We zijn op bezoek bij onze Nijlense ‘Goedele Wachters’. Of is het eerder een ‘Paul Jambers’? Hoe dan ook is Nette Dedapper ook gebeten door het heilig vuur van de journalistiek. Haar grootste verlangen is om eerlijk en betekenisvol nieuws aan de man, of vrouw, te brengen. We zijn er alvast klaar voor.

TekstWendy Maris

Voor de mensen die jou niet kennen; wie is Nette Dedapper?

Ik ben Nette en ik ben 21 jaar oud. Ik ben afgestudeerd als videojournaliste en mijn passie ligt dan ook bij de video. Dat heb ik in mijn opleiding journalistiek ontdekt. Ik volg op dit moment nog een lerarenopleiding en volgend jaar is het plan me verder te specialiseren in videotelevisie. Ik zou dan de jaaropleiding Batac, videospecialisatie, volgen bij Thomas More.

Je bent alvast goed bezig, gezien jouw nominatie voor de DPG News City Academy Awards! Kan je daar wat over uitweiden?

De DPG News City Academy Awards bestaat ondertussen al drie jaar. Het is een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt voor jong journalistiek talent. Alle journalisten tussen 18 en 26 jaar oud mogen dan eender wat inzenden: een video, tekst, interview of een podcast. Tijdens de opleiding journalistiek werden we aangemoedigd om onze werken of eindwerken in te sturen en dat heb ik dus gedaan met de reportage over Akabe, scouting voor kinderen en jongeren met een beperking. Ik wou het belang van Akabe in de verf zetten, gezien ze kampten met een leidingtekort. Helaas weten we ondertussen dat Akabe Tinamoe in Nijlen’ niet meer bestaat. Maar wat betreft mijn inzending; een half jaar na de inzending van mijn video, kreeg ik een mailtje dat ik geselecteerd was voor de awards.

Een nominatie lijkt me een voorbode van toekomstig succes. Hoe kijk je er op terug?

Tot de selectie behoren was voor mij zeker een bevestiging; het was zo fijn om te vernemen dat andere mensen mijn reportage ook goed vonden! De reportage kwam er door de opdracht ‘vrijwilligerswerk’ in mijn opleiding. Zo kwam ik al snel terecht bij de Chiro en Akabe. Ik zit zelf in de Chiro en ben betrokken bij jeugdwerk; het ligt me nauw aan het hart. Ik wist dat er een tekort aan leiding was bij de lokale Akabe-werking en dus was de reportage voor mij een logische keuze.

Je vertelde me dat je een opleiding tot leerkracht volgt. Zou je journalistiek dan combineren met die job?

Ik wil natuurlijk eerst vol voor journalistiek gaan, maar helaas zijn er niet veel jobs beschikbaar en zonder ervaring kan het een uitdaging zijn om aan de bak te komen. Dus als het kan, wil ik zeker voltijds in de journalistiek. We zullen het zien.

Wat trekt jou aan in journalistiek? Waarom koos je die richting?

Het was een hele brede opleiding en ik wist toen nog niet waar mijn interesses lagen. Tijdens het eerste jaar mochten we proeven van video’s maken, schrijven en radio. Het was een eerder praktische richting en dat trok me aan na Wiskunde-Wetenschappen, wat me weinig inspireerde. Het eerste jaar vond ik enorm leuk en ik ontdekte al snel dat video’s echt mijn ding zijn. Tijdens mijn opleiding mochten we ook nieuwsreportages maken, maar voor mij persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar langere reportages waar ik voldoende tijd en ruimte heb om ze tot leven te brengen. Het hele proces van een goed verhaal vinden en daar een kwalitatieve documentaire van maken, maakt me echt gelukkig.

Wat blijft je bij van de opleiding journalistiek?

Ik heb gemerkt dat deadlines niet echt mijn ding zijn. De nieuwsreportages hebben me veel geleerd over wat ik wel en niet wil. Mijn stage in Suriname in Zuid-Amerika vond ik ook echt heerlijk. Drie maanden mocht ik daar werken bij de lokale media: een tv-journalistieke zender waar ik reportages voor mocht maken. Dat was heel fijn.

Ben je als journaliste ook een beetje een wereldverbeteraar?

Ik heb wel een beetje een activiste in mij en wil echt verhalen brengen die iets zeggen en betekenen. Natuurlijk probeer ik altijd een ‘eerlijke reportage’ te geven, gebaseerd op de feiten en die kleur ik dan in op mijn eigen manier. Bij video is het gemakkelijk dat je met quotes kunt werken. En beelden zeggen voor mij vaak meer dan woorden, daarom mijn voorkeur voor video.

Heb je mensen naar wie je opkijkt?

Ik kan niet onmiddellijk iemand bedenken. Ik was en ben wel enorm geïnspireerd door Ibbe Daniëls en Ingrid Schildermans en hun docureeks ‘Godvergeten’ die toch wel enorm veel impact had.

Stel: Je bent 80 en kijkt terug op jouw carrière. Wat wil je dan bereikt hebben met jouw journalistiek?

Ik wil echt documentaires hebben gemaakt die iets betekend hebben en die bijblijven. Een documentaire maken zoals ‘Godvergeten’ lijkt me op dit moment wat hoog gegrepen. Maar wie weet? Ik wil er in ieder geval vol voor gaan en dan zien we het wel.

 

Bekijk HIER de reportage van Nette over Akabe Nijlen

Deel dit artikel
THEMA