Zeggen dat het heel dure tijden zijn, da’s tegelijk een understatement en een open deur intrappen. Sporten in clubverband is dan iets waar mensen misschien wel op besparen. Maar dat is geen goed nieuws, sporten is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid, zeker als je het in clubverband doet. Gelukkig beslisten BBC Nila (basket) en FH Nijlen (volleybal) onlangs om als eerste mee te stappen in het systeem van de UiTPAS. We spraken erover met Karin Lauwers (basket) en Gerry Leemans (volley).

Jullie zijn de eerste sportclubs die mee instappen, om welke redenen beslisten jullie mee te doen?

Basket: Nadat schepen Tom Covens een presentatie is komen geven tijdens een bestuursvergadering, was de hele ploeg snel overtuigd van de voordelen.  Dat via de UiTPAS meer spelers de weg kunnen vinden naar het basketplein gaf de doorslag.

Volleybal: We doen het vooral omwille van het sociaal kader binnen de club.  Dat staat mee verankerd in onze visie.  We willen onze lokale en maatschappelijke verantwoordelijkheid zeker opnemen.  Als grote Nijlense sportclub willen we onze deuren openstellen. De club bestaat voor en door Nijlenaars die volleybal in hun sportief hart dragen. In de toekomst willen we nog meer mensen bereiken en rond volleybal samenbrengen. De UiTPAS past in het kader om onze naamsbekendheid binnen de gemeente te vergroten en ons merk verder uit te dragen.

Wat betekent het concreet voor mensen die bij jullie willen komen sporten?

Basket: Voor een aantal inwoners van Nijlen kan dit misschien betekenen dat het lidgeld haalbaar is.

Volleybal: De instapdrempel is lager, mensen met een UiTPAS krijgen zo punten om te sparen voor leuke lokale voordelen.

Met welke activiteiten bij jullie kunnen de mensen punten sparen?

 Basket: Bij ons kan het voor meerdere activiteiten:

  • Spelers krijgen punten nadat ze het lidgeld hebben betaald.
  • UiTPASsers die komen kijken naar de thuiswedstrijden van onze Heren Senior ploeg, tweede provinciale
  • Voor onze leden met een UiTPAS die deelnemen aan een stagedag of basketkamp.
  • Voor alle UiTPASsers die deelnemen aan een vriendjesdag of een kennismakingsdag

Volleybal: Momenteel is het enkel van toepassing bij de betaling van het lidgeld, in de toekomst zullen we kijken wat we verder kunnen uitbreiden, mogelijks komen daar ook activiteiten bij. Maar op dit moment kijken we dus vooral naar het lanceren van de UiTPAS

Het zijn almaar duurdere tijden, merken jullie dat sporten er dan vaak bij inschiet bij gezinnen als de rekening gemaakt wordt? En kan de UiTPAS hier soelaas bieden?

Basket: We merken dat gezinnen met meerdere kinderen inderdaad sneller afhaken. Ook al geven we een stevige korting voor een tweede en derde kind, toch merken we dat de totaalsom van het lidgeld soms het struikelpunt kan zijn.

Volleybal: Klopt, maar je mag ook niet vergeten dat sportclubs het ook lastig hebben, daar moeten de rekeningen ook betaald worden zowel van infrastructuur als lidgeld naar de bonden toe. Clubs moeten net zoals gezinnen balanceren, een evenwicht zoeken tussen een betaalbaar, maar haalbaar lidgeld zowel voor de club als de leden. Verwarmingskosten, de elektriciteitsrekening, ook sportclubs die niet via de gemeente huren worden hierdoor getroffen.

Inclusie met bv G-sport is belangrijk voor sportclubs, maar ook mensen in kansarmoede de kans geven om te kunnen sporten is heel belangrijk, bereiken jullie nu mensen van deze groep?

Basket: In Nijlen heb je een zelfstandige club voor de G-sporters, maar inclusie vinden we heel belangrijk.  Het betalen van het lidgeld is onvermijdelijk omdat onze inkomsten zeer beperkt zijn, maar we helpen mensen in armoede door bv wedstrijdtenues die we niet meer gebruiken, uit te delen (aan alle spelers). Ze kunnen die dan gebruiken tijdens de training.  We verwachten sowieso voor de trainingen enkel ‘sportieve kledij’, zonder specifieke verwachtingen.  We verwachten ook een drinkbus met enkel water.  Clubkledij is aanwezig maar niet verplicht en het is mooi om bv de t-shirt door te geven aan een kleinere naamgenoot.

Volleybal: Dat is afwachten, vanuit onze filosofie is iedereen welkom. Dat was al zo, maar door de UiTPAS wordt die drempel nog kleiner.

Wat verwachten jullie zelf van de samenwerking met UiTPAS?

Basket: Een goede bekendmaking van activiteiten en onze mooie sport.

Volleybal: We zien wel wat wel de toekomst brengt. Intern zullen we sleutelen aan het concept en samen met de gemeente zoeken naar opportuniteiten.

 

Met UiTPAS kan iedereen punten sparen op vrijetijdsactiviteiten en omruilen voor leuke voordelen. Het is ook mogelijk om een UiTPAS met kansenstatuut te verkrijgen voor extra korting op deze activiteiten. Alle info over UiTPAS vind je op www.nijlen.be/uitpasnijlen

 

Deel dit artikel
THEMA