Bevelaars die naar Nijlen willen en zelf niet over vervoer beschikken, kunnen sinds kort op een liftplek gaan staan. Ze rekenen dan op passerende inwoners om hen een lift te geven. Een kandidaat lifter kan je makkelijk herkennen aan de witte winkeltas met het rode 'Bevel rijdt samen' logo. 'Het is een proefproject dat ontstaan is vanuit Zorgzame Buurten', vertelt Jone van Tulden van Buurtzorg De Geburen.

‘Op naar een leeftijdsvriendelijke buurt Bevel’

Begin dit jaar werd ons project ‘Op naar een leeftijdsvriendelijke buurt Bevel’ goedgekeurd. Dit betekent dat we ons twee jaar gaan inzetten om Bevel leeftijdsvriendelijker en zorgzamer te maken samen met onze 10 partners. Na bevragingen en rondetafelgesprekken kwam al snel naar voor dat er geen rechtstreeks openbaar vervoer is naar Nijlen. Samen met partners Ar-Tur Turnhout, UHasselt en onze vaste partners gingen we op zoek naar creatieve oplossingen. De Bevelse liftplekken is daar één van. 

Hoe werkt de liftplek?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig. In september hebben we in alle Bevelse brievenbussen een opvallende winkeltas bezorgd. Dat is een witte tas met ons rode ‘Bevel rijdt samen’-logo. Stel je wil van Bevel naar Nijlen, dan kan je op drie plekken in Bevel gaan staan met de winkeltas zichtbaar om je schouder en geef je aan voorbijgangers aan dat je graag wil meerijden naar Nijlen. We rekenen dan op inwoners van Bevel, Kessel of Nijlen om mensen mee te nemen.’

Eens aangekomen in Nijlen, kunnen ze gaan winkelen, naar de markt, op bezoek, … Voor de terugrit naar Bevel, is er aan het gemeentehuis van Nijlen ook een liftplek voorzien. Als het markt of kermis is in Nijlen, verhuist de liftplek Nijlen naar het kruispunt van de Bevelsesteenweg met de Spoorweglei, over de spoorweg langs kant van Bevel.

Waar zijn de liftplekken in Bevel?

Dat zijn er drie en ze zijn herkenbaar aan het ronde bord met logo. Er is er één aan de vroegere bibliotheek van Bevel (Bevel-Dorp), één op de hoek Nijlensesteenweg – Kardinaal Cardijnstraat en een derde aan Akendoren.

Uit een enquête die we afnamen bij enkele Bevelaars bleek dat 92% van de inwoners zeker iemand wil meenemen voor een ritje naar Nijlen of terug naar Bevel. Op de vraag zou je zelf durven meerijden, antwoordde 87% ‘ja’. We roepen dus alle inwoners van Bevel, Kessel of Nijlen op om zoveel mogelijk lifters mee te nemen om zo van dit project een echt succesverhaal te maken. Alvast bedankt aan alle bereidwillige chauffeurs!

Deel dit artikel
THEMA