.

De uitnodiging voor dit slotmoment wordt later dit jaar huis-aan-huis bedeeld.’

Voor wie misschien niet helemaal bekend is met de term, hoe omschrijf je erfgoed precies? En waarom is het zo belangrijk om erfgoed te bewaren? En wat gebeurt er met het verzamelde erfgoed van de Broechemsesteenweg?
‘Erfgoed is alles wat we erven van vorige generaties en dat we belangrijk vinden om door te geven aan de volgende. Het gaat om tastbare zaken zoals gebouwen, oude foto’s en archeologische vondsten, maar ook immaterieel erfgoed zoals tradities, dialecten en rituelen. Wat we vandaag bewaren, wordt het erfgoed van morgen. Het helpt ons om te begrijpen waar we vandaan komen Het gaat dus om meer dan enkel de ‘oude’ verhalen, we zoeken ook naar nieuwe verhalen zoals dat van ‘de oudste bewoner van de Broechemsesteenweg’ of misschien woont er wel een straffe sporter of iemand die iets bijzonders kan of heeft meegemaakt. Iedereen heeft wel een stukje geschiedenis dat de moeite waard is om te delen, en door die verhalen samen te brengen, creëren we een rijk beeld van de buurt.

Ons Buurtverhaal eindigt altijd met een gedrukt eindproduct zoals een wandelkaart of een brochure zodat al die leuke verhalen en afbeeldingen bewaard blijven. De uitwerking is afhankelijk van de hoeveelheid en het soort materiaal dat we verzameld hebben. Dat is dus voorlopig nog een verrassing, maar alles zal duidelijk worden op het buurtfeest.

Elke bewoner van de Broechemsesteenweg zal trouwens achteraf nog een exemplaar in de bus krijgen.’

Welke rol spelen de bewoners in dit project? Hoe kunnen ze zelf bijdragen aan het verhaal?
‘De bewoners zijn eigenlijk de hoofdrolspelers in dit project! We nodigen hen graag uit om kennis te maken met hun buren en de verhalen achter de gevels. We beseffen dat het niet evident is om een buurtgevoel te creëren rond een héél lange steenweg, maar hopelijk laten de bewoners zich daardoor niet tegenhouden.’

Alle informatie en foto’s mogen bezorgd worden aan:

Annelies Tack, Erfgoedcel Kempens Karakter
0495 27 30 29
annelies@kempenskarakter.be

Op de hoek met de Zwanenstraat kon je boodschappen doen in het kruidenierswinkeltje van ‘Fonnemietis’. Foto uit 1977 - José Palmans.
Als je van Broechem naar Nijlen reed, was ‘De Brug’ het eerste café dat je tegenkwam. Er volgden er nog 12 andere voor je in het centrum aankwam. Foto uit de jaren ’30 – Erfgoedkring Tussen Twee Nethes.
SV Nijlen was de voetbalploeg van de Broechemsesteenweg. Ze trainden op een voetbalveld in de dreef ‘van de Sooi van Yvonne’ (nu Diamantlaan). Foto uit de jaren ’60 – Hubert Hendrickx.
‘Jan Loe’ bracht lang melk rond op de steenweg. De mensen hadden buiten een melkkit staan, met geld naast. Jan vulde deze netjes en nam de centjes mee. Zijn bijnaam dankt hij aan het feit dat hij tijdens de oorlog ‘loedermelk’ (afgeroomde melk) mocht verkopen. Foto uit +/- 1955 – Hubert Hendrickx.
De Berkenhoeve werd gebouwd in 1723 maar moest in 1960 plaats maken voor een geplande ringweg rond Nijlen. Boer Louis ‘van Stienes’ Peeters bouwde een nieuwe hoeve achterin, waar nu Transport Stynen is gevestigd. Foto uit 1959 – Hubert Hendrickx.
Deel dit artikel
THEMA