Van 11 tot 17 oktober 2021 vieren we de week van de kinderopvang. Een uitgelezen moment om alle medewerkers in de kinderopvang - tewerkgesteld of aangesloten bij lokaal bestuur Nijlen, in de bloemetjes te zetten.

Samen maken zij namelijk het verschil in het leven van zovele kinderen en ouders. Dagelijks worden ze toevertrouwd met ons meest kostbare bezit. Zo bouwen ze vanuit de kinderopvang mee aan onze toekomst. Kleine stapjes die daar worden gezet, kunnen doorgroeien in buitengewone sprongen. Kinderopvang is meer dan opvang tijdens de werkuren. Het biedt ontwikkelingskansen, opent een deur op de wereld, vormt een proeftuin voor diversiteit, creëert een ontmoetingsplaats en leerplaats en dat allemaal in een warme en uitnodigende context.

Daarom roepen we iedereen op om in de week van 12 tot 17 oktober 2021 zijn kinderopvang in de bloemetjes te zetten!

We vroegen aan vier kinderbegeleiders om ons kinderopvang-vriendenboekje in te vullen, alle vier dragen ze op hun eigen manier bij aan een warm nest voor alle Nijlense opvang kinderen. Maak kennis met Stijn, Lutgarde, Kelly en Evi.

Stijn Witters, coördinator lokaal loket kinderopvang
Lutgarde Van Loock, kinderbegeleidster buitenschoolse kinderopvang
Kelly Geudens, locatieverantwoordelijke buitenschoolse kinderopvang
Evi Garcia, organisator van kinderdagverblijf Jubelientje. LEES VERDER ONDER FOTO

Wie ben je? 

 • Evi Garcia
 • Moeder van 2 dochters Gitte en Isa
 • Organisator van kinderdagverblijf Jubelientje
 • Voorzitter Lokaal overleg Nijlen
 • Stuurlid Huis van het Kind Nijlen
 • Ik houd van creatief bezig zijn, een drankje en een hapje met vrienden, gezellige familiemomenten

Waar werk je?

Ik werk dagelijks als begeleider bij kinderdagverblijf Jubelientje te Nijlen

Welke opvangmogelijkheden zijn er in onze gemeente?

 • Buitenschoolse opvang (BKO) met verschillende vestigingen
  • Klokkenlaan Nijlen
  • Nijlen centrum
  • Kessel
  • Bevel
 • Onthaalouders via dienst of op zelfstandige basis
 • Zelfstandige kinderdagverblijven
 • Boemerang tijdens de zomermaanden
 • Babysitdienst via gezinsbond
 • (ik hoop dat ik niets vergeten ben….)

Wat doe je zoal op een dag? Hoe ziet jou dag eruit?

