Sharing is caring: we kennen het motto vooral van sociale ­media, maar twee Nijlense ­ondernemers zetten het in de praktijk om. ­Marijke, van het gelijknamige schoonheidssalon in de Koekoek­straat, deelt haar parking met Mieke en Peter, de uitbaters van Number 32 Ice cream, even verderop in de straat. Over het hoe en waarom laten we hen zelf aan het woord.

Dag Marijke, Mieke en Peter, waarom beslisten jullie om een parking te delen?

Mieke en Peter: In de omgeving hier is er een testopstelling om het verkeer van en naar de scholen en in de buurt veiliger te maken. Niet alleen aan de scholen Goezo! Klokkenlaan en Zandloper moet het verkeer anders rijden en zijn er schoolstraten, ook hier bij ons in de Koekoekstraat is er een schoolstraat gekomen. Dit betekent dat er geen verkeer door mag op bepaalde uren en dat er dus ook geen auto’s tot bij ons kunnen rijden. Vooral voor het verkeer tussen 15u en 16u is dat niet zo handig, want dan zijn we open én is er veel volk hier in de buurt.

Marijke: Ik begreep meteen dat ik hier een simpele oplossing voor kon aanbieden. De parking van mijn schoonheidssalon is vlakbij en die wordt toch niet gebruikt op die momenten. Geen probleem dus, wie een ijsje wil op weekdagen tussen 15u en 16u, die is zeer welkom om bij mij te parkeren! Ik zet nu tijdens de testopstelling trouwens ook zelf de nadar, dat is allemaal geen probleem.

Mieke en Peter: Zo’n verandering is in eerste instantie altijd even schrikken maar het is voor de goede zaak en als je zo met je buren en collega-ondernemers aan één zeel kan trekken dan is dat geweldig. We hebben trouwens echt wel een parking nodig, er komen ook oudere mensen bij ons van een ijsje genieten en die kunnen niet allemaal te voet of met de fiets tot bij ons geraken.

Mieke en Peter: Voor zaken als die van ons is dat ook een voordeel, zeker bij mooi weer zijn er veel fietsers die even een pauze nemen. Dan kan het hier een gezellige drukte zijn, maar wel op een veilige manier. En over veilig gesproken, als het hier door deze andere verkeerssituatie veiliger wordt dan is dat ook voor onze ijsjeszaak mooi meegenomen. 

Als we mekaar zo kunnen helpen én de buurt is veiliger, dat is toch fijn voor iedereen!
Marijke Jacobs

Hoe zien jullie de toekomst van de buurt?

Mieke en Peter: Er staat wel wat te veranderen met de bouwplannen aan de Goezo! school in de Klokkenlaan en het geplande woonproject. Het is mooi om zien dat beide projecten rekening houden met voldoende groen en bankjes en dergelijke. Bovendien is het de bedoeling om die groene zones op mekaar te laten aansluiten heb ik begrepen. Dat nodigt uit en geeft de kans om vlak in je eigen buurt even te verpozen en te recreëren, zo wordt het meer een echte woonwijk. 

Marijke: Het werd ook tijd dat er werd ingegrepen vind ik. Ongevallen zijn gelukkig niet vaak gebeurd de laatste jaren maar soms zie je toch dat het weinig scheelt. Voorkomen is beter dan genezen en meer groen en rust in de omgeving helpt daarbij, ook voor het mentale welzijn en de tevredenheid. En als er bijgestuurd moet worden aan de testopstelling zoals ze nu is, dan hebben we er vertrouwen in dat we daarover als buurt met de gemeente in gesprek kunnen gaan. De luisterbereidheid is er zeker, dat is fijn.

Als collega-ondernemers aan één zeel kan trekken dan is dat geweldig.
Mieke Engels
Deel dit artikel
THEMA