Stel je de speelplaats uit jouw kindertijd voor… De kans is groot dat het een grijs tapijt van tegels en klinkers is. Waar leerlingen in het midden van het plein spelen en de rest daarrond een plaatsje zoekt. Hier en daar een boom of een border met wat gras of struiken. Netjes, onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk, saai.

TekstJan Verreet en Mie Driesen

Stel je nu dezelfde speelplaats voor als een groene tuin. Met schommels, een insectenhotel, boomstronken en kleurrijke hagen. Met naast een apart sportpleintje ook een evenwichtsparcours met balken. Een droombeeld? Ja, maar dromen zijn geen bedrog!

De scholen van het Gemeentelijk Onderwijs Nijlen streven ernaar om hun speelplaatsen groener te maken. De denkers, durvers, doeners en dromers onder hun leerlingen moeten er immers hun ding vinden. Een speelplaats waar verveling en dus ook pesten geen kans krijgen. 

GOEZO!-scholen

Voor Goezo!Kessel en Goezo!Klokkenlaan zit het vergroeningsplan uiteraard verweven in de nieuwbouwprojecten. De dromen hebben al vorm gekregen op papier. Nu is het ongeduldig wachten op de uitvoering ervan.

In Goezo!Kerkeblokken was burgemeester Paul Verbeeck onlangs de eerste tegelwipper van dienst. In kleine stapjes zal ook deze speelplaats steeds meer vergroenen en droomt men zelfs van meer.

githo nijlen

Onze secundaire school telt maar liefst drie ruime speelplaatsen, waardoor de leerlingen van elke graad hun eigen plekje hebben om in alle rust de pauzes door te brengen. De speelplaatsen van 2e en 3e graad baden reeds in het groen, waardoor het er nu al aangenaam vertoeven is.

Na een doordacht denkproces – mét de nodige inspraak van de leerlingenraad – krijgt ook de speelplaats van de 1e graad een heel ander uitzicht. Op het verlanglijstje: extra zitplaatsen, een buitenklas, rustige zones, … Geen makkelijke uitdaging, maar twee bachelor-studenten agro-en biotechnologie van de Thomas More-hogeschool maakten als eindwerk een prachtig speelplaatsontwerp.

En nu is het tijd voor actie! Het tegelwippen is intussen achter de rug, de komende maanden volgt de nodige aanplanting van struiken en bomen. De extra zitbanken worden overigens door de leerlingen van githo nijlen zelf gemaakt. Met bovendien ook nog gloednieuwe lockers wordt de vergroende speelplaats ongetwijfeld een pareltje waar de githo-leerlingen van de 1e graad zich snel thuis zullen voelen!

Deel dit artikel
THEMA