Zwerfvuil, da's niet om mee te lachen, ook niet op 1 april. Dat weten we eigenlijk allemaal wel, maar toch... 215 eerstejaars leerlingen van githo nijlen en St.-Calasanz trekken de straat op, om de beentjes te strekken maar vooral ook om zwerfvuil op te ruimen.

Wij wandelen…om zwerfvuil op te ruimen. Onder dat motto trekken leerlingen van onze twee middelbare scholen de straat op. Dat doen ze elke laatste vrijdag vóór de Paasvakantie  in het kader van de actie van Broederlijk Delen. Dat is dan voor solidariteit in de wereld, maar ook voor onze eigen gemeente zijn de leerlingen solidair. Want vandaag ruimen ze tijdens het wandelen zwerfvuil op. Andermans vuil opruimen, het zou niet nodig mogen zijn maar op deze manier tonen de leerlingen dat ze het er niet mee eens zijn en dat zij niet zomaar alles overal rondstrooien!

11 wandelingen van 10 km, dat betekent meer dan 100km propere Nijlense straten en wegen.
Tijdens de wandelingen worden de leerlingen bijgestaan door enkel ervaren afvalopruimers, de Nijlense Zappers. Wist je dat er zelfs bijna 80 vrijwillige Zappers de Nijlense straten proper houden.

Het lijkt of we aankomen met maar één zak, maar we hebben er zeker 4 gevuld. We mochten de zakken onderweg achterlaten voor de vrachtwagen van de gemeente.
De buit van een voormiddag zwerfvuil ruimen.

Na de middag werden de leerlingen getrakteerd op een leuke en sportieve namiddag. Ze konden kennismaken met kickboxen, kanjam, spikeball, lasershooten en een workshop dansen volgen. Als mooie afsluiter konden ze met de afvalknaller van IOK, afval afschieten  en richten met de knaller naar een doek met gaten waar verschillende afbraaktijden bijstaan. Ze moeten dus inschatten hoelang het duurt vooraleer hun afvalsoort vergaat in de natuur, met de knaller richten op de juiste afbraaktijd en dan schieten op het doek.

Deel dit artikel
THEMA