Mijn dag begint in de vroege uurtjes (rond 5u) met praktische voorbereidingen van de dag:  maaltijden voorbereiden, slabbetjes klaar leggen, ervoor zorgen dat de ganse speel – en leefruimte uitnodigend klaar staat voor alle kinderen die hun dag bij ons vertoeven, spulletjes voor de activiteiten klaar zetten,…
Om 7 u komen de eerste kinderen toe. Met dikke knuffels en een lach worden deze onthaald, het samen spelen kan beginnen. Volop boekjes lezen, liedjes zingen, puzzelen,… Wanneer bijna iedereen gearriveerd is, drinken we een tasje soep. Nadien krijgt elk kind de nodige zorgen tijdens het verzorgingsmoment: nieuwe luier, neusjes spoelen, toiletbezoekjes. Een groter aanbod rond sensorisch ontdekken staat nadien centraal: met kinderen gaan we op ontdekking binnen een bepaald thema uit hun leefwereld (thema’s worden geïnspireerd uit situaties die kinderen boeien of aangeven op dat moment) Voelen, ruiken, horen, proeven, kijken, zo leren we écht iets kennen. Er wordt daaraan ook een knutsel – kook of bewegingsmoment aan gekoppeld.
Mooi weer? Ook naar buiten toe dan! Tijd voor een warme maaltijd, die buikjes grollen. Kinderen die moe zijn gaan nadien een dutje doen na een volgend verzorgingsmoment… en ik? Ik geniet dan eventjes van rust en een boterhammetje. 😊  Terwijl worden de volgboekjes geschreven: een communicatie schriftje waarin staat beschreven hoe kinderen zich die dag voelen, wat ze die dag gedaan hebben en hoe ze dit vonden,…
Voorbereidingen voor komende thema’s of het invullen van volgsysteem van de kinderen wordt dan ook tussendoor gedaan.  Als de kinderen wakker worden, krijgen ze allen hun kledij weer aan en volgt er dus weer een verzorgingsmoment. Samen een spelletje spelen en nadien buik vullen met fruit. Knuffelen, spelen, dansen, lekker gek doen! Het kind in mij mag de ganse dag naar boven komen 😊
Rond 18 u zijn alle kinderen uitgezwaaid en wordt de leefruimte opgeruimd en gepoetst, zo staat alles netjes voor de komende dag. Tijd voor het eigen gezinnetje! Samen gezellig tafelen en elkaars dag  overlopen. Huiswerk nakijken of lesjes overhoren. Een gezelschapsspel spelen of nog even naar buiten toe.
Rond 21u liggen mijn dochters in bed en is het tijd om aan de administratie te beginnen. Even een me-momentje nadien (ook belangrijk!)  en rond 23u bed.

Wat zijn je beste eigenschappen? 

 • geduldig
 • Behulpzaam
 • Creatief

Wat is er zo leuk aan de job?

 • Mooi deel van mijn werk is het zien groeien en ontwikkelen van elk kind in zijn eerste levensjaren. Bijna elke belangrijke stap mag ik meemaken en stimuleren: wat ouders maar één keer meemaken zoals die gewéldige eerste stapjes, zie ik telkens weer gebeuren.
 • Ik houd van positiviteit en structuur en probeer dit ook dagelijks mee te geven aan de kinderen. Het is fijn om te zien hoe je bepaalde situaties zo kan ombuigen en kinderen hun zelfvertrouwen ziet.
 • Ik kan er mijn creativiteit en gekheid in kwijt: nieuwe, uitdagende activiteiten verzinnen waar iedereen graag aan wil deelnemen en niet omdat het moet. Zotte snoeten trekken, gekke dansjes,… en het leuke is, niemand kijkt er raar van op!
 • Geen dag is hetzelfde! Variatie genoeg op het werk! Flexibel zijn is daarbij een pluspunt en dat maakt je werk net uitdagend en zorgt ervoor dat je blijft nadenken over je handelen en aanpak. Saai is het alvast niet.
 • Het is ook een uitdaging om alle verschillende opvoedingen die bij elkaar komen te ondersteunen en te begeleiden. Het is een uitdaging om elk kind zich gehoord en gezien te laten voelen. Een geluksmomentje als je merkt dat het kind dit aanvoelt.
 • De sociale contacten: kinderen die ‘s morgens naar je toe lopen om een dikke knuffel te geven, gezellig met ouders bijkletsen over hun kind en situaties die ze meemaken. Daarnaast maakt het werken met fijne collega’s dat er een gezellige sfeer is en wat je voelt, straal je uit.
 • Dat allemaal dagelijks mee ondersteunen, stimuleren en Voelen, mogen meemaken dat geeft me voldoening in mijn werk!

Wat wens je alle kinderen van Nijlen, Kessel en Bevel toe?

Ik wens alle kinderen zelfvertrouwen toe zodat elk kind zich maximaal kan ontplooien tot een uniek persoon. Ik wens hen véle avonturen; buiten ravotten, fantasie en creativiteit, écht leven. Maar bovenal wens Ik hen veel liefde toe, gezellige momenten met hun gezin en familie in een veilige omgeving.

Deel dit artikel
THEMA