Een waterleiding tot aan elk huis, het is zo evident voor ons dat we er niet meer bij stilstaan. Maar ook binnen Europa is dat niet overal zo. In Hodora, ons zusterdorp in Roemenië kennen ze het nog niet zo lang. En er is nog veel dat beter kan en moet. Naar aanleiding van de jaarlijkse verdeling van de gemeentelijke subsidies voor ontwikkelingssamenwerking deden we een babbeltje met Genoveva Martinas, geboren en getogen in Hodora. Ze woont er nu met haar man Petru en een dochter van 34 jaar, hun zoon van 29 is gehuwd.

TekstLieve Verelst

Wat is er typisch aan Hodora?
Hodora is gekend om de uitgestrekte boomgaarden met kersen en om de folkloristische dansgroep “Flori de cires” (nota: dat betekent “kersenbloesem”)

Hoe ziet een doordeweekse dag in Hodora er uit voor jou?
Een doordeweekse dag begint voor mij met werk en allerlei taken in ons huis, in de tuin, in de keuken. Tijdens de weinige vrije tijd die ik heb lees ik.

Hoe vind je dat het leven in Hodora veranderd is de jongste jaren?
Ik denk dat het leven voor de inwoners van Hodora de laatste jaren in goede zin veranderd is. Er is waterleiding aangelegd, er zijn stukken weg geasfalteerd, er rijden meer voertuigen rond, er zijn telecommunicatiemiddelen (internet, telefoon, …)

Genoveva aan het werk in haar tuin.

Wat vind je de beste verbetering?
De beste verbetering is het aanleggen van waterleiding.

Waar is nog het meeste werk of de grootste nood qua verbeteringen?
Om de levensstandaard op te trekken, is er nog veel nodig zoals: riolering, aanleggen van gasleidingen, nog meer geasfalteerde wegen, creëren van werkplaatsen voor jongeren … maar dat alles hangt af van bepaalde factoren.

Heb je nog een boodschap voor de mensen van Nijlen?
Voor de inwoners van Nijlen, wiens vertegenwoordiger Lieve Verelst was en nog steeds is, wil ik zeker mijn  erkenning en dankbaarheid uitdrukken! Zowel de materiële hulp als voor de waarden die de Belgische gemeenschap ons gebracht heeft, vooral op gebied van onderwijs en cultuur, zijn ons zeer veel waard!

Wil jij ook helpen?

De vzw Nijlen voor Hodora zoekt een magazijn/opslagruimte in Nijlen

Wie kan helpen? Alle tips zijn welkom via lieve.verelst@telenet.be of 0486 68 03 36.

Meer info over Nijlen voor Hodora via www.nijlenvoorhodora.be

De beste verbetering is het aanleggen van waterleiding.
Genoveva
Deel dit artikel
THEMA