Via wijk-werken kunnen werkzoekenden of mensen met een leefloon, die zich niet klaar voelen voor de arbeidsmarkt instappen in een traject op maat. Gedurende een jaar schaven ze onder begeleiding van de VDAB en IGEMO aan hun vaardigheden en blijven ze actief bezig. Dat kan door enkele uren per week klusjes uit te voeren bij bv. een vzw, op school of bij iemand thuis, gebaseerd op hun sterktes. Hilde Meeusen (52) uit Nijlen vertelt over haar positieve ervaring met wijk-werken bij Vrije Basisschool De Ceder in Kessel.

TekstGunther Hilkens

Wijk-werken

“Ik heb twaalf jaar part-time gewerkt als secretaresse bij een dokterspraktijk hier in Nijlen. Door een moeilijk periode met een scheiding moest ik op zoek naar een job met meer uren. Een eerste voltijdse job als secretaresse bij een gyneacoloog liep niet goed af, ook door de perikelen van de scheiding. Mijn jobcoach bij de VDAB bracht me dan in contact met wijk-werken terwijl ik mijn zoektocht verderzet en dat kwam als een godsgeschenk.”

Kindervreugde

“Wijk-werken betekent voor mij je nuttig voelen. Ik ben iemand die sociaal contact nodig heeft en bezig wil zijn. Maar de juiste job snel vinden is ook niet altijd evident. Dus sinds de start van dit schooljaar hou ik elke weekdag tijdens de speeltijd tussen 12u-13u toezicht bij VBS De Ceder, normaal tot het einde van het schooljaar. En dat doet enorm deugd. Ik vertrek hier altijd met een glimlach op mijn gezicht. Ik zat in de knoop na mijn scheiding en die eerlijkheid, liefde en oprechtheid van de kinderen hier, daar word je gewoon blij van. Die kindervreugde werkt bijzonder aanstekelijk. Zelfs wanneer het regent, zoals vandaag.”

Eén van de collega’s

“Ik ben VBS De Ceder heel dankbaar. Al het papierwerk is steeds in orde, de vergoeding die ik ontvang (4,10 euro per begonnen uur) is correct en er wordt vlot en open gecommuniceerd door de collega’s. Dat mag ik toch al zeggen dat ik me een beetje deel voel van de collega’s. Je wordt hier vanaf dag één aanvaard en ik voel me geapprecieerd voor wat ik doe. Daar word je blij van, er wordt niet op je neergekeken omdat je vanuit wijk-werken komt. Ik krijg ook uitnodigingen voor alle evenementen die hier georganiseerd worden. En voor de collega’s is de hulp welgekomen, want het toezicht is blijkbaar moeilijk in te vullen. Dat vind ik wel jammer want je krijgt er zoveel voor terug.”

Aanrader

“Ik kan iedereen die stempelt en/of zoekende is, aanraden om in te stappen in wijk-werken. Want naast de taken zelf, zorgen de begeleiding en opvolging van VDAB en IGEMO er ook voor dat je coaching en cursussen kan volgen. Moest het langer mogen, dan zou ik zeker overwegen om mijn taak bij VBS De Ceder te blijven doen na dit schooljaar. Maar dat gaat niet en natuurlijk, ik ben ook nog maar 52 en enorm gedreven, net zoals ik me nu voor 100% inzet voor mijn uren voor wijk-werken. Toch zou het jammer zijn dat ik maar een uurtje per dag zou werken terwijl ik nog veel meer te bieden heb op de arbeidsmarkt. Maar het project wijk-werken is een perfecte overbrugging tijdens deze periode en helpt echt.”

Na het interview contacteerde Hilde ons met het fantastische nieuws dat ze binnenkort het contract voor haar nieuwe job ondertekent. Ze gaat aan de slag in het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier.

Heel veel succes Hilde!

Deel dit artikel
THEMA