Regine Ronolo uit Bevel woont sinds twee jaar in België. Ze heeft zich razendsnel de Nederlandse taal eigen gemaakt en werkt nu in het woonzorgcentrum Heilig Hart in Nijlen.

TekstHilde Mallants

Waar kom je vandaan? Hoe ben je in Bevel terechtgekomen?
Ik kom oorspronkelijk uit de Filipijnen. Daar heb ik mijn man ontmoet terwijl hij op vakantie was. We hebben zes jaar een langeafstandsrelatie gehad. Door de pandemie hebben we elkaar twee jaar lang niet kunnen zien. Uiteindelijk hebben we besloten om samen in België te gaan wonen.

Waar en hoe heb je Nederlands geleerd?
Terwijl ik nog in de Filipijnen was, begon ik wat Nederlands te leren via een app ‘Duolingo’. Toen ik in april 2022 naar België kwam, begon ik online Nederlandse lessen te volgen. Later ging ik naar fysieke Nederlandse lessen. Eind januari 2024 heb ik met succes niveau 2.4 afgerond. De grootste uitdagingen waren het correct formuleren van zinnen, het gebruik van lidwoorden, en de uitspraak van bepaalde klanken zoals ‘ui’, ‘oe’, en ‘eu’.

Je deed je taalstage als vrijwilliger in de cafetaria van het woonzorgcentrum Heilig Hart. Vertel eens wat meer daarover.
Ik ging regelmatig naar het Praatcafé voor anderstaligen in het Buurtpunt. Daar gaf ik aan dat ik graag een taalstage wilde volgen om mijn Nederlands verder te verbeteren. Dankzij Hilde van Buurtzorg De Geburen kreeg ik de kans om als vrijwilliger in de cafetaria van het woonzorgcentrum te werken. Hier kon ik mijn Nederlands oefenen met de bewoners en hun families.

En ondertussen werk je in de keuken en de wasserij?
Ja, door dat vrijwilligerswerk heb ik nu een job als keukenhulp en in de wasserij van het woonzorgcentrum.

Wat vind je leuk aan je werk?
Ik geniet van mijn werk omdat het heel afwisselend is. ’s Ochtends spendeer ik een paar uur in de wasserij en daarna help ik in de keuken. Tegen de middag brengen we het eten naar de afdeling. Maar het belangrijkste is dat ik leuke collega’s heb.

Heb je een favoriet Nederlands woord en Belgisch gerecht?
Ja. Het woord ‘ongelofelijk’ en frietjes van de frituur en aardappels (die smaken hier heel anders dan in de Filipijnen).

Hoe zie je de toekomst?
Ik zie mezelf als zorgkundige in het woonzorgcentrum, want ik heb een groot hart voor ouderen.


Tip: Het ‘Praatcafé voor anderstaligen’ vindt elke donderdag plaats van 18 uur tot
20 uur in het Buurtpunt, Kerkeblokken 3, Nijlen, behalve tijdens schoolvakanties en op feestdagen.

Ik geniet van mijn werk omdat het heel afwisselend is. 's Ochtends spendeer ik een paar uur in de wasserij en daarna help ik in de keuken.
Regine
Deel dit artikel
THEMA