Susanne Leisegang heeft een plan! Elke dag worden in Vlaanderen nog steeds zes voetbalvelden dicht gebetonneerd. Susanne vindt het dan ook hoog tijd om de bevolking wat meer te sensibiliseren, maar dan wél zonder een bezwerende vinger. Ze heeft daarom een project opgestart waarbij voorbijgangers en geïnteresseerden bloemenzaadjes en kleine plantjes uit haar eigen tuin gratis mogen meenemen. Hoewel ze zo de bloemen voor zichzelf wil laten spreken, laten wij haar hier toch ook nog even zelf aan het woord.

FotografieKurt Heylen

Susanne, jij houdt duidelijk van bloemen en planten. Is die liefde er altijd al geweest?
Mijn liefde voor fauna en flora koester ik al van kindsbeen af. Zo kweekte ik als tien jarige al peterselie, bieslook en radijsjes. Mijn kamer stond ook altijd vol met plantjes. Dat vertaalde zich jaren later in het aanleggen van tuinen achter en naast alle huizen die ik ooit bewoond heb, wat mij niet altijd in dank werd afgenomen door de buren. Mijn tuintjes sprongen dan ook altijd in het oog, omdat ik niets in rijtjes plantte of zaaide, maar juist alles door elkaar.

Kan je wat meer vertellen over het kastje in je voortuin? Hoe ben je op dit idee gekomen?
Toen we het huis hier in Nijlen kochten, was er vooraan en achteraan niets dan gras. Dat is nu vijf jaar geleden. Inmiddels groeien hier zo’n 50 verschillende variëteiten, gaande van fruitbomen, struiken, en bloemen in alle kleuren. En omdat die natuurlijk na hun bloei zaden produceren, begon ik die ook te oogsten. Zo kwam ik op het idee om ze gratis te verdelen langs de straat.Alles wat ik aan het rekje hang, of in potjes als kiemplanten op het rek zet, is dus afkomstig uit mijn eigen tuin. En omdat mensen kunnen zien wat hier allemaal groeit en bloeit, krijgen ze ook meteen een idee over wat je allemaal kan doen om biodiversiteit in de tuin te creëren. Intussen zijn er al heel veel mensen van op de hoogte, en nemen ze mee wat ze zelf willen zaaien in hun tuin.

Wat is jouw ultieme “bloemen en planten”-droom?
Mijn ultieme plantendroom zit reeds vervat in de naam van mijn projectje: “Hoe meer bloemen hoe beter”. Dat liefst overal. Dat is ook de reden waarom ik bewust gratis zaden en planten verdeel natuurlijk. Zo wordt de drempel voor iedereen verlaagd om ook eens iets anders te proberen.

 

Susanne in haar tuin met hondje Fritzi.

Het kastje met bloemenzaadjes en kleine plantjes vind je in Susanne haar voortuin, Rector de Ramstraat 60, Nijlen.

Deel dit artikel
THEMA