Als we Simon opbellen, zit hij op stage in Turkije met andere beloftevolle Belgische atleten.
“Ik vertoef hier in mooi gezelschap. Ook zevenkampster Noor Vidts, judoka Joore Verstraeten en roeier Tim Brys, allemaal olympiërs, zijn hier aanwezig. Deze stage van het BOIC is in functie van de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Alle beloftevolle atleten werden uitgenodigd om kennis te maken met elkaar.”
Los Angeles 2028 ligt nog veraf, maar is dat je hoofddoel voor de komende jaren?
“Ik zou graag de finale op de 200 meter lopen op de Olympische Spelen. Het mag ook op de 100 meter zijn, maar op de 200 meter heb ik meer kans. Ik denk dat dit een realistisch doel is. Volgend jaar is er al het WK in Tokyo, daar zou ik ook de finale willen halen op de 200 meter.”
Je bent nu de snelste Belg, maar het Belgisch record op de 100 meter nog net niet. Maar dat record 10”02, gevestigd in 1985 door Ronald Desruelles, staat ter discussie.
“Ik was toen nog niet geboren, maar onlangs sprak atletieklegende Roger Moens me aan. Hij vertelde dat hij bij die wedstrijd aanwezig was en dat er duidelijk een valse start was van Desruelles. Maar hoe dan ook, met mijn 10”06 ben ik er heel dichtbij. Op het gebied van kracht kan ik nog evolueren. Ik denk dat ik op termijn en onder ideale omstandigheden wel een tijd onder de tien seconden kan lopen. 9”99, daar droom ik van. En dan is alle discussie van de baan.”
Je bent nu 25 jaar, wat wil je nog bereiken?
“Ik doe al van mijn 7 jaar atletiek bij AC Lyra, nu AV Lyra-Lierse. Als kind doe je natuurlijk alle disciplines, maar ik was van jongsaf gebeten door de spurtnummers. Ook horden deed ik graag, maar dat is nu te gevaarlijk om blessures op te lopen. Momenteel combineer ik mijn sport nog met een voltijdse job als ingenieur, misschien dat dit in de toekomst wel verandert. Momenteel heb ik al meer bereikt dan ik durfde dromen met een Belgisch record op de 200 meter.
De volgende doelen zijn een olympisch finale in 2028 en een tijd op de 100 meter onder de tien seconden. Maar als atleet telt eigenlijk maar één zaak en dat is vooruitgang boeken. En zolang dat het geval is, ben ik gelukkig.”