Op zaterdag 19 augustus organiseert een groep enthousiaste Nijlenaars een benefiet eetdag ten voordele van het dorp Bukore in Tanzania. Het evenement vindt plaats in Café Belle Vue in Kessel, en inschrijvingen zijn mogelijk tot en met 15 augustus. We spraken met initiatiefneemster Anisa Marinus

Anisa, hoe zijn jullie op het idee gekomen om projecten in Tanzania te steunen?

Veroline, oorspronkelijk afkomstig uit het dorp Bukore in Tanzania, heeft al vele jaren haar thuis in België. Ze heeft tijd als schoonmaakster gewerkt, zowel bij mijn moeder als mijn grootmoeder. Al snel groeide de relatie tussen Veroline en mijn familie van een werkrelatie naar vriendschap. In het begin dat ze bij ons kwam, stond haar Nederlands nog niet op punt, maar die taalbarrière hield haar en mijn grootmoeder niet tegen om samen te dansen en te gieren van het lachen.
Veroline bezoekt haar geboortedorp nog regelmatig, ikzelf ben met haar meegereisd om met mijn eigen ogen de problemen te kunnen zien waarover zij sprak. Ik was direct verknocht aan de gastvrijheid en mentaliteit van de lokale bevolking, het was voor mij een grote drijfveer om in actie te komen.

Is de opbrengst van jullie vorige acties goed benut in het dorp?Toen we startten, lag de focus voor het grootste deel bij de kinderen. We hebben elektriciteit laten aanleggen in de school en voorzien jaarlijks divers schoolgerei zoals schriften en potloden. Wij kopen ook alles lokaal om ook daar de economie te steunen.

Door de klap die Covid19 veroorzaakt heeft, zijn we frontaal op een ander probleem gestuit; medische voorziening. Omdat de vraag van de lokale bevolking groot was, hebben we besloten hierop in te zetten. Samen met de opbrengst van vorige jaren en het harde werk van de bevolking, is het medisch centrum intussen gebouwd.

We kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen!
Anisa Marinus

Met welk doel voor ogen organiseren jullie deze benefiet eetdag?We focussen ons vooral op de medische achterstand waar het dorp Bukore mee te maken krijgt. Het materiaal aanwezig is niet meer dan enkele EHBO-kits en de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn gewoonweg té ver. Vooral zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s zijn hier de dupe van. Omdat zij de verre trip niet kunnen maken, moeten zij bevallen in erbarmelijke omstandigheden. Bij de minste complicaties, overleven ze het niet. Het geld dat dit jaar ingezameld wordt, gaat naar de aankoop van allerlei materialen die nodig zijn om het comfort van moeder en kind te verbeteren.

Wat staat er zaterdag 19 augustus op het menu en op het programma?Een gezellig samenkomen met lekker eten op een (hopelijk) zonnige dag! We starten om 12u en gaan door tot 20u. Je bent dus vrij om te kiezen wanneer je komt en natuurlijk ook, hoelang je blijft plakken! Op het menu staan vleesribben of kip, geserveerd met rijst op Tanzaniaanse wijze, groentjes en brood. Zowel de vleesribben als de kip kosten slechts 14 euro.
Het accordeon ensemble ‘De Vriendekes’ komt optreden. Zij spelen muziek die bij ieder van ons bekend in de oren klinkt en zijn klaar om er een lap op te geven!
Hoe en tot wanneer kunnen lezers die geïnteresseerd zijn inschrijven?
Inschrijven is mogelijk tot en met dinsdag 15 augustus. Kies eenvoudig je favoriet van het menu (vleesribben of kip) en laat het ons weten via:

Je kunt ook persoonlijk langsgaan bij Ken of Pauline in café Belle Vue (Kessel-Dorp 56 in Kessel) om je inschrijving te regelen.

v.l.n.r. Anisa, Veroline, Naomi, Pauline, Ken en Paul
Veroline op bezoek in Bukore
Deel dit artikel
THEMA