Nog nooit gehoord van een serviceclub? Het zijn organisaties die zich vrijwillig inzetten ter ondersteuning van andere (liefdadigheids)organisaties. Hier in Nijlen is Fifty-One Club Diamant de organisator van verschillende evenementen voor het goede doel. Een organisatie met een hart voor mensen. Het doel is te streven naar vriendschap, verdraagzaamheid, vrede en menselijke solidariteit zonder enige inmenging van filosofische, raciale of politieke standpunten. Door het schenken van de verzamelde fondsen aan minderbedeelden in onze samenleving, hopen ze een impact te kunnen hebben op hun leefomstandigheden. Tijd voor een babbel met Anne Mie De Winter en Ivan Van Tendeloo.

Hoe is Fifty-One Club Diamant ontstaan?

Ivan: Serviceclub Fifty-One werd opgericht in België in 1966 en is intussen uitgegroeid tot een internationale beweging voor positieve impact. Er zijn afdelingen verspreid over drie continenten, met in totaal 150 clubs, waarvan 60 in Vlaanderen en 40 in Wallonië.

Onze Nijlense afdeling, Fifty-One Club Diamant, ontstond in 2006. Enkele Nijlenaars die al lid waren van een Fifty-One club elders, besloten te breken met het oubollige imago van de meeste serviceclubs en een jonge, moderne, dynamische club uit te bouwen. Zo ontstond meteen ook de eerste gemengde club in Vlaanderen, waar zowel mannen als vrouwen zich konden bij aansluiten.

Wie zijn jullie leden en kan iedereen zich aansluiten?

Anne Mie: Onze club telt momenteel 19 leden. Ze hebben een diverse achtergrond en leeftijd, maar wel dezelfde gedrevenheid als het gaat om het bijwonen van de vergaderingen en inzet bij de evenementen. Twee keer per maand komen we samen. Iedereen is welkom in functie van zijn/haar engagement en beschikbare tijd.

Naast onze vaste leden, kunnen we ook rekenen op een 40-tal vrijwilligers. Ze vormen een essentieel onderdeel van onze club. Hoewel ze niet aanwezig zijn bij onze vergaderingen, zijn ze er altijd om ons te helpen tijdens onze evenementen.

Welke evenementen organiseert Fifty-One Club Diamant?

Ivan: We organiseerden in het verleden al verschillende concerten met o.a. Barbara Dex, Scala, het Cantemuskoor van Bevel en onze Nijlense Harmonie samen met Kathleen Truyts. Ook het kerstevent WinterSpirit op het Kerkplein in Nijlen was één van onze realisaties.

Maar misschien wel het meest bekend zijn de Beekparkfeesten. Binnenkort toveren we 3 dagen lang en al voor de 7de keer, het Nijlens Beekpark om tot een feestweide voor jong en oud. Met de hulp van onze sponsors kunnen wij onze bezoekers gratis verwelkomen en hen een mix van optredens, workshops en kinderanimatie aanbieden.

Waar gaan de opbrengsten van deze initiatieven naartoe?

Anne Mie: In het verleden schonken we ruim 130.000 euro aan goede doelen zoals de Minder Mobielen Centrale Nijlen, Akabe Nijlen, BuBaO De Regenboog in Kessel, Reva Pulderbos, Oya Lena in Peru, adoptiedorp Hodora in Roemenië, De Wensambulance, Iona in Kessel, BuSo ’t Lommert in Schoten, Zorgboederij Tallaart in Lier, Tuki en Team Eclairs. We hebben ook bijgelegd voor de aankoop van een rolstoelfiets voor het WZC Heilig Hart in Nijlen.

Elk jaar in december regelen we ook een bezoekje van Sinterklaas en zijn Pieten in samenwerking met de Sociale Kruidenier Nijlen. We delen cadeautjes uit aan meer dan 100 kinderen! 

We hopen opnieuw op mooi weer en een grote opkomst tijdens de Beekparkfeesten 2024. Vorig jaar bedroegen de opbrengsten zo’n 25.000 euro die we konden verdelen over verschillende goede doelen. Belangrijk om daarbij te benadrukken is dat dat de Beekparkfeesten gratis toegankelijk zijn en dat onze opbrengst enkel komt van de consumpties.

Fifty-One Club Diamant is dan ook een serviceclub met een hart voor mensen.

Enkele van de Fifty-One Club Diamant-leden tijdens Dag in de Zoo, een organisatie van Fifty-One Club Antwerpen waar ze steeds gaan helpen en al enkele keren de leden van Akabe op een leuke daguitstap trakteerden.

BEEKPARK FEESTEN
21 | 22 | 23 JUNI 2024
GRATIS INKOM

Vrijdag 21 juni
van 18.30 uur tot 1 uur
Afterwork party met live muziek en happy hour.
DJ’s in the park met o.a. DJ Wout

Zaterdag 22 juni
Van 14 uur tot 0 uur Springkastelen, kinderdisco en kindergrime. Optredens van Down to Funk, Xzent, turnkring
EK BELGIË – ROEMENIË
op GROOT SCHERM
DJ’s in the park

Zondag 23 juni
Van 9 uur tot 21 uur
Breakfast @ the park
van 9 uur tot 12 uur met live muziek van Fun4You.
Springkastelen, kindergrime, kinderanimatie
Optredens van Lala Blues, doedelzakspelers, dansschool d’Academie, Lin Daems, Frontbrakes

Meer info:
www.beekparkfeesten.be

Deel dit artikel
THEMA