Het Buurtpunt in de voormalige chirolokalen in de Kerkeblokken begint te bruisen van activiteit. Begin maart nam de Buurderij (je kan hier lokale producten bestellen en afhalen) een vliegende start en op 6 april volgt de sociale kruidenier ongetwijfeld dat voorbeeld. Hoog tijd voor een gesprek met het gezicht van het Buurtpunt, Carmen Govaerts.

FotografieKurt Heylen

Kan je wat meer vertellen over de sociale kruidenier? 

Het is een buurtwinkel voor mensen in een moeilijke financiële situatie. De sociale dienst van het OCMW verwijst de mensen door. Daarna kunnen ze hier op vaste momenten terecht om voeding, verzorgings- en schoonmaakproducten te kopen aan een gunstig tarief.

Hoe komen jullie aan al die artikelen?

Hiervoor hebben we verschillende kanalen. Dankzij het Fonds voor Europese hulp (FEAD) krijgen we via de Europese Unie voeding aangeboden. Deze producten kunnen we zelfs gratis ter beschikking stellen. Via Goods-to-give vullen we onze rekken met non-food artikelen. Deze organisatie krijgt artikelen rechtstreeks van producenten, wij dragen enkel bij voor de logistieke kosten. Op bestellingen bij Solucious, een onderdeel van de Colruyt groep, krijgen we extra korting op alle Everyday artikelen.

Het zijn allemaal prachtige initiatieven die we echt nodig hebben. Verder hopen we dat ook lokale handelaars en boeren met hun voedseloverschotten de weg naar hier vinden. En wil je als Nijlenaar een gift doen, of heeft je moestuin een kilo tomaten te veel opgeleverd, dan ben je meer dan welkom!

Hoe ga je dit allemaal organiseren?

Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen. Onlangs deden we een oproep naar vrijwilligers. De inschrijvingen via het vrijwilligersplatform Give-a-day liepen als een trein! Al 20 mensen hebben zich aangeboden. Leveringen uitpakken, rekken vullen,
klanten verder helpen, kassa bedienen, enz.., we kunnen best nog wat helpende handen bij gebruiken.

Wil je een gift doen, je weet ons te vinden.
Carmen Govaerts

Wanneer is de winkel open?

Vanaf 6 april zijn we open op dinsdag van 13 uur tot 14.30 uur en op vrijdag van 9.30 uur tot 11 uur. 

Als je vragen hebt, kan je terecht op buurtpunt@nijlen.be of via 03 410 02 11.

Deel dit artikel
THEMA