De Podiumacademie Lier in Nijlen floreert. We spraken met Loe (9) en Jonne (12) Verheyen, twee leerlingen cornet en met Emil Krastev (16), een begenadigde leerling woord. Deze drie Nijlense enthousiastelingen geven ons een kleine inkijk op wat het voor hen betekent om les te volgen aan deze academie in Nijlen en Kessel.

TekstJasper Gheysen FotografieKurt Heylen

Waarom komen jullie zo graag naar de academie en naar de lessen?

Loe en Jonne: Al van toen we nog heel klein waren, betekende muziek al veel voor ons. We waren constant bezig met muziek, geluiden en melodieën, daarom leek het ons heel leuk om echt over muziek te leren, en natuurlijk zelf muziek te spelen. Met onze liefde voor muziek konden we ook terecht bij de jeugdharmonie en konden we daar toepassen wat we in de Podiumacademie geleerd hadden.

Emil: Het fijne aan de academie ligt vooral in de diversiteit aan mensen en de gemeenschap waar je tot toetreedt. Als ik door de gangen wandel, geniet ik van hoe energiek de sfeer er is. Het is een plek waar mensen groeien en wonderlijke dingen maken. Bij woord en theater is het zo dat er een hele wereld voor je opengaat, zonder dat je een of andere voorkennis moet hebben, als je jezelf maar openstelt. Je kan heel veel ontdekken, als je maar nieuwsgierig genoeg bent.

Wat leer je dan allemaal in de muziekopleiding?

Loe en Jonne: Vanalles! Je leert er noten lezen en maakt op een leuke manier kennis met de theorie van de muziek. De leerkrachten zijn heel enthousiast om ons alles te leren. Wat we ook heel graag doen is in groep muziek maken en natuurlijk uit volle borst zingen tijdens het muzieklab.

En dan vergeten we nog dat je ook een echt instrument leert spelen! Dat is voor ons het allerleukste. Je kan ook leren spreken en acteren in de woordklassen. Voor danslessen kan je in andere vestigingsplaatsen terecht.

Emil, welke woordopleiding volg je en waarom doe je dit graag?

Ik volg momenteel de richting vertolkend acteur, met de vakken Verteltheater-stemregie, Theater en Dramalab in Kessel. Elke woensdag kom ik met een vijftal mensen samen om onder begeleiding van twee fantastische leerkrachten onze eigen grenzen te verleggen door te spelen. Ik hou ervan dat in de lessen (zoals in ‘’echt’’ theater) alles mogelijk is en je jezelf kan zijn en ontdekken. Ik kom vaak terug thuis met nieuwe inzichten over mezelf, anderen en de wereld. Ik leer er veel bij, en niet alleen over theater. 

Komen jullie alledrie volgend jaar in september terug?
Natuurlijk!

Info & inschrijven:
www.podiumacademielier.be

Loe en Jonne verheyen
Deel dit artikel
THEMA