In Academie Nijlen leer je van leraar-kunstenaars en van elkaar. Je komt terecht in een ontspannen en gezellige plek, met zowel startende als ervaren creatievelingen. De academie geeft je ruimte om te creëren, ze prikkelt je verbeelding en alle leeftijden zijn welkom vanaf 6 jaar. Een vooropleiding is niet nodig. We praten erover met Werner Moens en Wendy Vercammen. Twee mensen die besloten om dit schooljaar de eerste stap te zetten naar de academie. Werner koos voor schilderkunst en Wendy schreef zich in voor het keramiek atelier.

Werner Moens in het schildersatelier in Bevel

Hoe kwamen jullie in aanraking met de academie?

Toen Werner zijn pensioen naderde, heeft zijn vrouw hem overtuigd om de Expo Exit 2022 van de academie te bezoeken. “Ik heb altijd al een beetje kunnen tekenen, maar werken met olieverf was voor mij nog een stapje te ver.” Ook Wendy bezocht het atelier van afstuderende academie-student Nicole de Brucker en raakte geïnspireerd. “Dankzij het 10-jarige traject heb ik een formule gevonden die ik kan combineren met mijn job.”

Welke meerwaarde heeft naar de academie komen voor jullie?

Dit schooljaar leerde Werner schilderen met olieverf. “Werken met olieverf vraagt een basiskennis. De opdrachten halen je telkens uit je comfortzone. Ze zorgen ervoor dat je onbewust je eigen grenzen verlegt. Je leert hier ook veel van elkaar. Het is interessant om te zien hoe anderen op hun unieke manier kunst maken.” Voor Wendy is de ontspanning dan weer zeer belangrijk. “Hier leer je werken met natuurlijk materiaal. Werken met klei zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Ik ontmoette verschillende mensen met dezelfde interesses en legde hier heel fijne sociale contacten.”

Over welk werk zijn jullie het meeste tevreden?

Wendy antwoordt zonder twijfel: “Mijn tasjes! Vooral mijn ‘fuck it’ tas. Deze zijn met platen opgebouwd en heb ik gedecoreerd met letters. Een vrij eenvoudige opdracht die snel resultaat biedt.” Werner verkiest zijn portret van Sint Adreas van Andrea Sacchi (°1599 +1661). “Dit is op zich niet mijn beste werk maar ik had nooit gedacht dat ik een portret zou kunnen schilderen. Alweer een grens die ik heb verlegd.”

Wat vind je fijn aan les volgen op de academie? 

Werner: “Voor mij heeft het contact met de medestudenten een grote waarde! De erkenning die ik krijg, helpt me om me verder te ontwikkelen. Ik word meer zelfzeker over de werken die ik maak.”

Wendy: “Ik dacht dat de lessen hier werden gegeven zoals in het traditionele onderwijs met de leerkracht vooraan. Samen een opdracht opstarten en samen afwerken. Maar in werkelijkheid bekijken we samen de opdracht en krijgen we uitleg over een techniek. Daarna werkt iedereen zelfstandig op eigen tempo. Dat geeft een bepaalde rust. Als iets vandaag nog niet klaar is, is dat helemaal oké. Ik ben fan!”

Info & inschrijven:
Inschrijven in de academie is mogelijk van 1 juni t.e.m. 30 september. Wees er tijdig bij. Voor meer informatie kan u terecht op de website van de academie: www.academienijlen.be

Deel dit artikel
THEMA