‘Ik ga alles geven om 1 plaats beter te doen dan in Rio!’ Thomas Pieters, de golftopper uit onze gemeente, is in Japan al bezig aan zijn tweede Olympische Spelen. Wij belden met zus en manager Lieselotte om eens te peilen hoe het hem daar vergaat. Of er ook medaille komt, dat weten we zondag. In afwachting laten we zus Lieselotte aan het woord:

“Thomas was heel teleurgesteld na zijn vierde plaats in Rio, 5 jaar geleden. Normaal is Thomas zelfs met een derde plaats niet tevreden, maar dat is op Olympische Spelen natuurlijk anders. Dat kwam toen hard aan, maar nu zijn het nieuwe spelen en zijn er nieuwe kansen. De start was alvast prima, maar dat garandeert niets. Constant blijven over de vier dagen is de boodschap maar dat is sneller gezegd dan gedaan. Bij golf is het ook zo dat er altijd 40 of 50 deelnemers zijn die allemaal kunnen winnen. En nu op de Spelen gaan alle 60 spelers mee naar de finale op zondag. De verschillen zullen klein zijn en de strijd hard.

Positief nerveus
“Vooral de laatste 10 dagen voor de afreis werd Thomas heel enthousiast. Hij is vrij laat vertrokken, daags na de eerste verjaardag van zijn dochtertje. Het jaar uitstel van deze spelen kwam de kersverse papa ook prima uit, het zou een jaar geleden heel erg moeilijk geweest zijn om dan te moeten afreizen. Het besef van ‘Hey, ik speel hier wel voor mijn land op de Olympische Spelen’, dat is er helemaal. Hij kan zich een plaatsje veroveren in de Belgische sportgeschiedenis, daar is hij zich van bewust.

Thomas met delegatieleider Emmanuel Rombouts.

Geen gevangenistoestanden
“Thomas heeft al heel de wereld bereisd, maar het is wel de eerste keer dat hij in Japan speelt. Het tijdsverschil en de hitte, dat is niet evident. Bovendien ligt de golfbaan op twee uur rijden van het Olympisch dorp en de wedstrijd begint elke dag al om 7 uur. Daarom verblijft Thomas op een andere plaats, veel dichter bij. Professioneel golfer zijn in covid-tijden is niet altijd gemakkelijk, net als voor iedereen vallen veel gewoontes weg maar Thomas klaagt niet. Het zijn zeker geen gevangenistoestanden, op zich valt het mee, zeker in vergelijking met wat veel andere mensen hebben moeten doorstaan het voorbije anderhalf jaar. Natuurlijk is het spijtig dat er geen publiek is, maar als je echt ‘in the zone’ zit, dan merk dat je dat niet zo hard.

Het referentiepunt
“Thomas is nu 8 jaar prof en won in die periode 5 keer een tornooi. Dat klinkt niet indrukwekkend, maar het is meer dan prima, omwille van het feit dat elk tornooi door zoveel spelers gewonnen kan worden. De ervaring heeft hij dus zeker, ook op vlak van het presteren onder grote druk op de echte topmomenten, als het moet en als heel de wereld toekijkt. Zijn geweldige prestaties in de Ryder Cup is zo één van die referentiepunten waar hij kan op terugvallen. Misschien voegt hij daar zondag nog een nieuw hoogtepunt aan toe, amai, dat zou toch echt fantastisch zijn”

Heel Nijlen zal mee duimen voor een medaille voor Thomas, bedankt Lieselotte voor het gesprek!  

Thomas Pieters en Thomas Detry met de rest van het Golf Team Belgium.
Deel dit artikel
THEMA