Eind april nam Bert Van Dyck (36) deel aan het Belgisch Kampioenschap Boccia. De G-sporter uit Bevel kwam met de gouden medaille naar huis. BEKEND bracht een bezoek aan Bert tijdens zijn tweewekelijkse trainingssessie in Sporthal De Putting. Die trainingen zijn maar een deel van wat Bert allemaal doet om nóg beter te worden. Een gesprek met een sympathieke en gedreven sporter.

Bert, eerst en vooral proficiat met je titel ‘Belgisch Kampioen Boccia’. Kan je ons wat meer vertellen over de sport ‘Boccia’?

Dank je. Ik ben heel fier op mijn medaille en op de sport die ik al sinds 2007 beoefen. Het is een paralympische sport die veel overeenkomsten vertoont met petanque. Boccia wordt gespeeld door mensen met ernstige fysieke beperkingen aan hun werparm. Je kan het zowel individueel als in paren (2 spelers) als in teams (3 spelers) spelen.

Het draait allemaal om precisie en strategie. Elke speler of team probeert punten te scoren door hun ballen zo dicht mogelijk bij de witte doelbal te plaatsen. Tegelijk proberen ze te voorkomen dat hun tegenstanders hetzelfde doen.

Boccia wordt in verschillende categorieën gespeeld. Zelf ben je een BC-2 speler?

Dat klopt, het is een sport die toegankelijk is voor mensen met verschillende niveaus van beperkingen. Er zijn verschillende klassen die rekening houden met het niveau van functionele beperkingen van de spelers.

BC-2 spelers gooien de bal met de hand. Ze mogen daarbij geen hulp krijgen. Een BC-3 speler daarentegen is een sporter die niet in staat is om de bal vast te houden of met zijn voeten te spelen, en mag gebruikmaken van een goot. Het is een assistent die de goot bedient en die ziet het speelveld niet. Op aanwijzingen van de speler beweegt de assistent de goot. Op deze manier kunnen spelers die bijvoorbeeld volledig verlamd zijn toch deelnemen aan het spel.

Train je veel?

Trainen doe ik best wel veel. Ik schat tussen de 15 à 20 uur per week. Kiné en conditietraining niet meegerekend. Ik ben sinds 2007 lid van Wapper vzw uit Wommelgem. Dat is een multi-club voor G-sporters. Hier krijg ik op woensdag en vrijdag één op één training. Op maandag vind je me in Gent in de Topsporthal. Daar bereidt de bondscoach me voor op internationale tornooien. Op dinsdag is het om de twee weken G-sport training in De Putting in Kessel. Thuis oefen ik in de garage met mijn assistente en tevens mijn nicht, Cindy.

Ik ben ontzettend dankbaar voor mijn geweldig netwerk van mensen om me heen. Zonder de hulp van al die betrokken mensen zou het niet mogelijk zijn om mijn sport te beoefenen. Ik wil dan ook graag via deze weg de gelegenheid nemen om iedereen die me ondersteunt te bedanken.

Dit is niet je eerste medaille?

Op het Belgisch Kampioenschap Boccia (individueel) in 2011 en 2019 had ik al eens de eer om de gouden medaille mee naar huis te brengen. Ik zit nu ook in de ruime selectie om door te groeien naar internationaal niveau. Het is dan ook een grote droom van mij om deel te kunnen nemen aan de Paralympics in Los Angeles in 2028.

Indien er lezers zijn die mij of onze club willen sponsoren, mogen ze zeker contact met me opnemen. Hoewel we ondersteuning van de bond ontvangen, financieren we het grootste deel van de kosten voor internationale wedstrijden zelf. Geïnteresseerden kunnen me bereiken via:
bert.vandyck@icloud.com

Veel succes Bert met je sportcarrière en geniet nog van jouw titel als Belgisch Kampioen.

Deel dit artikel
THEMA