Wie denkt dat touwtrekken een lokaal, Kempens fenomeen is, die zit mis. Getuige onderstaand verhaal van Raf Vaes van onze eigen trouwtrekvereniging Nijlen, die de grens overtrokken om te strijden met teams uit heel Europa en zelfs van Azerbaidjan!

Nog zo jong zijn, zowel qua club en ook qua leeftijd van sommige leden en toch al Europees spelen, dat speelt Touwtrekvereniging Nijlen klaar. Raf Vaes vertelt:

‘Op 19 augustus namen we deel aan een internationaal jeugdtornooi in Mannheim in Duitsland. 31 teams uit Duitsland, Nederland, Zweden, Engeland, Ierland, Schotland, Zwitserland en Azerbeidzjan trokken er naar toe om te strijden voor een felbegeerde titel.’

‘En begin september zullen twee van onze leden, Fleur en Nora, ook met de nationale ploeg deelnemen aan het WK in Zwitserland. Onze trainer, Joeri Janssens, zal na een bronzen medaille op de world games in 2022 ook opnieuw ons land vertegenwoordigen. Touwtrekvereniging Nijlen zendt zijn zonen en dochters uit, zoveel is duidelijk’

Hoe ging het op dat tornooi in Mannheim?

Nijlen nam met één jeugdploeg voor de allereerste keer deel aan dit jeugdtornooi. We werden ingedeeld in groep C samen met enkele ploegen uit Nederland, Engeland, België en Zwitserland. Na een zeer nipt verlies tegen Ebersecken uit Zwitserland kon Nijlen een eerste overwinning noteren tegen de MIX ploeg (een ploeg samengesteld uit de reserve touwtrekkers). Mosnang uit Zwitserland was duidelijk te sterk en werd in de einduitslag uiteindelijk derde. Okia uit Nederland deelde dan weer de punten met TTV Nijlen. Tegen de Engelse tegenstanders konden we één maal winnen tegen Arge BW en verloren we tegen de Northern Eagels. De Powerrangers uit België waren nog iets te sterk voor ons en dit betekende spijtig genoeg geen achtste finale voor het debuut van Nijlen op internationaal niveau.

Wat leverden al die spannende wedstrijden op en was dat zoals verwacht?

Met een twintigste plaats op 31 deelnemers boekten we een zeer goed resultaat voor een nieuwe, jonge, debuterende ploeg. Tegen ervaren ploegen van 17- en 18-jarigen is Nijlen nog niet sterk genoeg. Daar komt de komende jaren wel verandering in. In vergelijking met de andere Belgische deelnemende ploegen deden we het zeer goed met een vierde plaats op 7 ploegen. De laatste Belgische ploeg sneuvelde in de kwartfinales. De eerste 4 plekken waren voor Zwitserse ploegen waarbij Ebersecken aan het langste eind trok.

Het tornooi was een goede voorbereiding op het wereldkampioenschap en het Belgisch kampioenschap op 10 september in Merksplas.

Internationaal jeugdtornooi Gensb: https://www.gensb.eu/

 

Info WK touwtrekken: https://tow2023.ch/

Info BK touwtrekken: http://touwtrekken.be/info462_merksplas_belgisch_kampioenschap.htm

Contact:

Touwtrekvereniging Nijlen:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100086583428686

Je kan het bestuur contacteren via facebook (Nele van Sande) of via ttvnijlen@gmail.com

Wil je eens proberen? We trainen elke dinsdag om 18.45 uur. Neem contact op voor meer informatie. Iedereen vanaf 11 jaar harte welkom! De trainingen worden gegeven door Guy Kegelaers en Joeri Janssens.

Deel dit artikel
THEMA