Op hun demoplaats in het recyclagepark nodigen de 10 vrijwillige thuiscomposteerders iedereen uit op zaterdag 18 juni van 10 tot 15u en zondag 19 juni van 10 tot 12u op hun jaarlijks demonstratie kringloopweekend. We spreken erover met René Van Goubergen.

René, mensen kunnen leuke dingen winnen als ze bij jullie langskomen tijdens het weekend van de kringloopkrachten?

Zeker, alle bezoekers aan de demoplaats maken kans op een mooie prijs als ze een formuliertje invullen. Dit gaat zo: enkele dagen vóór 18 juni starten de compostmeesters een nieuwe compostbak met groen afval op. We hebben daarbij een speciale lange thermometer klaar.
Op zondagmiddag 19 juni om 12 uur meten we met die speciale thermometer de temperatuur midden in het vat op. Daar zijn op dat moment ontelbare kleine beestjes al een paar dagen druk in de weer met het afbreken (verteren) van het GFT en dat brengt warmte voort. De bezoeker die op zondag om 12 uur de juiste temperatuur het dichtst benadert, die wint een compostbak of -vat of een vierkantemetertuin. Zo’n bak heeft een waarde van 75 euro en een vat kost normaal 45 euro.

Alle bezoekers krijgen ook gratis en zo lang de voorraad strekt een mooi plantje mee naar huis.

Jullie tonen dat weekend ook echt hoe je dat doet, thuiscomposteren?

Ja en moeilijk is dat echt niet. Je maakt het zelf op eenvoudige wijze van je plantaardig afval (GFT).  Door thuis te composteren maak je zelf het zwarte goud van moeder aarde. Wist je al dat onze gemeente behoort tot de Vlaamse kampioenen van het thuiscomposteren. De kringloopkrachten demonstreren tijdens het weekend  in woord en daad hoe je je eigen compostbak of compostvat opstart. En dat levert heel waardevol materiaal op, compost is echt het zwarte goud van je tuin

Wat kan je zoal doen met die compost?

Compost verbetert de bodemstructuur. Het werkt als een soort van goede “lijm“ om de zand-, klei- en, leempartikels samen te houden. Compost zorgt ook voor voldoende bodemhumus. Zandbodems hebben meer organische stof nodig dan bijvoorbeeld leembodems.

Verder voorkomt compost uitdroging van de bodem. Meerjarig onderzoek wijst uit dat compost vooral in lichtere zandbodems zorgt dat de bodem beter water vasthoudt en dat de planten dus in drogere periodes zullen overleven.

Weekend van de kringloopkrachten:
Zaterdag 18 juni van 10 tot 15u
Zondag 19 juni van 10 tot 12u
Recyclagepark Nijlen, Koningsbaan 87, 2560 Nijlen
Iedereen van harte welkom!

De Nijlense kringloopkachten zijn Edward Vercammen, Louis Van Tendeloo, Hilda Van Rompaey, René Van Goubergen, Jos Engelen, Herman De bruyn, Nikki Van Roosbroeck, Bert Sleeckx Marcel Beyers en René Mariën .

Deel dit artikel
THEMA