De oorlog in Oekraïne zorgt voor enorm veel menselijk leed. Gelukkig zijn er vele inwoners van Bevel, Kessel en Nijlen die zich inzetten om een steentje bij te dragen. Vluchtelingen opvangen, hulpgoederen inzamelen en doneren, ... Naast het menselijk leed wordt er ook aan de dieren gedacht die vaak met hun baasjes Oekraïne moeten ontvluchten. Minneke De Ridder uit Kessel helpt mee aan zo'n initiatief.

Minneke, kan je wat meer vertellen over de inzamelactie van dierenvoeding?

Wij hebben de vrijwilligersorganisatie, Natte Pootjes Antwerpen, opgericht na de overstromingen in Wallonië en helpen daar nog wekelijks de dieren. Ondertussen gebeurden er nog meer ‘rampen’. We hielpen na storm Eunice, na de inbeslagname van 80 honden door de politie in Lanaken en zullen nu ook de vluchtelingen met dieren uit Oekraïne helpen, alsook Oekraïense shelters.

Wat precies zamelen jullie in?
Voeding voor dieren, allerhande. Honden, katten, konijnen, vogels, … Noem het maar op. Natuurlijk enkel gesloten verpakkingen. De vluchtelingen doen alles om hun geliefde huisdieren mee te nemen op hun vlucht, mooi om te zien. Ook medische materialen worden verzameld, hier kunnen lokale dierenartsen hun steentje bijdragen.

Jullie werken hiervoor samen met een dierenasiel aan de grens tussen Roemenië en Oekraïne. Hoe zijn jullie met hen in contact gekomen?
Mede-initiatiefnemer van Natte Pootjes, Kimberley Swiggers, heeft vroeger nog samen gewerkt met een organisatie om Roemeense straathonden te helpen. Haar contacten bleken plots enorm nuttig te zijn. ‘Casa Lui Patrocle’, het Roemeens dierenasiel, staat elk uur van de dag aan een grenspost om de mensen met huisdieren te verwelkomen, hen te voeden, te chippen en in te enten zodat ze met een Europees paspoort verder kunnen. Ze hebben ook al tonnen voer Oekraïne binnen gereden om de shelters in oorlogsgebied te ondersteunen.

Grenspost Roemenië, bij de stand van 'Casa Lui Patrocle'

Is er al een transport vertrokken?
Jazeker, in samenwerking met ‘Speranta Dog rescue’ konden we reeds voeding meegeven twee weken geleden. Maar we willen meer doen, veel meer.

Waar en hoe kunnen inwoners van onze gemeente terecht om dierenvoeding te schenken?
Nijlenaars die dierenvoeding willen schenken, mogen contact opnemen me mij via 0494 94 94 75 of via Facebook.

Ook de Nijlense boekenruilkast helpt! In de leegstaande garage (in opbouw) recht over de boekenruilkast mogen goederen afgezet worden. De Nijlense Boekenruilkast bevindt zich aan de parking van het zwembad: Beekstraat Nijlen – contactpersoon Willem Ceulemans.
Als mensen onze actie financieel willen steunen om het vervoer te financieren, wat met deze brandstofprijzen geen lachertje is, kunnen dit op onderstaand rekeningnummer:

BE78 7370 5912 5886 Mededeling : Oekraïne

In naam van de Oekraïense dieren 💙💛

Blijf op de hoogte van onze acties, volg onze Facebookpagina

Dieren worden ter plaatse verzorgd, gevoed, ingeënt en gechipt en krijgen een paspoort.
Groepsfoto van het team van vzw Natte pootjes. In het midden Minneke De Ridder (kleindochter van wijlen burgemeester Lode Van Dessel)
Deel dit artikel
THEMA