Speelplein Boemerang en Tienerwerking De Joeng draaien in onze gemeente op volle toeren en dat mede dankzij de inzet van meer dan 60 jonge vrijwilligers: meisjes en jongens vanaf 16 jaar die zich inzetten om meer dan 700 kinderen en tieners fantastische activiteiten te bezorgen tijdens schoolvakanties.

TekstGunther Melis FotografieGunther Melis en Julie Van Roey

Waarom besloot je animator te worden?

Falke: “Ik vond babysitten altijd heel leuk en was graag met kinderen bezig. Ik kende al mensen die ook animator waren en die overtuigden me om ook een cursus te volgen.”

Dries: “Ik ben animator geworden omdat ik graag kinderen entertain en het speelplein enorm veel materiaal heeft om honderd en één coole dingen te doen.”

Wat is voor jou het leukste moment dat je al mee maakte als animator?

Vincent: “Toen ik laatst in de supermarkt een speelpleinkindje tegenkwam dat dag kwam zeggen. Die (h)erkenning heeft mijn dag toen gemaakt. En op het speelplein zelf, spelletjes met de waterballonnen natuurlijk.”

Phéline: “Een favoriet moment vind ik moeilijk om uit te kiezen, maar ik kan er van genieten als ik zie hoe kinderen opgaan in de fantasiewereld die we creëren als we verkleed op het speelplein staan. De manier waarop kinderen dan reageren en de uitspraken die ze doen kunnen heel grappig zijn.”

Jolien: “Moeilijke vraag! Want eigenlijk is het speelplein één groot feest! De leukste momenten die ik meemaakte zijn meestal de iets creatievere denk ik… knutselen in de creahoek, maar ook knutselen als overal-animator met kindjes, buiten op het grasplein bijvoorbeeld. Ooit verkleedde ik mezelf als garagist, er zijn toen zeker 20 kindjes met een gepimpte auto, gemaakt van een kartonnen doos, het speelplein over geracet! Bangelijk!”

En wie maakte er al eens iets vervelend mee?

Dries: “Ik wou eens pannenkoeken maken op een gourmettafel maar blijkbaar zaten daar gaten in langs de zijkant… je kan al raden dat het geen smulnamiddag werd (lacht).”

Falke: “Ik heb eens een tocht gedaan waarbij opeens de helft van de opgehangen papieren was weggevlogen. Daar gingen mijn opdrachten…”

Animator worden, een aanrader?

Vincent: “Absoluut! Vooral de afwisseling op het speelplein, een dag is nooit hetzelfde omdat je telkens ergens in een andere speelhoek staat of een activiteit voorzien hebt.”

Falke: “Het is zo’n super leuke en leerrijke ervaring, je werkt samen met een tof team waarmee we ook na de uren al eens samen activiteiten doen én tovert een lach op de gezichtjes van zo vele kinderen.”

Jolien: “Eigenlijk is de hele speelpleinweek fantastisch! Je start misschien onwennig, want je weet dat je die kinderen de tijd van hun leven wil bezorgen. De eerste kindjes komen toe, je kent niet alle namen, maar toch begrijp je direct wat je te doen staat! Je duikt het spelmateriaal en de verkleedkoffer in, tijd om als tovenaar de wereld te gaan veroveren met een leger tovenaarsleerlingen om je heen! En dát is net wat het zo speciaal maakt!”

Ik ben graag met van alles en nog wat bezig en liefst op een creatieve manier en met kinderen. Dat ik in een leuke animatorenploeg ben terecht gekomen en veel nieuwe mensen heb leren kennen, maakt het alleen maar beter.
Pheline

Infobabbel voor nieuwe animatoren:
woensdag 11 januari 2023 – 19.30 uur
in jeugdhuis Kroenkel (Statiestraat 13 te Nijlen)

meer info:
www.jeugdnijlen.be

Deel dit artikel
THEMA