Een enthousiaste dame met een warme glimlach wuift me binnen. In haar huis word ik verwelkomd door haar dochtertjes; twee prachtige meisjes met heerlijk wilde haren en guitige ogen. Ze tonen me trots hun nieuwe aanwinsten: twee gele kuikentjes. De toon is gezet voor een mooie babbel over de natuur en Sofie’s inspirerende boek ‘iedereen kan moestuinieren’. Als iemand ons groene vingers kan bezorgen, zal zij het wel zijn.

TekstWendy Maris FotografieMieke Stymans (DCM)

Sofie, kan je jezelf eens voorstellen?

Ik ben Sofie Maes en ik woon in Kessel. Ik ben 36 jaar oud en gepassioneerd door ‘groen’. Mijn liefde voor de natuur kreeg ik al via mijn opa mee, maar werd vooral aangewakkerd toen ik op een dag besloot een courgettezaadje te planten. Tot mijn verbazing groeide het snel en even later had ik heerlijke courgettes. Het maakte me benieuwd. Wat was er nog mogelijk? Ik ben nu ontzettend dankbaar voor dat ‘beginnersgeluk’. Het stimuleerde me tot een opleiding als bio-ingenieur die nu bijdraagt aan mijn kennis. Momenteel werk ik trouwens ook voor een bedrijf dat zich in meststoffen en potgrond specialiseert.

Wat inspireerde jou om een boek te schrijven over moestuinieren?

Ik houd van schrijven en daarom schrijf ik ook voor twee tuinmagazines. Op een gegeven moment kwam ik in contact met Uitgeverij Pelckmans, een uitgeverij die zich specialiseert in educatieve boeken. Het was mijn droom om een boek rond moestuinieren te publiceren. Uiteraard zijn er al verschillende boeken over dit topic. Maar ik verlangde ernaar mijn eigen insteek te brengen. Ik heb het boek geschreven dat ik ooit zelf verlangde aan het begin van mijn moestuinreis. Iets praktisch en duidelijk om me op weg te helpen. Ik hoop dat nu te kunnen geven aan anderen.

Waarom zou iedereen moeten moestuinieren?

Het is zo interessant om te zien waar groenten en fruit vandaan komen en hoe het groeit. Hoeveel kinderen denken niet dat groenten gewoon uit de winkel komen? Bovendien, schattige onkruidjes verwijderen is enorm rustgevend en therapeutisch voor mij. Daarnaast vind ik het hele groeiproces van een zaadje ook fascinerend. Het vertroetelen en verzorgen en het laten opgroeien tot een goede stevige plant waar je later van kunt eten. Ik raad iedereen aan om het te proberen.

Je vindt dat we allemaal wat meer moeten spelen in de moestuin?

Klopt! Het ene jaar is het andere niet. Als het weer dit jaar zo blijft aanhouden, worden de aubergines dit jaar een ramp. Moestuinieren is een beetje loslaten en durven experimenteren. Ik maakte onlangs nog een ‘fout’ door mijn tomaten te vroeg te zaaien. Ik voelde het aan, maar toch plantte ik ze te vroeg en dus mislukte de oogst. Succes en falen horen erbij, maar we leren door te doen!

Als ik ‘moestuinieren’ hoor, dan denk ik ‘ja’ en vervolgens ‘veel werk’. Klopt dat?

Nee, helemaal niet. De voorbereiding is heel belangrijk. Weten wat je wanneer best plant en risico’s durven nemen. Ik werk vooral in verhoogde bakken, waardoor ik weinig onkruid moet wieden. Ik vertel aan iedereen vooral te kweken wat ze zelf graag lusten. Er zijn geen ‘moestuinregels’. Blijf bij wat je zelf graag eet en wil oogsten. Dan wordt het vast leuk!

Wat heeft het moestuinieren jou geleerd? Hoe heeft het jou veranderd?

Het heeft me het leven en de natuur meer doen appreciëren. Ik kijk ook minder naar andere mensen en hoe zij de dingen aanpakken. Mijn moestuin leert me om los te laten. Als er iets slecht gaat of iets sterft, dan leg ik de fout niet meer automatisch bij mezelf. Elk jaar is anders, en in een koude zomer kunnen plots plantjes doodgaan. Ik zaai ook alleen maar als ik zin heb om te zaaien. Moestuinieren moet vooral fun blijven!

Begin klein en breid pas later uit. Zo voorkom je teleurstellingen en kan je op een rustig tempo bijleren.
Sofie Maes

Tips en tricks

1. Begin klein en breid pas later uit. Zo voorkom je teleurstellingen en kan je op een rustig tempo bijleren. Houd het simpel.

2. Samen moestuinieren is leuk en goedkoop. Ik werk met een zadenruildoos die rondgaat. Iedereen mag er een zakje uithalen en er een ander zakje insteken. Op die manier helpen we elkaar en brengen we diversiteit. We inspireren elkaar.

3. Wees creatief en laat je niet in een hokje duwen. Moestuinieren heeft vele gezichten! Het kan in kleine en grote ruimtes, buiten én binnen. Binnen kan je werken met microgroenten. Slechte rug? Gebruik verhoogbakken. Denk niet onmiddellijk: het is niet voor mij.

4. Denk na voor je drastische beslissingen neemt. Een slakkenmoord is niet altijd nodig. Experimenteer met verschillende methodes om problemen aan te pakken. In mijn boek kaart ik de mogelijkheden aan.

5. Speel en experimenteer in jouw moestuin. Geef jezelf alle vrijheid om te planten wat jij wil eten of uitdelen. Als je geen tomaten lust, hoef je geen tomaten te kweken.

Iedereen kan moestuinieren
Sofie Maes
Pelckmans Uitgevers – €27
www.demoestuinvansofie.com

Deel dit artikel
THEMA